HAMZA HAMZA Hamzaoğlu… Galatasaray’ın başına sezon ortasında geçip tam 15 yılın ardından çifte kupa zaferini yaşatan teknik adam…

İlk yılında başarılarla dolu bir sezonu geride bırakan Hamza Hamzaoğlu ile geleceği, hedeflerini, transfere bakış açısını ve futbolcuları hakkındaki düşüncelerini konuştuk. 

İşte Florya Metin Oktay Tesisleri’nde HÜRRİYET’i ağırlayan Hamzaoğlu’na sorular ve yanıtları:

- G.Saraylılar Melo’nun durumunu merak ediyor. Sık sık ayrılık kokan ifadeler kullanıyor. Bu sizi şaşırttı mı?

Hayır, şaşırtmadı. Oyuncuma teklif gelmesi çok doğal. Bunlar beni sevindiriyor. İstenmek güzel bir şey. Ancak bunun tercihini yapacak olan Melo, Galatasaray değil. Önemli olan Melo’nun burada kalmayı istemesi. Bizim ölçülerimiz çerçevesinde devam etmesi. Ben Melo’nun gitmesini istemiyorum. Bu sadece Melo için geçerli değil. Hangi oyuncum bana gelip ‘Mutlu değilim, ayrılmak istiyorum’ dese, ‘İlla otur, kal’ demem. Gerçekten yüreğini ortaya koyacak, burada isteyerek severek mücadele edecek oyunculara ihtiyacımız var.

Gignac ve Boateng ile ilgileniyor musunuz?
Bunlar geniş transfer listemizde olan oyuncular. Hepsi ile küçük çaplı temaslarımız sürüyor ama henüz kesin bir şey yok.

SORUNU SNEİJDER’İN KARAKTERİYLE AŞTIK

- Peki Melo 4 yıldır orta sahada büyük iş yapıyor. Giderse ne olur?

Ama 4 yıl önce Melo yoktu. Yine oynuyordu Galatasaray. Futbolda herkesin yeri dolar. Bugün Hakan Şükür’ü arıyor muyuz? Konuşuluyor mu? Bugün sahada Burak var. Yarın Burak olmadığı zaman onu da kimse aramaz. Bir başkası gelip doldurur. Çünkü herkes o gün sahada olana bakar. Bizde oyuncu iken bazen kendimizi vazgeçilmez sanıyorduk. Bu çok büyük bir yanılgı. 

- Dünya Kupasında Sneijder ile ilgili yaptığınız yorum nedeniyle herkes ‘Eyvah’ demişti. Ancak Sneijder sizinle altın çağını yaşadı. Nasıl biri?

- Sneijder iyi bir profesyonel ve iyi de bir insan. Bu sorunu aşmamızda onun karakter yapısının çok önemli rolü oldu. 
Aksi biri olsa, biraz daha zaman alabilir, başka şeyleri yakalayamayabilir, kaçırabilirdik. Ama çok makul bir şekilde yaklaştı. Aramızda soğukluk, problem olmadı. Daha ilk günden başladık. Onun karakterinden kaynaklandı.  Ben Sneijder’den çok çok memnunum.

İKİ KUPA KAZANMAK AKLIMDAN GEÇİYORDU

- Göreve geldiğinizde çifte kupayı alacağınız aklınızdan geçer miydi?

Geçiyordu. Çünkü biz ekip olarak neler yapabileceğimizi biliyoruz. Malatya’da imkansızlıklarla çok iyi işler yaptık. Eyüpspor’da göreve geldiğimizde 2 puanlı sonuncu takım alıp final oynattık. Küme düşmüş Denizlispor’u canlandırdık. Son 10 hafta küme düşmesi nerede ise kesinleşmiş Akhisar’ı alıp ligde tuttuk. Bir sene sonra kadro kurup şampiyon olduk…

Bu hikayelere baktığımızda biz Galatasaray’da az çok neler yapabileceğimizi tahmin ediyorduk. Geldiğimizde de bunu oyuncularımıza ‘Size bizim gibi hocalar, bize de sizin gibi yetenekli takım lazım’ demiştik.‘ Birkaç hafta sonra bunu çok net hissedeceksiniz’ demiştik. Şükürler olsun…

BİR GÜN İKİNCİ OLURSAK...

- “İNŞALLAH 2. olmayız ama bir gün illa ki olacağız. Ben o günler geldiğinde camianın başarının sadece birincilik olmadığını daha iyi anlayabileceğini düşünüyorum. Bir gün gelecek ikincilerin de başarılı olduğunu insanlar anlayıp istikrarı bozmadan devam edecektir.”

SABRİ KALMALI

- “SABRİ’nin kalmasını istiyorum. Net…Çünkü Sabri, bu kulübün yetiştirmiş olduğu çok önemli bir değer bana göre. Buradan ayrılmasını asla ve asla istemem. İnşallah futbol hayatını da burada noktalar. “

EN ZOR İKİ MAÇ...

- “EN zorlandığım maç, Kasımpaşa maçı. İlk yarı 2-0 geride idik. Devre olmasını sabırsızlıkla bekledim. 2. yarıda toparlandık ve iyi galibiyet aldık. En çok üzen olay ise Başakşehir maçında skorun 2-0’dan 2-2’ye gelmesi.”

