Haber ve Yazı: TUNA YÜKSEL

Galatasaray'ın altın jenerasyon olarak adlandırılan 87-88-89 doğumlu futbolcuları hatırladınız mı? Hani şu Arda Turan'ın dahil olduğu, FIFA tarafından en iyi gelecek vaat 5 futbolcudan biri seçilen Cafercan Aksu'nun yer aldığı, Uğur Uçar'ın, Aydın Yılmaz'ın ve diğerlerinin dahil olduğu bu efsane jenerasyonu hatırladınız mı? Peşindeyiz TV editörü Tuna Yüksel, Galatasaray taraftarları başta olmak üzere Türk futbol severlerin çok şey beklediği altın jenerasyonunun izini sürdü.

İşte o altın jenerasyondaki bazı isimler ve o isimlerin yeni durakları;

ARDA TURAN / ATLETICO MADRID

O dönem Galatasaray formasını giyen "Koca Kafa" lakaplı genç futbolcunun yıllar sonra Atletico Madrid formasını giyip, takımının en önemli silahı olduktan sonra FIFA tarafından en iyi orta saha adaylarından biri olabileceğini kim söylerdi? Altın jenerasyonun altın çocuklarından biri olan Arda Turan şimdilerde Türk futbolunun en büyük yıldızı. Kendisiyle birlikte yetişen diğer arkadaşlarına benzemeyen Arda Turan bugün Atletico Madrid forması giyerken aynı zamanda FIFA tarafından "En iyi orta saha futbolcuları" listesinde aday gösteriliyor. Arda Turan'ın bu sezon 20 maçta 3 golü 5 asisti bulunuyor.

AYDIN YILMAZ / GALATASARAY

Fazla forma şansı bulamadığı halde Galatasaray takımında kalan ve hatta Sarı Kırmızılı takımın en eski futbolcuların başında gelen Aydın Yılmaz da altın jenerasyondan çıkan bir başka isim. Altın jenerasyondan çıkıp hala Galatasaray forması giyen tek isim olan Aydın Yılmaz, zaman zaman çok az forma şansı bulsa da hiçbir zaman beklenilen patlamayı yapamadı. Sakatlıklarında hiç yakasını bırakmadığı Aydın, geçen sezon alternatif olarak forma şansı bulmaya başlasa da yaşadığı sakatlık buna da engel oldu. Bu sezon hiç forma şansı bulamayan Aydın Yılmaz, beklenildiği gibi Türk futbolunun hızlı ve yetenekli futbolcusu olmak yerine sessiz sedasız takımda gün geçiren bir futbolcu olarak kaldı..

CAFERCAN AKSU / KOCAELİ BİRLİKSPOR

FIFA tarafından "En Gelecek Vaat Eden 5 futbolcu" arasında gösterilmiş ve aday gösterildiği Golden Boy ödülüne o dönem Lionel Messi'nin sahip olduğu Cafercan Aksu, 27 yaşında o vakitler kimsenin tahmin edemeyeceği bir kariyere sahip oldu. Altın jenerasyonun altın çocuğu olan Cafercan Aksu şimdilerde 2. Lig ekiplerinden Kocaeli Birlikspor forması giyiyor. Arda Turan'ın "çalım atmayı ondan öğrendim" dediği Cafercan Aksu şimdilerde Kocaeli Birlikspor forması altında 15 maç 4 gol 1 asist performansıyla oynuyor. Alt liglerin yıldızı olmayı tercih eden Cafercan Aksu, takım takım gezse de sahip olduğu potansiyelin yarısını bile kullanamadı. Kendisini her izlediğimizde "Ah be" demekten kendimizi alıkoyamıyoruz..

UĞUR UÇAR / İSTANBUL BAŞAKŞEHİR

Türk futbolunun ve Galatasaray'ın defansının sağında vazgeçilmez olacaktı hatta bir süre sonra stoperde bile izledik onu. Her şeyin güzel ve yolunda gitmesine karşılık Konyaspor maçı ve o maçta yaşadığı talihsizlik kariyerinin kırılma noktası oldu. O karlı havada oynanan maçta Batista ile çarpışarak diz kapağını kıran Uğur Uçar, o sakatlığın ardından bir daha toparlanamadı. Başka takımlara kiralandı, başka takımlara tranfer oldu. Talihsizlikler uzun bir süre daha yakasını bırakmadı ve o da bu süre içerisinde Sadi Celil Cengiz'e benzediği için İşler Güçler dizisinde konuk oyuncu olarak bir bölümde yer aldı. Şimdilirde Abdullah Avcı'nın takımı Başakşehir'de forma giyen Uğur Uçar, Galatasaray taraftarları için büyük bir üzüntü.. Ah ne vardı o Konya maçı ertelenseydi ve daha uygun bir ortamda oynansaydı? Uğur Uçar bu sezon tam 14 maça çıktı..

