Galatasaray'ın ve A Milli Basketbol Takımı'nın başantrenörü Ergin Ataman, Akşam Gazetesi'ne özel bir röportaj verdi.


- G.Saray’daki küçülmeyle ilgili neler düşünüyorsunuz. Ne yapacaksınız?

"G.SARAY’IN maddi sıkıntısı var. Bizim THY Euroleague olarak bakıldığı zaman diğer iki rakibimizin çok ciddi sponsorları var. F.Bahçe’nin Ülker gibi büyük bir sponsoru var. Anadolu Efes de kurum. G.Saray’ın Liv Hospital sponsoru vardı. Ama onunla sözleşme bitti. Bir belirsizlik var. Çünkü basketbolda gelirin yüzde 80’i sponsordan kaynaklanıyor.

KÜÇÜLMEK EN KOLAY YOL

G.SARAY’IN geliri olmadığı için sıkıntıya düştü. O zaman da mecburen bütçede daralma söz konusu oldu. Biz bütçedeki daralmanın sahaya en az zarar vermesi için çalıştık. Her şeye rağmen iyi bir takım kurduğumuzu düşünüyorum. Geçen sezon olduğu gibi Türkiye’nin en büyük şampiyonluk adayı olacağız. Ama benim canımın sıkındığı nokta, küçülmek en kolay yol.

YÖNETİCİLER DE ÇALIŞIP PARA BULMALI

Ben sahada takımımın kazanması için büyük hedefleri yakalaması için birçok sakatlığa rağmen göğüs gererek başarıya ulaşmak için formüller üretmeye çalıştım. 4 oyuncum sakatlandığında, 'Hedefimizi küçülttük' derdim. Ama ben bunu söylemedim. Yönetiminden de benim beklentim budur. Sıkıntılı bir dönem olabilir. Ama bu geri adım atmak için bir nokta olmamalı. Ben nasıl daha fazla çalışıp, takımımı daha iyi oynatmaya çalışıyorsam, yönetimin de daha fazla çalışıp kaynak yaratması gerekiyor.

AYSAL’IN VİZYONU İLE BURAYA GELDİM

Biz buraya Başkanımız Ünal Aysal’ın büyük vizyonu ile başladık. Beni Beşiktaş’ta transfer etmesi ve bana büyük imkan tanıması ile çalışmaya başladık. Ama ben başkanımızın da bu ekonomik durumdan dolayı biraz tedirgin olduğunu görüyorum. Aslında Başkanımız büyük düşünmek istiyor. Fakat burada bir Yönetim Kurulu var. Sonuçta kararlar oradan çıkıyor. Onların bunu düşünmesi gerekiyor. Sadece Başkanın istemesi ile bu olmaz. Başkan çok istiyor. Ünal Aysal’ın Euroleague’de şampiyonluk istediğini düşünüyorum.

DAHA FAZLA ÇABA SARF ETMEK LAZIM

Ama Başkanın da yönetim ve camiadan desteğe ihtiyacı var… Bunu sağlamak da yönetimlerin daha fazla çaba sarf edip çözmesidir. Ben bunu bulamam. Ben bir teknik adamım. Ama sporun gerçekleri var. Bir seviyede oynuyorsanız o seviye uygun bir takım kurmanız lazım. Biz son iki yılda bizden daha yüksek bütçeli olan F.Bahçe ve Anadolu Efes’in önüne geçmeyi başardık. O benim için çok büyük bir gurur kaynağıdır."

ÇIKIP OYNAMAK İSTERDİM

- G.Saray bir karar verdi ve final serisi son maçına çıkmadı. Bu basketbolda neyi değiştirecek?

G.Saray orada bir mesaj verdi. Oynamadı maçı. Ben o maçı sahada çıkıp kazanmak ve orada şampiyon olmak isterdim. G.Saray bizi şampiyon ilan etti. Biz final serisini hak ettiğimiz gösterdik. Geçtiğimiz sezon Türkiye’de en iyi basketbolu biz oynadık. Euroleague’de Avrupa’nın en iyi 8 takımı arasına kalan takım bizdik.

