Şampiyonluktan çok uzaklaşan sarı-kırmızılıların, taraftarlarına en azından bir derbi galibiyeti hediye ederek, ikincilik yarışında da yara almamak isteyeceği mücadele öncesinde Galatasaray'ı ele aldık...

1. Oyun şablonu

Son 2 sezonda Fatih Terim ile birlikte 4-4-2 düzeninde sahaya yerleşen Galatasaray, Roberto Mancini ile birlikte maçlara göre 3-5-2, 4-1-3-2 ve 4-5-1 sistemlerini denemeye başladı. Son dönemde düşüş yaşayan Galatasaray'da İtalyan hoca, maç içinde bile birçok farklı sistemde takımını sahaya yerleştirdi. Galatsaray'ın derbide de nasıl bir şablon ile sahada olacağını şu anda tahmin etmek çok zor, ancak Drogba'nın tek forvet olduğu, Ceyhun Gülselam'ın ön libero olarak görev aldığı ve Sneijder'in solda, Burak'ın da sağda oynadığı bir 4-1-2-2-1 sisteminin uygulanması bekleniyor.

2. Hücum

Galatasaray'da Wesley Sneijder, Didier Drogba ve son 2 sezonun gol kralı Burak Yılmaz olmak üzere 3 tane üst düzey hücumcu bulunmasına rağmen, gol yollarında sorun yaşanmaya başlandı. Sneijder'in sola yakın oynaması, Burak'ın sağa yakın oynaması, Selçuk İnan'ın performansının düşüşü, Drogba'nın da sakatlığı ve performansında yaşanan sorunlar nedeniyle skor üretmekte zorlanan bir Galatasaray ortaya çıktı. Sarı-kırmızılıların derbideki hücum performansı Wesley Sneijder ve Selçuk İnan'ın ortaya koyacağı oyun ile birlikte doğru orantılı olarak değişecektir.

3. Savunma

Galatasaray'da Roberto Mancini'nin göreve gelmesi ile birlikte ilk dikkat çektiği nokta oldu savunma... İtalyan hoca her maça farklı defans kurgusu ile çıkarak, idmanlarda defans oyuncularına özel idmanlar yaptırarak takımı defansif açıdan belli bir seviyeye getirdi. Ancak Galatasaray'de yabancı kontenjanının da etkisiyle istenilen defans düzeni bir türlü oturtulamadı. Son dönemde stoperde Hakan Balta ve Semih Kaya ikilisini tercih eden Mancini, solda da Alex Telles'ten üst düzey katkı almayı başardı. Fenerbahçe derbisinde tecrübesi nedeniyle sağ bekte Eboue'nin oynaması beklenirken, Hakan Balta'nın yerine de Aurelien Chedjou kadroya geri dönebilir. Ancak Chedjou'nun dönmesi durumunda Eboue'nin yerine Veysel ya da Sabri görev alacaktır. Galatasaray derbide defansif açıdan çok sorun yaşamayacaktır.

4. Ekstra iş yapabilecekler

Galatasaray'da bu sezon en çok göze çarpan eksikliklerin başında, ekstra skor üretebilecek oyuncuların olmaması geliyor. Takımın bulduğu gollerin büyük çoğunluğunu Sneijder, Burak ve Drogba'nın attığı düşünülürse, iki sezon önce 10 gol barajını geçen Selçuk İnan ve Felipe Melo'nun skora katkı vermesi sarı-kırmızılıları rahatlatacaktır. Özellikle derbilerdeki golleri ile ön plana çıkan Selçuk İnan, atacağı bir golle hem psikolojik olarak rahatlayabilir, hem de takımını da rahatlatabilir.