ÖZGÜRCAN ÖZCAN / ADANA DEMİRSPOR

Carlos Tevez'i biliyorsunuz değil mi? Yerli Carlos Tevez lakaplı Özgürcan ilk çıktığı dönemde yaşına rağmen boyu, fiziği ve kuvveti ile dikkat çekmişti. Hakan Şükür'ün velihatı olarak bile gösterilen, alt yapıdan çıkan futbolcuya hasret kalan Galatasaraylı taraftarların bu konudaki umutlu olduğu isimlerin başında gelen Özgürcan Özcan, PTT 1.Lig'in gözde forvetlerinden biri oldu. PTT 1. Lig takımlarında gezmeyi seven Özgürcan bu sene Adana Demirspor forması giyiyor. Bu sene 12 maçta 6 gol atma başarısı gösteren Özgürcan'ın bir de FIFA tarafından ödül aldığını söyleyelim. Bir maçta golü elle yollayan PTT 1.Lig'in Carlos Tevez'i, golü elle attığını söyleyerek golün iptal olmasını sağlamış ve bu hareketiyle FIFA tarafından Fair Play ödülüne layik görülmüştü.

FERHAT ÖZTORUN / İSTANBUL BAŞAKŞEHİR

Ferhat Öztorun, ülke futbolunun son dönemde adı konabilen sorunlarından olan sol bek sorununu çözebilecek bir isim olarak göze çarpıyordu. Galatasaray forması altında şans bulsa da bir türlü beklenen patlamayı yapamadı. Manisaspor'da iyi bir dönem geçirdikten sonra Trabzonspor'a transfer olan Ferhat belki orada bir patlama yapabileceği umudunu bize yaşatsa da orada da tutunamayan bir isim oldu. Orduspor'da kaptanlığa kadar yükselen ve daha sonra Abdullah Avcı'nın takımı Başakşehir'e transfer olan Ferhat Öztorun kendisiyle birlikte aynı jenerasyondan çıkan Uğur Uçar'la aynı takımda formayı giyiyor. Türk futbolunun olmasa bile Başakşehir'in sağ ve sol tarafı altın jenerasyonuna emanet. Başakşehir'de sol bek olarak forma giyen Ferhat, bu sezon 13 maça çıktı.

MEHMET GÜVEN / TORKU KONYASPOR

Galatasaray'da uzun bir dönem forma şansı bulan özellikle Skibbe döneminde oldukça fazla görev bulan Mehmet Güven bu jenerasyonun hala Süper Lig'de forma giyebilen bir başka ismi. Altın jenerasyondaki lakabı Zidane olan Mehmet Güven'in lakabını kaldıramadığını söylemek oldukça mümkün. İnanılmaz bir pas atma yeteneğine sahip olan Mehmet Güven bu yeteneğinin yanı sıra eksiklerini geliştiremediği için pek fazla ilerlemeye kaydedemese de özellikle bir dönem adı yine büyüklerle anılmış ancak bu söylentiler boşa çıkmıştı. Bu sezon 13 maça çıkan Mehmet Güven bu maçlarda 1 gol atma başarısını gösterebildi.

UĞUR DEMİROK / AKHİSAR BELEDİYESPOR

Altın jenerasyondan çıkmasına rağmen genç yaşta adını pek duyuramamış olan Uğur Demirok, şimdilerde ise futbolun gözdelerinden biri. Hamza Hamzaoğlu ile birlikte iyi bir çıkış yakalayan Uğur Demirok, bu çıkışını sürdürerek dikkat çekmeyi başardı. Galatasaray başta olmak üzere adı büyük takımlarla anılan Uğur Demirok, Semih Kaya ile aynı dönemde Kartalspor'a kiralanmış orada Semih Kaya'nın yedeği olarak rotasyon futbolcusu olarak görev almıştı. Stoper mevkinde forma giyen Demirok bu sezon çıktığı 15 maçta 1 gol atma başarısı gösterdi.

MÜLAYİM ERDEM / PAZARSPOR

Galatasaray'ın bir başka kaybolan ismi.. Ancak Mülayim Erdem öyle bir kayboldu ki, daha kendisinden haber alamadık. Ben ve benim gibi kendilerinden umut besleyen futbolseverler olarak neredeyse televizyon kanallarındaki programlara başvurarak Mülayim Erdem'e dair biz iz arayacaktık. Arif Erdem'in yeğeni olan ancak Arif Erdem'in kesinlikle Galatasaray'da torpil olmayacağını söyleyerek, diğer futbolculardan hiçbir farkının olmadığını söylediği Mülayim Erdem bu sezon Pazarspor forması giyiyor. Spor Toto 2. Lig ekibinde bu sezon 13 maça çıkarken, 1 gol atma başarısını gösterdi.

Ve diğerleri;

Anıl Karaer / Kayseri Erciyesspor
Uğur Akdemir / Balıkesirspor
İrfan Başaran / Yeni Malatyaspor
Uğur Erdoğan / Kocaeli Birlikspor
Erhan Şentürk / Kocaeli Birlikspor
Çağrı Yarkın / Antalyaspor
Cihan Can / Giresunspor
Halim Kurtuluş / Sultanbeyli
Oğuz Sabankay / Tarsus İdman Yurdu
Efecan Karaca / Alanyaspor
Fırat Kocaoğlu / Gölbaşıspor
Mehmet Düz / (Kulüpsüz)
Semih Erdem / Kulüpsüz (Mülayim Erdem'in kardeşi)


Haber / Araştırma / Derleyen: Tuna Yüksel