Pertevniyal ve Fenerbahçe Ülker'in şampiyonluk için en büyük iki favori olduğundan herkes hem fikirdi sanırım. Sonuçta olarak da final bu iki takım arasında oynandı. Finalde en dikkat çekici nokta Pertev'in 6 kişilik rotasyonla oynaması, Tayfun Erülkü 1. çeyrekte foul problemi yaşaması nedeniyle 5 kişilik rotasyonla maçı tamamlayacakları anlamına geliyordu. Ancak onun foul problemi yaşaması rotasyona Hakan Uykan'ın da girmesini sağladı. Genel olarak söylemek gerekirse 'kendi oyununu' oynayan takım, yani Pertevniyal şampiyonluğu kazandı. Bunu diğer maçlarını da izleyen biri olarak rahatlıkla söylebiliyorum. FB Ülker tarafında ise girmeyen dış şutlar maçı kaybetmelerinde ki en büyük etkendi, maçın son anlarında can havli ile atılan iki üçlükte de başarılı olsalar da,şampiyonluk için yeterli olmadı.

Turnuvanın diğer takımlarına baktığımızda ise Pınar Karşıyaka'nın beklentilerin  üzerinde iyi bir şampiyona geçirdiğini söyleyebiliriz.  İlk olarak  İzmir de iki kez yenildikleri Göztepe Sportif'i yendiler, ardından FB Ülker gibi rotasyonu geniş favori bir takıma iki uzatmalı maçta yenildiler. Çeyrek finalde ise Pertevniyal'e direnemeyerek sıralama maçları oynadılar ve şampiyonayı Türkiye 5.'sı olarak tamamladılar.
Şampiyona da süpriz diyebileceğimiz performans sergileyen bir takım varsa,  o da kuşkusuz Ankara takımı olan Yücetepe'dir. Şampiyonayı 13. sırada bitirmelerine rağmen üç güçlü İstanbul takımının olduğu gruplarında Daçka ile başabaş oynayarak, Pertevniyal'e karşı fark ne olursa olsun maçı bırakmayarak son olarak da Galatasaray'a karşı iyi oyunlarının yanında galip gelerek dikkatleri üzerlerine çektiler. Galatasaray'ın maçı kazanması halinde gruptan çıkacakken aldığı Yücetepe mağlubiyeti, Yücetepe'nin galibiyetini daha da önemli kıldı. Ayrıca Yücetepe iki de istatistik lideri çıkardı. Biri maç başına 8,8 asist ile asist lideri Oğuzhan Tosun, diğeri maç başına 19,8 ribaund ile ribaund lideri Necdet Gürkan.

Beşiktaş ise Kartal Özmızrak'ın sakatlığı nedeniyle yer alamadığı turnuvada yarı finale kadar gelmesine rağmen, yarı finalde İstanbul gruplarında da yenemediği Pertevniyal'e direnemedi. Üçüncülük maçında ise Ankara ekibi Maliye Milli Piyango'ya yenilerek şampiyonayı 4. sırada bitirdiler. Beşiktaş'da öne çıkan isim ise maç başına 23.4 sayı, 6 ribaund, 3,4 asist ile oynayan Doğukan Şanlı idi. Zaten Doğukan gösterdiği bu performans ile  en iyi forvet ödülünü aldı. Bİr önceki şampiyonada ise 32,8 sayı ortalaması ile oynamıştı.

