Mancini’nin gitmesiyle birlikte yılan hikayesine dönen teknik direktör meselesi Cesare Prandelli ile çözüme kavuşmuş olacak. 22 gün boyunca Hollanda & Almanya ekolünden çok fazla teknik direktörle adımız geçmesine rağmen yine Mancini gibi İtalyan ekolünden bir antrenör ile anlaştık. İtalya liginde birçok takımı mucize denebilecek başarılara taşıyan Cesare Prandelli’yi sizler için detaylı incelemeye karar verdim.

 

  19 Ağustos 1957 Brescia doğumlu olan Prandelli, futbol kariyerine Serie C (Şu anki adıyla Lega Pro Prima Divisione) liginde Cremonose takımı ile başladı. 76-77 sezonunda takımıyla birlikte Serie B’ye yükseldikten bir sene sonra tekrar lig düştü. 78-79 sezonunda ise Serie A takımlarından Atalanta , Prandelli’ye teklif götürdü. Bir sezon da burada oynayan Prandelli, Atalanta’nın da lig düşmesiyle birlikte uzun bir süre formasını giyeceği Juventus’a transfer oldu.Burada 3 Lig, 1 UEFA Şampiyon Kulüpler Kupası, 1 Kupa Galipleri Kupası kazanarak büyük başarılara imza attıktan sonra 1985-86 sezonunda yolu tekrar eski takımı Atalanta ile kesişti. Futbolculuğunun son 5 senesini de burada geçirip futbolculuk kariyerine nokta koydu.

 

  Teknik direktörlüğe de futbolu bıraktığı Atalanta BC’nin genç takımında başladı. 3 sezon boyunca genç takımı çalıştırdı. A  takım antrenörü Guidolin kovulmasıyla sezon sonuna kadar takımın başına getirildi ancak Atalanta’yı düşmekten kurtaramadı. Bunun üzerine tekrar genç takıma döndü ve 3 sezon daha genç takımı çalıştırdı. 1997-98 sezonunun başında US Lecce’den teklif alarak sarı kırmızılıların başına geçti. Burada da beklentileri karşılayamayınca Ocak 98’de takımdan kovuldu.

 

  Teknik direktörlük kariyerine kötü bir başlangıç yapmasına karşın, yükselişe geçtiği günler gelmişti. 1998-99 yıllarında Serie B ekiplerinden Verona ile sözleşme imzaladı ve merdivenleri yavaş yavaş çıkmaya başladı. Daha ilk sezonunda takımını Serie A’ya çıkarmayı başardı. İkinci sezonunda da ligte 9. olarak bu başarısının tesadüf olmadığını gösterdi. Ertesi sezon lig düşen Venezia ekibinin başına geçmeye karar verdi. Venezia’yı da üst lige çıkarmayı başardı ancak yeni sezonda alınan kötü sonuçlar ve şanssızlıklar sözleşmesinin feshedilmesine neden oldu.

 

  Deneyimli hoca yaşadığı tüm şanssızlıklara rağmen yeni sezonda Parma’dan  teklif aldı. Parma kariyeri de kişisel sorunlar nedeniyle kötü başladı. Lig başında üst üste alınan mağlubiyetler, yerini galibiyetlere bırakmaya başlayınca Prandelli ,sezon sonunda takımını 5. yapmayı başardı.2003-2004 sezonunda Uefa kupasına gitmeye hak kazanan kulüpten Adrian Mutu satıldı.Takımın en önemli oyuncusunun kaybedilmesi ve kulübün başkanı Calisto Tanzi’nin 4 milyar dolarlık bir yolsuzluğa karıştığının tespit edilip başkanlığı bırakmasıyla zor durumda kalan Prandelli yine de takımı bırakmayarak sezon sonunda yine 5. olduktan sonra sözleşmesini yenilemeyerek Parma’ya veda etti.

 

   Parma’dan ayrıldıktan hemen sonra AS Roma ile anlaşmasına rağmen eşinin kanser olduğunu öğrenmesiyle birlikte görevinden istifa ederek eşine zaman ayırmaya karar verdi.Bir sene boyunca hiçbir takımı çalıştırmayan Cesare, 2005’in yazında  antrenörlük kariyerinde en çok maça çıktığı takım olan Fiorentina ile anlaştı. Gelmeden önceki sezon lig düşmekten averaj ile kurtulan Fiorentina’yı 4. Yaparak büyük bir başarıya imza atmasına rağmen kariyerinde takımlarında yaşadığı ikinci skandal olan “Calciopoli skandalı” yüzünden puanları silinerek 9. Sıraya düştü. Ayrıca Şampiyonlar Ligi Ön Eleme hakları da ellerinden alındı. Bir sonraki sezona da  eksi 15 puanla başlamasına karar verilen Fiorentina, Prandelli liderliğinde 6. Olmayı başardı ve UEFA Kupasına gitmeye hak kazandı.

