NBA'de sezonun sona ermesine çok az kaldı. 2012-2013 sezonunun şampiyonu belli olmak üzere, Miami Heat - San Antonio Spurs serisinin galibi Larry O'Brien kupasını kaldıracak.

Onlar için sezon daha devam ediyorken, geri kalan takımlar kadrolarını güçlendirmek için çalışmalara başladılar bile. Playofflara kalamayan takımlar kadrolarını iki şekilde daha iyi yapabilirler. Ya takas yoluyla yeni oyuncular kadroya katılacak, ya da her sene yapılan draftta takıma en uygun oyuncuyu seçecekler.

Her draftta ortalama 5-10 tane çok yetenekli oyuncu vardır, onlardan da 2-3 "All-Star" çıkar. Bu sene maalesef bu ortalamanın biraz daha altında olacak gibi gözüküyor. "Lottery" diye adlandıralan draftta seçilecek ilk 14 oyuncu bu sene çok da iyi olmasalar da, takımlara önemli katkı sağlayabilirler. 
Peki bu ilk 14 dışında hangi oyunculara dikkat edilmesi gerekiyor? İşte bu sorunun cevabı:


Jamaal Franklin - San Diego State:

Jamaal Franklin bu seneki draftın en atletik oyuncularından. SG pozisyonunda oynayan 1.98'lik Franklin, aynı zamanda iyi de bir orta mesafe şutörü. Topsuz alandaki oyunu mükemmel. Ayrıca bir ribaund canavarı, bu sezon NCAA'de 9.4 ribaund ortalaması yakaladı. Çok çabuk ayaklara sahip, bu yüzden sık sık penetre ediyor ve genellikle böyle sayı üretiyor (16.6 sayı ortalaması). Ama kötü bir üçlükçü, ayrıca top kaybı yapmaya çok meyilli. 
Yine de potansiyeli yüksek bir oyuncu, büyük ihtimalle All-Star olamayacak, ama ilk turun sonlarında seçilecek bir oyuncu için takımına vereceği katkı kesinlikle çok olacaktır.


Gorgui Dieng - Louisville Cardinals

Bu senenin NCAAM şampiyonu Cardinals'in pivotu Senagal asıllı Gorgui Dieng, bu seneki drafttaki en iyi uzunlardan. 2.13 m'lik boyuyla pota altında tam bir canavar. Hem hücumda, hem de defansda pota altını tam anlamıyla domine ediyor. Özellikle uzun kolları onu defansda bir "rim protector"a , yani "pota bekçisine" dönüştürüyor. Aynı zamanda orta mesafe şutları da çok isabetli. Ama pota altındaki post oyunu çok da iyi değil ve pas yeteneklerinin de vasat olduğunu söyleyebiliriz.
Bu özellikleri onun ilk turun sonlarında seçilmesine yardımcı olacaktır ve onu seçen takımın da pota altındaki defansif sorunları da ciddi anlamda azalacaktır.


Pierre Jackson - deneme bonusu Baylor Bears

1.82 gibi basketbol standardları için bile kısa sayılabilecek boyuyla oyun kurucu Pierre Jackson, NBA takımları tarafından bu seneki draftta seçilmeyi bekliyor. Boyu kısa olmasına rağmen çok hızlı ve atletik bir oyuncu. Aynı zamanda harika bir ball handlingi var, basketbol topu adeta eline yapışıyor. İyi de bir skorer, her türlü mesafeden skor üretebilen bir oyuncu. Asist yapmayı seven bir oyuncu ve asla yorulmuyor. Bütün bu özelliklerine rağmen boyu onun en büyük dezavantajı. Ayrıca çok top kaybediyor ve düşük tempoda bazen yanlış kararlar verebiliyor.
İkinci turda seçilmesi beklenen Jackson takımına fastbreaklerde   önemli seviyede katkı sağlayacaktır.


Tim Hardaway Jr. - Michigan Wolverines

Ünlü NBA yıldızı Tim Hardaway'in oğlu Tim Hardaway Jr., başarılı bir sezonun ardından bu seneki drafta katılma kararı aldı. 2.01 m'lik Hardaway Jr. , etkileyici atletik yeteneklerinin yanı sıra mükemmel bir şutör. Her türlü skor üretme yeteneği ve kendine sürekli boş alan yaratması onu değerli bir oyuncu yapıyor. Yine de babasından top sürme ve topu kullanma konusunda dersler alması gerekebilir, çünkü top kaybetme ortalaması bazen asist ortalamasının üzerine çıkabiliyor.
İlk turun ortalarında seçilmesi beklenen Hardaway Jr. , özellikle skor üretmekte zorlanan takımlara büyük katkı sağlayacaktır.


Rudy Gobert - Cholet

20 yaşındaki Fransız oyuncu birçok NBA gözlemcilerinin bu seneki favorilerinden. Bunun en önemli nedeni boyu, Gobert 2.19m boyunda bir pivot. Ayrıca kanat genişliği tamı tamına 2.40 m. Bu ölçüler onu NBA'de oynamak için yeterli kılıyor, en azından defansif anlamda. Ama o harika bir blokçu olmasının yanında hücumda da gayet etkili. Hook shot'u her iki eliyle de kullanabilen Gobert, aynı zamanda da atletik de bir oyuncu. Ribaund yetenekleri üst düzeyde, ayrıca hızlı bir oyuncu da.  Yine de eksik birçok noktası var. Öncelikle biraz daha güçlenmesi şart, NBA standartlarına göre güçsüz bir oyuncu. Ayrıca sırtı dönük oyununu ve orta mesafe şutlarını geliştirmesi gerekiyor. Ama potansiyeli çok yüksek bir oyuncu, bu nedenle ilk turdan seçilmesi kesin gibi.
Pota altında sıkıntı çeken takımlara Gobert ilaç gibi gelecektir. Buradaki isimlerden All-Star olmaya en yakın olan isim Gobert gibi duruyor.

Ali Can Kutlu