Çinli bilim insanlarının üzerinde çalıştığı son araştırmada Vuhan şehrinde ortaya çıkan yeni koronavirüsün yakın geçmişteki Sars virüsü ile ortak bir yan olarak yarasalardan kaynaklı olabileceği belirtiliyor.Koronavirüsün tıpkı Sars'ta olduğu gibi meyve yarasalarında bulunan HKU9-1 virüsünün soyundan geldiği düşünülüyor. Virüsün vahşi hayvanlarla olan bağlantısı çarşamba günü Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi Direktörü Gao Fu tarafından da teyit edildi.

Gao'ya göre ülkede 500'den fazla kişiye bulaşan ve şimdiye kadar 17 kişinin hayatına mal olan koronavirüs Vuhan'daki balık pazarında satılan vahşi hayvanlardan kaynaklandı. Gao oluşan yeni virüs türünü tehlikeli yapan şeyin hızlı şekilde yeni ortamlara adapte olabilme ve hızlı mutasyon geçirme kabiliyeti olduğunu aktardı.

Wuhan virüsü nedir, nasıl bulaşır? Wuhan Hangi ülkelerde görüldü?

2002-2003'teki Sars virüsüne göre daha zayıf olan koronavirüsün yine de Sars kadar bulaşıcı olduğu kaydediliyor. Çalışmada ayrıca virüsün kökeninin yarasalar olabileceği ancak insanlara geçmeden önce yayılması için yarasalar ile insanlar arasında bir ara ortam daha var olabileceğine de dikkat çekiliyor.

WUHAN VİRÜSÜ NEDİR, NASIL BULAŞIR?

Literatürde Corona virüsü olarak anılan, Çin'in Wuhan kentinde geçen ay ortaya ve tüm dünyaya yayılma eğilimi gösteren Wuhan virüsü, üst solunum yolu enfeksiyonları ile benzer belirtiler gösterir. Bazı bünyeler hastalığı hafif semptomlarla atlatabileceği gibi bazı hastalar hayatlarını kaybedebilirler. Corona virüs enfeksiyonlarının MERS ve SARS gibi türleri ölümcül olabilir.

Bu virüsün bulaştığı hastaların yaklaşık olarak yüzde 35-40'ı hayatını kaybetmektedir. Bazı bünyeler hastalığı hafif belirtilerle atlatabilir. Virüsün bulaşmasından sonraki ilk 15 gün çok önemlidir. Çünkü belirtiler bu zaman zarfında ortaya çıkar ve virüs bu ilk 15 günlük sürede vücutta yayılım gösterir. Nefes darlığı, öksürük ve ateş hastalığın en önemli belirtileri arasındadır. Fakat bazı hastalarda bu belirtilerle birlikte balgam da görülebilir.

Kaynağı hakkında yeterli bilgi olmayan virüse karşı hiçbir koruyucu aşı veya antibiyotik ilaç tedavisi bulunmuyor.

Wuhan Sanılandan beş kat daha güçlü çıktı

Çinli yetkililerin acil durum ilan etmesinden sadece bir gün sonra salı günü yayınlanan bu son çalışmada zatüre benzeri sonuçlar ortaya çıkaran virüsün araştırmacılar tarafından şu ana dek hafife alınmış olabileceği notu düşüldü.

Sars ile olan DNA paylaşımı

Koronavirüsün hedef aldığı proteinle bağ oluşturmak konusunda Sars'a göre yapısal farklılıkları bulunduğu, buna rağmen Sars kadar güçlü bir bağ oluşturmayı başardığı anlatılıyor. Yeni koronavirüs Çin'deki koronavirüs veritabanı ile karşılaştırıldığında evrimsel gelişmesinin betakoronavirüs soy ağacından geldiği Sars'a yakınlık gösterdiği ancak soyun farklı bir dalında ilerlediği belirlendi.

Sars ile koronavirüsü DNA'ları arasında yüzde 70-80 arası benzerlik görülüyor. Bu oran, insanlar ile domuzlar arasında paylaşılan DNA oranından daha az.

WUHAN VİRÜSÜ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Çoğunlukla hafif orta derecede üst solunum yolu enfeksiyonu bulguları ortaya çıkar. Ateş, baş-boğaz ağrısı, burun akıntısı, öksürük gibi solunum yollarına ait belirtiler ön plandadır. Hastalık ayrıca bulantı, kusma, ishal ve karın ağrısı gibi mide-bağırsak şikayetlerine de neden olabilir.