Fatih Hoca, ‘Gitme’ dese bu noktaya gelemezdim

“Terim gibi olmam mümkün değil. Ona yakın başarılar elde etmeye çalışacağım. G.Saray’da temelleri atan odur.”

- Burak ve Semih “Hamza hoca efsane olabilir” dedi. Terim gibi olabilirmisiniz?

Sağ olsunlar…Yok, Fatih Terim gibi olmam mümkün değil. Çünkü Fatih hoca 6 şampiyonluk, UEFA Kupası yaşadı. Bunlar, kolay değil. Onun gibi olmaya çalışmıyorum. Ama onun açtığı yoldan yürümeye çalışıyoruz. Onun kadar olmasa da ona yakın başarılar elde etmeye çalışacağım. 

- Fatih hocanın 4. yıldız örenine çağrılmadığı için yayında sitem ettiğini izlemiştik. Kendisi ile konuşuyor musunuz?

Hocamla, aramızda hiçbir problem yok. Geçen gün yine konuştuk. Bursa’da kupa maçından sonra oyuncular ile Fatih hocayı aradık. Bu başarılarda onun da payı olduğunu söyledik. Çünkü kadroyu kuran ve temelleri atan en önemli unsurlardan biri Fatih Terim... 

Kaldı ki bana ‘Hamza sana inanıyorum. Git. Başarırsın’ demese ya da ‘Otur, gidemezsin. Biz beraber yola çıktık’ dese ben gelemezdim Galatasaray’a, bu noktaya... Fatih hocaya söz vermişim. Bırakamazdım.

4-5 transfer yapmalıyız

- KAÇ transfer yapmayı düşünüyorsunuz?

4 ya da 5 transfer yapmamız gerekiyor. Transfer yapmış olmak için yapmayacağız. Mevcut kadromuzu biraz daha güçlendirmeye çalışacağız. Sadece Umut ve Burak ile bir sezonu geçiremeyiz mümkün değil. 3 kulvarda hedefe gitmek için biraz daha kadro derinliği lazım.

Taraftar merak etmesin

- Gignac, Ayew, Serdar Aziz, Bilal gibi isimler konuşuluyor. Bu futbolcular listenizde var mı?

Geniş listemizde yer alan oyuncular. Bazılarını aramıza dâhil edeceğiz. Bazılarını ise takım içi dengeler ve aynı tarz oyuncular olduğu için alamayacağız. Taraftarlar yıldız oyuncu bekler. Hiç endişe etmesinler. Biz adım adım Galatasaray’ı yukarıya taşıyacağız.

Galatasaraylı ile Fenerli birlikte maç izleyecek

“Kesinlikle futbolda barış galip gelecek. Zaten düşmanlık yapan insanların oranı yüzde 3’ü, 5’ i geçmez. Maçların beraber izleneceği günler gelecek.”

- Türkiye’de futbol barışının geleceğine ve G.Saray-F.Bahçe rekabetinin dostça yaşanacağına inanıyor musunuz?

İnanıyorum. Kesinlikle futbol barışı olacak. İnanın bana, şimdi düşman olma noktasındaki insanlar yüzde 3’lük, 5’lik kesimi geçmez Ben sokakta Fenerbahçeli, Beşiktaşlı insanlarla da karşılaşıyorum. İnsanlar düşmanlığı niye sevsin… Bir yerde kavga olduğu zaman gider misiniz o tarafa doğru? Hayır uzaklaşırsınız, kaçarsınız. 

Ama bir yerde düğün, eğlence oldu mu insanlar merak eder, yaklaşır. Kavga insanları uzaklaştırıp koparır aslında. Ama maalesef yüzde 3’lük, 5’lik bir kesim bundan faydalanmaya çalıştığı için sürekli sanki herkes bunu istiyormuş gibi gösteriyor..Kesinlikle beraber maçın izlendiği günler gelecek.

Pereira ve Şenol Güneş’le sezon daha renkli olur

- Pereira Fenerbahçe’nin hocası oldu. Şenol Güneş’in de Beşiktaş ile görüşmeleri var. Nasıl bir sezon bekliyorsunuz?

Hoca değişiklikleri mutlaka hem Fenerbahçe, hem de Beşiktaş’a olumlu katkı yapacaktır. 2 hoca da çok kıymetli. Aynı zamanda diğer takımlar ve teknik adamlar da önümüzdeki yıl daha iyi olacak diye düşünüyorum. Ertuğrul Sağlam, tekrar Bursaspor’da yine iyi bir takım kurup yukarıyı zorlayacaktır. Okan Buruk hedefleri olan bir antrenör. Önümüzdeki yıl çok daha renkli ve çekişmeli geçecek.

Kaleciler öyle goller yer

-  “(G.BİRLİĞİ maçı sonrası kaleci Ferhat’a yapılan ‘Kolunu çekti’ suçlamaları için...) Bazı kaleciler böyle goller yiyorlar. Bunlar futbolun içinde var. Fenerbahçeli Volkan da Sneijder’ın attığı ilk golde kolunu tam uzatamadı. Bunda bir şey aramak yanlış. O çocukların emeğine haksızlık, saygısızlık.”