5. Teknik direktörün hamle şansı

Sarı-kırmızılılarda devre arasında yapılan 9 takviyeye rağmen, oyuna yedek kulübesinden dahil olarak gidişatı değiştirir denebilecek bir oyuncu bulunamadı. Bruma, Emre Çolak ve Aydın Yılmaz'ın sakatlıkları nedeniyle oyunu geniş alana yayma konusunda bir hamle yapma şansı çok düşen Mancini, Hajrovic ve Ontivero gibi isimleri ise henüz takıma monte edemedi. Bu açıdan maç içinde devamlı oyun kurgusu ile oynayan ve Selçuk İnan, Sneijder ve Burak Yılmaz'ı asıl pozisyonları olmayan kanatlarda deneyen İtalyan hocanın elinde çok fazla hamle şansı yok.

6. Geriye düşerse ne yapar?

Galatasaray derbiye şampiyonluk şansını mucizelere bırakmış şekilde çıkacak. Bunun yanında son dönemdeki başarısız skorlar sonrası Mancini'nin üzerindeki baskı da artmış durumda. İtalyan hocanın basın toplantılarındaki gerginliği de bunun en büyük kanıtlarından biri. Derbide Galatasaray'ı en çok zora sokacak konu erken gol yemek olacaktır. İkinci olarak Devler Ligi bileti alınmasını isteyen tribünler, erken bir gol yenmesi durumunda daha da gerginleşebilir ve bu oyunculara yansıyabilir. O yüzden Galatasaray en azından erken bir golle geriye düşmemeli. Sarı-kırmızılı oyuncular, 1-0 geriye düşmeleri durumunda geri dönüş yapabilecek psikolojik seviyede gözükmüyor.

7. Öne geçerse ne yapar?

Galatasaray için en iyi senaryo da derbide ilk golü atmak olacaktır. Bir gol sonrasında taraftarı arkasına alacak olan sarı-kırmızılı oyuncular, kalan dakikalarda daha özgüvenli olacaktır. Türk Telekom Arena tribünleri de sarı-lacivertli oyuncuları baskı altına alma konusunda daha etkili bir duruma gelecektir. Bu yüzden öne geçmek Galatasaray için çok önemli. Mancini'nin öğrencileri ilk golü atarsa, büyük ihtimalle derbiden en az beraberlikle ayrılacaktır.

8. Takımın en zayıf noktası?

Sarı-kırmızılıların şu anda gözüken en zayıf noktası, tek başına Selçuk İnan... Son 2 sezonda takımın beyni konumunda görev alan yetenekli oyuncu, özellikle Sneijder'in gelişi ile birlikte farklı görevler alması ile düşüşe geçti. Ancak Galatasaray onun yaratıcılığına çok fazla ihtiyaç duyuyor. Selçuk İnan'ın 1 sezon önceki performansını göstermesi G.Saray'ı çok rahatlatır. Son 3 maçta skor bulamayan Galatasaray'da en zayıf nokta olarak görülen hücum bölgesini ayağa kaldıracak olan da Selçuk İnan'dır.

9. Takımın en güçlü noktası?

Galatasaray'ın şu anda en güçlü noktası kale... 2 sezon öncesine kadar bir türlü aradığı kaleciyi bulamayan sarı-kırmızılılar, Fernando Muslera'nın takıma katılması ile rahatladı. G.Saray'da performansı en istikrarlı isimlerin başında da Fernando Muslera geliyor. Ligin en az gol yiyen kalecisi durumunda bulunan Uruguaylı, derbide de Galatasaray'ın galibiyeti için yine hatasız oynamalı.

10. Olmazsa olmaz oyuncusu?

Sarı-kırmızılılar son dönemdeki düşüşte bir ismin olmaması dikkat çekiyor, o da Didier Drogba. Hücum organizasyonlarında büyük sorunlar yaşayan, kaleyi bulamayan, şut ortalaması düşen Galatasaray'da, performansı eleştirilse bile Didier Drogba'nın eksikliği hissedildi. Kariyerinde birçok derbi oynayan, bu havayı daha önce onlarca kez tatmış olan Drogba, Fernando Muslera ile birlikte derbide Galatasaray'ın olmazsa olmaz oyuncusu olarak görülüyor.

İnceleme: Yusuf YILMAZ
Sporx