Şampiyonaya İstanbul 5. olarak katılan Galatasaray zorlu grubundan çıkamadı. İstanbul'da iki maçta da kaybettiği Darüşşafaka'ya karşı galip gelmelerine rağmen Yücetepe'ye kaybedince sıralama maçları oynadılar ve Şampiyonayı 9. sırada bitirdiler. Galatasaray da öne çıkan oyuncular ise maç başına 24.4 sayı atarak bu alanda turnuvada 2. sırayı alan Göktürk Gökal Ural (Özellikle Yenişehir maçında 31 dakikada, 45 sayı atarak dikkatleri üzerine çekti) ve maç başına 19,6 ribaund ile oynayan Tugay Göçtürk bu alanda turnuvayı 2. sırada bitirdi (Yenişehir ve Göztepe maçlarında aldığı 32'şer ribaund ile dikkatleri üzerine çekti)

Bir diğer İzmir takımı olan Göztepe Sportif İzmir 'de zorlu maçların ardından, Pınar Karşıyaka'yı iki kez yenerek İzmir 1. olarak Şampiyonada oynamaya hak kazanmıştı. Bu sene kurulmalarına rağmen birbirlerini daha önceden tanıyan oyuncu grubu şampiyonayı 11. sırada tamamlamayı başardı. Göztepe yıllar sonra genç erkekler seviyesinde sayı lideri çıkarmayı da başardı. Maç başına 27 sayı ile oynayan Erdi Gülaslan, zorlu Fenerbahçe Ülker maçında 30 sayı atmıştı. Ayrıca Final Gençlik'e karşı da 38 sayı atmayı başarmıştı. Grandbetting Erdi Gülaslan'ın bu performansı bazı çevrelerce özellikle de İzmir basketbolunu takip etmeyenler tarafından süpriz karşılanmış olabilir. Ancak kendisinin bir çok altyapı maçını izlemiş biri olarak söyleyebilirim ki, oynadığı bölge olan forvet bölgesinde genç takım ilk sezonundan beri sürekli dominant bir oyun sergiliyor. Oyununu da bu sezon kontejyan oynadığı şampiyonada sayı lideri olarak taçlandırdı. Ayrıca Erdi'nin iki sezon önce Bornova Belediyesi ile Beko Basketbol ligi ve bu sezon da Göztepe Sportif ile  2.lig havası soluduğunu belirtmek gerekir.

Öne Çıkanlar;

Okben Ulubay (Pertevniyal, 96'): Geçtiğimiz yıl yıldızlarda Avrupa şampiyonu olan takımımızın en önemli parçalarından biriydi ve o turnuvada k"kendine güvenerek oynaması" ile dikkat çekmişti. 2 metrelik boyuyla guard oynaması kuşkusuz match-up'ları için dezavantaj. Hiç bir zaman sorumluluk almaktan çekinmiyor, tercihlerinde en ufak bir kararsızlık belirtisi yok, bu onun A takım seviyesinde oynaması için en büyük artıları. Çünkü bir oyuncu fiziksel ve fundamental olarak kendini ne kadar geliştirirse geliştirsin yukarıda söylediğim özellikleri barındırmayan bir oyuncunun A takım seviyesinde başarılı olması çok zor. Kuşkusuz fiziksel olarak şuanda ince,fundamental olarak daha iyi noktaya gelecektir.Bunların yanına oyun bilgisi, saha görüşünü  de eklendiğinde  Türk Basketbolu bir yıldız daha kazanmış olacak. Bence bu turnuvada ileride ki yıllarda NBA'de oynayabilecek bir numaralı oyuncu Okben.

Emircan Koşut (Pertevniyal, 95'): 2,10 cm boyu uzun kolları ile müthiş bir pota altı savunucusu. Maç başına 12 sayı -  8,5 ribaund -  5,7 blok ortalamalarıyla turnuvanın en iyi pivotu  ve en değerli oyuncusu ödüllerini  almayı başardı. Özellikle final maçında kendisine göre kuvvetli uzunlara karşı ince yapısına rağmen geri adım atmaması dikkat çekiciydi. Anadolu Efes gibi bir basketbolcu fabrikasında, Efes'in A takımında oynaması için fiziksel olarak güçsüz kalması onun en büyük eksiği olarak görünüyor.Pertevniyal 'de Oğulcan Baykan kritik zamanlarda attığı yüzdeli üçlüklerle öne çıkıyor. Zaten bu özelliğini geçen yıl Avrupa şampiyonu olan Yıldız Milli takımımızda da göstermişti. Kontejyan oyuncuları Tayfun Erülkü iki yıldır 2.lig tecrübesi olan bir oyuncu, tüm turnuva boyunca da potaya penetre özelliği ile hem rakiplerine foul problemi yaşattı, hem de  kolay sayılar bulmayı başardı. Pertevniyal'ın uzun rotasyonunda görev alan Berk Demir gerçek anlamda uzun forvet olmasa da atletik özelliği ile dikkat çekti,  turnuvayı da 16 sayı -  10 ribaund ortalamalarıyla tamamladı. Kısa forvet pozisyonun da A takım seviyesinde görev alırsa en kötü 2.ligde ciddi süreler bulacağına inanıyorum.