GEÇEN SEZON İKİ TAKIM İLE OYNADIK

Euroleague’de her şey objektif. Hiçbir faktör yok. Orada sekize girerek en iyi takım olduğumuzu gösterdik. Final serisinde de oynadığımız basketbol ile bunu gösterdik. İnanılmaz sıkıntılar yaşadık. Biz geçen sezon iki ayrı takım ile oynadık. Sezonun başında bir takım ile oynadık. Sonra başka bir takım ile oynadık. Bu hiçbir takımın başına gelmedi. Finalde biz daha iyi oynadık. Objektif gözle bakanlar, bizim daha iyi oynadığımız söyledi. Birinci maç hariç.

BUNUN GETİRİSİ NE OLUR BİLMİYORUM

Durum böyle olunca, ben 7. maça çıkmak istedim. Kupayı alacağımıza %100 inanıyordum. Kulübün, normal bir basketbol oynanmayacağı endişesi vardı. Bu endişe maalesef ağır bastı. Kulüp böyle bir karar aldı. Ben çıkıp oynamak istedim. Kulübün aldığı karara saygı duymak zorundaydım. Bu kararı bizler için aldılar. Ama bunun getirisi ne olacak diyorsan ben de bilmiyorum."

AYSAL BAŞARIYI HOCADA BULDU

- G.Saray’ın hocaları hep Milli Takım’a gidiyor. Neden?

DEMEK ki son yıllarda G.Saray, kendisine göre doğru tercihler yapmış. Bunun da sonuçlarını almış. Fatih Terim ile üst üste iki sene şampiyon olmuş. Ergin Ataman, şampiyon yapmış. G.Saray yönetimi, şuna inanmış. Ben de ona inanıyorum. Bir takımın başarısındaki en önemli faktör teknik kadro çok önemlidir. Siz istediğiniz kadar yıldızları toplayın, teknik kadro yıldızları yönetecek kapasitede değilse başarıya ulaşamıyorsunuz. Başkanımız Ünal Aysal, başarı için öncelikle teknik adamını seçme yoluna gitmiş. Sonunda da o teknik adamların başarısı da Milli Takım’ın kapısını açmış.

HAYALİM EUROLEAGUE KUPASI

- Peki Ergin Ataman’ın hayali ne?


EN büyük hayalim G.Saray ile Euroleague şampiyonluğu kazanmak. Milli Takım bazında ise Milli Takım ile Olimpiyatlar’da madalya kazanmak. Benim kariyerimde Avrupa’da iki şampiyonluğum var. Bir sürü Türkiye şampiyonluklarım var. Sadece Euroleague şampiyonluğum yok. Avrupa’da çok büyük bir takım çalıştırayım hayalim yok. Çünkü G.Saray, Avrupa’nın en büyük 7-8 tane kulübünden biri. Zaten Avrupa’nın en iyi takımını çalıştırıyorum. G.Saray zaten Avrupa’nın dev bir markası. Ama bu kaynakların yaratılması lazım.

ŞAPKANDAN TAVŞAN ÇIKMAZ

- Herhalde Euroleague şampiyonluğu küçülme ile olmaz?

MECAZI bir anlam vardır, 'Şapkadan tavşan çıkarma' diye Ben ona inanmam. Öyle bir şey kesinlikle yoktur. Sadece bir değer olmalı ki siz o değeri yükseltebilesiniz. Onun için de burada da mutlaka kaynak lazım.

BU ERGİN ATAMAN DEĞİŞMEZ

- Gittiğiniz her yerde bir tepki ile karşılaşıyorsunuz. Bunun nedeni nedir?


ÇALIŞTIĞIM her takımda o takımı başarıya ulaştırmak için büyük bir çaba sarf ediyorum. O takım ve camia ile bütünleşiyorum. O zaman da diğer camialar tarafından da bu hoş karşılanmıyor. Yapacak bir şey yok. Bu Ergin Ataman değişmez. Hep bu coşku ve heyecanı yaşar. Gittiği her takımda da başarılı olur.

(Akşam)