 

  2007-08 sezonunda ise lige müthiş bir şekilde başlayıp 12 hafta yenilgi yüzü görmeyen Mor Menekşelerin Prandelli’nin eşinin kanserden yaşamını yitirmesiyle birlikte sona erdi. Bu kadar şanssızlığa rağmen pes etmeyen Prandelli ve öğrencileri sezon sonunda 4. Olarak Şampiyonlar Ligi’ne ön eleme oynayarak gitme hakkı kazandı.Aynı sezonda UEFA Kupasında da yarı finalde penaltılarla Rangers’a kaybeden ekip, bu başarılı sezonu Prandelli’nin eşi Manuela Caffi’ye adadı. Cesare Prandelli de sezonun teknik direktörü seçildi.

 

   Fiorentina’da efsaneleşmeye başlayan İtalyan teknik adam, 2008-09 sezonunu da 4. Sırada tamamlayıp, Şampiyonlar liginde de gruptan 3. çıkmayı başarmasına rağmen Son 32 turunda Ajax’a kaybetti. Herkesin gelecek sezon ligte büyük başarılar elde edeceğini düşündüğü Fiorentina, 2009-10 sezonunda Şampiyonlar Ligi’nde Liverpool ve Lyon’un da bulunduğu grubu 15 puanla lider tamamlayıp Son 16’da Bayern Münih ile karşılaştı. O senenin finalisti olacak Bayern’e deplasman golü kuralıyla elenen Fiorentina taraftarlarına umut vermesine rağmen ligi 11. Bitirerek çok büyük bir hayal kırıklığı yarattı. Prandelli de Fiorentina ile lig kariyerinde gördüğü en kötü seneyi yaşadı.

 

  2010’un yazında İtalya milli takım teklifiyle Prandelli’nin kapısını çaldı.  Görevi kabul eden Prandelli 3 Haziran 2010’da Fiorentina ile sözleşmesini karşılıklı olarak feshedip 1 Temmuzda İtalya ile sözleşme imzaladı. Takımın başında çıktığı ilk resmi maç olan Avrupa Şampiyonası Grup Elemeleri maçında Estonya’ya 2-1 mağlup olması şok etkisi yarattı. Kısa zamanda kendini toparlayan milli takım Sırbistan maçında çıkan olaylar sonucu maçın hükmen 3-0 kazanılmasıyla birlikte grubu 26 puanla 1. Tamamlayarak Avrupa Şampiyonasına katılma hakkı kazandı. Avrupa Şampiyonasında da büyük başarılar elde ederek finale kadar çıkan Prandelli’nin öğrencileri, finalde İspanya’ya 4-0 kaybederek ikinci oldu.

 

   İspanya hem 2010 Dünya Kupasını hem de 2012 Avrupa Şampiyonasını kazandığı için İtalya 2013 Konfederasyon kupasına davet edildi. A Grubunu 2. Bitirerek yarı finale çıkan İtalya, Avrupa Şampiyonası’nda 4-0 gibi farklı bir skorla kaybettiği İspanya ile yarı finalde berabere kaldı.Penaltılarda 7-6 kaybederek üçüncülük maçı oynadı.Üçüncülük maçında da Uruguay ile 2-2 berabere kalıp, penaltılarda 3-2 yenerek  2013 Konfederasyon Kupası üçüncüsü oldu.

 

  2014 Dünya Kupasında herkesin iyi sonuçlar beklediği İtalya, D grubunun ilk maçında İngiltere’yi 2-1 yenmesine rağmen Kosta Rika ve Uruguay’a 1-0’lık skorlarla kaybederek kupaya erken veda eden takım oldu.Evine beklenilenden erken dönen İtalya ekibinin başındaki Prandelli de 24 Haziranda milli takımdaki görevinden istifa ettiğini açıkladı.

 

   16 senelik futbolculuk, 24 senelik antrenörlük kariyeri boyunca çalıştırdığı takımlarla kazandığı başarılarla takdir toplayan Prandelli gelecek sezon takımımızın başında Türk Telekom Arena’ya çıkacak.Yaşamında çok zorluklar yaşamış ancak yılmadan savaşarak bugünlere gelmiş böyle bir teknik adamın takımımıza yakışacağını düşünüyorum. Eğer uzun vadede kendisini takımda tutmayı başarırsak bize ve futbolumuza çok büyük katkıları olacağından şüphem yok. Oynattığı sisteme gelirsek, aslında şu oyun tarzına sahip demek zor da olsa 4-2-3-1 ve 3-5-2 formasyonlarını çok iyi kullanan teknik adamlardan. Yine de her maça sürpriz bir dizilimle ya da mentaliteyle çıkan bir hoca kendisi. Mancini’nin felsefesi genellikle gol yememe odaklıydı ancak defansımızın kaliteli olmaması onun oyun anlayışında sorun yaratmıştı. İtalya futbolu dendiğinde ne kadar defansa odaklı bir futbol olarak düşünsek de Prandelli hücum’u da seven tipten bir İtalyan. Mancini ile alıştığımız sistemin dışında bir Galatasaray 2014-2015 sezonunda bizleri bekliyor olacak.