James Metecan Birsen (Fb Ülker, 95): 2.05 cm boyu ile kısa forvet pozisyonunda oynaması ve gerek duyulması halinde 2 numara pozisyonunda da oynayabiliyor olması onun boyuna göre top hakimiyetinin ne denli  iyi olduğunun bir göstergesi. Açıkçası tüm turnuva boyunca ondan daha iyi bir oyun bekliyordum, final maçında da yine beklentilerin altında kalarak takımına beklenen katkıyı veremedi. Maç başına 13 sayı -  9 ribaund -  4 asist ortalamaları ile oynadı. Final maçında sahada tam anlamıyla kendine güvenerek oynadığını söylemek zor. Bunu isabet sağlayamadığı kolay atışlara bakarak söyleyebiliriz.

Berk İbrahim Uğurlu (FB Ülker, 96): Guard pozisyonunda yıllardır altyapı milli takımları seviyesinde oynayan oyuncu geçen yıl Avrupa şampiyonu olan Yıldız takımımızın bir parçasıydı. Özellikle pozisyonu gereği hızlı karar verme, ayak çabukluğu özellikleri yaş grubuna göre etkileyici.Özellikle final maçında sağ taraftan gelip sol el ile smaçladığı pozisyonda koordinasyon, iki eline hakimiyeti, arkadan gelen savunmacısını çaresiz bırakması etkileyiciydi. Yine final maçında hızlı hücumda inanılmaz bir ayak koordinasyonuyla topunu bloktan kaçırarak güzel bir turnike bıraktı. Kuşkusuz oyun görüşü oynayacağı maçlar ile daha da gelişecektir ancak gelecek sezon Fenerbahçe Ülker rotasyonuna girmesi onun daha da gelişmesi için önemli.
Akif Egemen Güven (Pınar Karşıyaka, 96'): 2,06 boyu ile ile İzmir basketbolunun Furkan Aldemir'den sonra çıkardığı en etkili oyuncusu diyebiliriz. Geçtiğimiz yılki Avrupa şampiyonu Yıldız Milli takımımızın pota altında önemli parçalardan biriydi Egemen Güven. Bir kaç altyapı maçını canlı izleme şansım olmuştu, yüzü dönük oyunu boyuna ve bölgesinin günümüz oyun planlarına göre iyi seviyede. Ortama mesafe şutlarında yüzdeli atıyor, uzun kolları sayesinde ribaund yeteneği öne çıkan özelliklerinden. Zayıf noktası olarak pota altı sertliğinde kuvvetsiz olmasından dolayı dezavantaj yaşadığını söyleyebiliriz. Şuanda bu pek sorun olmasa A takım seviyesinde oynaması için muhakkak kaş kütlesini arttırması lazım. Belki en iyi pivot ödülünü Emircan Koşut'a kaptırdı ancak maç başına 20 sayı  - 9,7 ribaund -  3 blok ile kendini kanıtladığını düşünüyorum. Gelecek sezon Karşıyaka A takımında kadroda olmasının ve süre almasının gelişimi açısından büyük katkısı sağlayacağını söylemek lazım. Gerekli süreleri alıp kendini gösterirse A Milli takımımıza uzun yıllar hizmet edecektir.