AA - İspanyol takımları Real Madrid ile Atletico Madrid, UEFA Şampiyonlar Ligi finalinde karşı karşıya gelecek.

Milli futbolcu Arda Turan'ın formasını giydiği Atletico Madrid, İspanya Ligi şampiyonluğunun ardından UEFA Şampiyonlar Ligi'nde de zirveye çıkmayı hedefliyor. Lig şampiyonluğunu rakibine kaptıran Real Madrid ise sezonu Şampiyonlar Ligi kupasıyla kapatmayı amaçlıyor.

Portekiz'in başkenti Lizbon'daki Luz Stadı'nda oynanacak karşılaşma TSİ 21.45'te başlayacak. Karşılaşma Star Tv'den canlı yayınlanacak.

Sahada 2 Türk olacak

Real Madrid ile Atletico Madrid arasında oynanacak finalde sahada 2 de Türk olacak.

Milli futbolcu Arda Turan Atletico Madrid formasıyla sahaya çıkacak, 2014 Dünya Kupası'nda da düdük çalacak FIFA kokartlı Türk hakem Cüneyt Çakır ise finalin dördüncü hakemi olacak.

Maçı Kuipers yönetecek

Real Madrid-Atletico Madrid finalini Hollandalı hakem Björn Kuipers yönetecek.

Kuipers'in yardımcılıklarını aynı ülkeden Sander van Roekel ve Erwin Zeinstra yapacak. maçın dördüncü hakemi ise Cüneyt Çakır olacak.

UEFA şampiyonlar Ligi'nde dördüncü sezonunu geçiren 41 yaşındaki Kuipers, bugüne dek UEFA'nın 68 maçında görev aldı. 2011 yılında Barcelona ile Porto arasındaki UEFA Süper Kupa ve geçen yıl da Chelsea ile Benfica arasındaki UEFA Avrupa Ligi finalini yöneten Kuipers, Leo Horn (1957, 1962), Charles Corver (1978) ve Dick Jol'dan (2001) sonra Avrupa kupalarında final yöneten dördüncü Hollandalı hakem oldu.

Real Madrid'de Alonso cezalı

Real Madrid'in orta alandaki önemli oyuncusu Xabi Alonso, Atletico Madrid ile yapılacak finalde sarı kart cezası nedeniyle forma giyemeyecek.

Bayern Münih ile oynanan yarı final rövanş maçında gördüğü sarı kartla cezalı duruma düşen Alonso, büyük finalde takımıyla sahaya çıkamayacak.

Bu arada dev final öncesi iki takımda da önemli oyuncuların sakatlıkları, teknik heyetleri sıkıntıya sokuyor. 

Real Madrid'de Cristiano Ronaldo, Pepe ve Karim Benzama, Atletico Madrid'de ise Arda Turan, Diego Costa ve Cristian Rodriguez'in sakatlıkları bulunuyor.

Arda Turan tarihe geçmek istiyor

Atletico Madrid takımında forma giyen milli futbolcu Arda Turan,Real Madrid ile oynanacak UEFA Şampiyonlar Ligi finalini takımının kazanması halinde tarihe geçecek.

Arda, takımının şampiyon olması durumunda, "Devler Ligi"ni kazanan ilk Türk futbolcu olacak.

Ayrıca milli futbolcu, yarın forma şansı bulması halinde Şampiyonlar Ligi finalinde forma giyen ilk Türkiye doğumlu futbolcu olma şansını da yakalayacak.

Finaldeki ilk Türk, Yıldıray Baştürk

UEFA Şampiyonlar Ligi finallerinde forma giyen ilk Türk futbolcu Yıldıray Baştürk oldu.

Yıldıray Baştürk, 2001-2002 sezonunda formasını giydiği Almanya'nın Bayer Leverkusen takımıyla, Şampiyonlar Ligi'nin finalinde Real Madrid karşısına çıktı. 

Bu ligde forma giyen ilk Türk futbolcu olan Yıldıray'ın takımı, finali 2-1 kaybetti.

Hamit 2010'da forma giydi

Milli futbolcu Hamit Altıntop, 2009-2010 sezonunda Bayern Münih formasıyla UEFA Şampiyonlar Ligi finalinde forma giydi.

Hamit Altıntop, Madrid'de İtalya'nın Inter takımıyla yapılan finalde ilk 11'de sahaya çıkıp, 63 dakika forma giydi. Karşılaşmayı 2-0 kazanan Inter şampiyon oldu.

Nuri Şahin ve İlkay Gündoğan geçen yıl oynadı

Milli futbolcu Nuri Şahin ile Almanya Milli Takımı'nı seçen Türk asıllı futbolcu İlkay Gündoğan da geçen yılki Şampiyonlar Ligi finalinde forma giydi.

İki futbolcu da Borussia Dortmund formasıyla Almanya'nın diğer ekibi Bayern Münih'e karşı finalde mücadele etti.

Borussia Dortmund'un 2-1 kaybettiği maçta İlkay Gündoğan 90 dakika sahada yer alıp, 68. dakikada da penaltıdan takımının tek golünü atarken, Nuri Şahin ise 90+2. dakikada oyuna girip, kısa süre sahada kaldı.

37 ülke futbolcusu kazandı

Şampiyonlar Ligi olarak oynanmaya başlanan 1992-1993 sezonundan bu yana "Kupa 1"i 37 farklı ülkeden futbolcu kazandı.

Bunların 26'sı Avrupa, 11'i ise kıta dışından ülkelerin futbolcuları oldu. İspanyollar 46 futbolcuyla başı çekerken, İtalyanlar 38 futbolcuyla ikinci, Alman ve Brezilyalılar ise 26'şar futbolcuyla üçüncü sırada yer aldılar.