Ergin Ataman önderliğinde büyük bir başarıya imza atan Galatasaray, Strasbourg ile Eurocup şampiyonluğu için tarihi bir final oynayacak. 2002-03'ten bu yana düzenlenmeye başlanan Eurocup'ta finaller incelendiğinde, rakamların Galatasaray'ın yanında olduğu göze çarpıyor.

İLK MAÇI DEPLASMANDA OYNAMAK AVANTAJ MI?

Avrupa basketbolunun ikinci büyük kupasında geçen 13 senede 3 final iki maç üzerinden oynandı. Bu eşleşmelerin ikisini, ilk maçını deplasmanda oynayan takımlar kazandı.

Şampiyonanın ilk senesinde o zamanki adıyla Pamesa Valencia, ilk maçı deplasmanda oynadığı eşleşmede Krka Novo Mesto'yu iki mücadelede de mağlup ederek kupaya ulaşırken; geçen sezon Rus temsilcisi Khimki, Gran Canaria'yı deplasmanda 91-66'nın rövanşında 83-64 ile geçerek, rahat bir şekilde zafere ulaşan takım oldu.

Sadece 2013-14 sezonunda yine Valencia, ilk maçta evinde ağırladığı Unics Kazan'ı içeride 80-67 ve dışarıda 85-73'lük skorlarla mağlup ederek kupanın sahibi oldu.

FİNALDE SÜRPRİZ OLMA ORANI DÜŞÜK

Galatasaray'ın ağır favori olarak başlayacak final öncesinde, Eurocup finallerinde maçlar öncesinde ağır basan takımların da şampiyonluğa ulaştığı gerçeği öne çıkıyor.

2003-04'te Hapoel Migdal'in Real Madrid'i 83-72 yenerek şampiyon olduğu sezon, şampiyonanın finallerindeki en büyük sürpriz olarak kabul ediliyor. Bu sezonun dışında 2013-14 sezonunda iddialı bir kadro oluşturan UNICS Kazan'ın, finalde Valencia'ya iki maçta da mağlup olarak hayalkırıklığı yaşaması, küçük bir sürpriz olarak gösteriliyor.

Eurocup finaller tarihine bakıldığında, 13 eşleşmenin 11'ini (%84) maç öncesinde favori olarak kabul edilen takımların kazandığını söylemek mümkün.

FRANSA'NIN DA ŞAMPİYONLUĞU YOK

Turnuvanın en çok şampiyon olan ülkesi ünvanını 5'er şampiyonlukla İspanya ve Rusya paylaşıyor. Litvanya'nın 2, İsrail'in ise 1 şampiyonluğu var.

Bu bağlamda rakamlar, Galatasaray'ın kupada kazanma alışkanlığı olan ve Avrupa basketbolunun önde gelen takımlarına sahip İspanya ve Rusya yerine, bir Fransız takımı olan Strasbourg ile karşılaşacak olmasını da avantaj olarak gözümüze çarpıyor.