Camilerin dolup taşmasının kendisini mutlu ettiğini belirten yetenekli futbolcu, Sarı-Kırmızılı ekibin ligdeki kötü gidişatından Fatih Terim’in ayrılığına; Juventus’la oynanan maçta sebep olduğu penaltıdan Drogba ve Sneijder’e kadar samimi açıklamalar yaptı.

Süper Lig’de işler iyi gitmiyor, sence sebebi nedir?

Ligde en büyük sıkıntımız gol atamamak. Çünkü pozisyona giren bir Galatasaray var. Eğer ki gol pozisyonu üretilmezse bence sıkıntı oradadır. Ama şu anda öyle bir durum yok. Akhisar maçını saymazsak, o maçın sebebini ben de bilmiyorum. Sanki bir izin günü gibi bir şeydi. Ama diğer puan kaybettiğimiz karşılaşmalara bakılırsa genelde Galatasaray oyunu domine eden ve birçok pozisyona giren taraftı. Ama tek eksiğimiz final vuruşlarıydı.

Fatih Terim için önemli bir futbolcuydun. Ayrıldığında neler hissettin?

İlk duyduğum anda beni ve benle beraber bütün takım arkadaşlarımı üzüntüye boğan haber oldu. Çünkü hocamız bizim için bir antrenörden fazlasıydı. Bize olan yaklaşımı, diyaloğu, ilişkileri, futbola bakışı her şeyiyle farklıydı. Beklemediğimiz bir anda oldu. Mesela PSV’de de oynadığım zaman işler iyi gitmediğinde hoca değişikliği oluyordu ama o sonuçlar iyi gitmediği zaman oluyordu. Ama sonuçta futbol ve hayat devam ediyor. Yeni bir hocamız var. Bir an önce onunla başarı sağlamamız lazım.

Roberto Mancini’nin gelişiyle neler değişti?

Hocamız açısından zor bir dönem. Juventus maçından bir gün önce geldi ve o maç için fazla zamanı olmadı. Ondan sonra Akhisar karşısında uğranılan mağlubiyet. Ama çalışmalar devam ediyor. Aynı şekilde ona alışmaya çalışıyoruz. Bana düşen yeni hocama kendimi daha iyi göstermek. Bir futbolcunun sürekli oynaması çok önemli. Bir maç oynayıp üç maç oynamaması veya 20 dakika oynayıp bir maç oynamaması çok kötü. Bundan ziyade üç dört maç üst üste forma giyip performansımı ortaya koymak ve ardından devam etmek istiyorum. Böylece bu dönemde yeni hocama performansımı gösterebilirim.

Esame listesinde sürekli olarak 11’de yer alamadın. Sorun sende mi?

İlk geldiğim zaman takım 4-4-2 oynuyordu. Hollanda’da alıştığım sistem ise 4-3-3 sistemiydi. Kayseri’de oynarken de hocam bana sadece ileride durmamı söylüyordu. Defans topu kazandığında topu bana atarlar ben de güçlü bir şekilde aksiyon yaparak sonuca gidiyordum. Ama geldikten sonra farklı bir mantaliteyle karşılaştım. 4-4-2 oynuyorsunuz ve orta saha ağırlıklı oynuyorsunuz. Hollanda ve Kayseri’de ileri üçlüyle oynuyordum. Ama burada orta sahada oynuyorum. Böyle oynarken ortada çok koşuyorsunuz mücadele ediyorsunuz ve sonunda kaptığınız top için ileriki otuz metreye gücünüz kalmıyor. Ondan sonra da geçen sene oyunun son 15 ve 25 dakikalarında oynuyordum. Sonradan oyuna girmek bir futbolcu için en zor durumlardan bir tanesi. Çünkü, ilk başta oyuna girerseniz o maçın ritmine adapte olabilirsiniz ama sonradan girdiğinizde zaten tempo en yüksek seviyede oluyor otomatikman oraya odaklanmak zor. Bu sene ayrıca yabancı kuralı çıktı başımıza. Bu sadece benim için değil, bütün diğer yabancı arkadaşlarım için dezavantaj. Ama yapabilecek bir şey yok. Şu anki hedefim; üç dört maç iyi oynayıp kendimi hocama beğendirmek. Daha sonra da formayı kaptırmamak.

Juventus’ta rakibini düşürüp penaltı yaptırdın. Hangi duyguları yaşıdın?

Hayatımın en kötü gecelerinden biriydi. O gece uyuyamadığımı söyleyebilirim. Ama öncelikle şunu belirteyim ki kesinlikle penaltı değildi. Penaltı verilmesini gerektirecek herhangi bir hareketim olmadı. Ama gereksiz bir şekilde penaltı çalındı. Çok şükür ki Umut çıktı sahneye ve gol attı. Bize orada bir puan aldırdı. O yüzden çok mutlu oldum. Yine de hiç uyku girmedi gözüme. Şu anda önümüzde iki Kopenhag müsabakası var. Buradan iki galibiyet aldıktan sonra her şey yine bizim elimizde olacak.

Drogba’yı bize değerlendirir misin?

Futbolculuğunu konuşmanın hiçbir anlamı yok. Karakter olarak da çok önemli bir yapıya sahip. İyi bir lider. Takımımızda lider olarak Sneijder ve Selçuk’u da sayabiliriz. Sneijder çok yetenekli ama basın aslı olmayan haberlerle onu yıpratıyor. Kendisi iyi bir lider ve iyi bir futbolcu. Drogba’ya yeniden dönecek olursak ilerlemiş yaşına rağmen çok çalışıyor. Antrenmandan önce ve sonra çalışkanlığıyla bize de örnek oluyor. Bütün gençler için büyük bir şans.

Hollanda’da, memleketim Fas’ta ve Mali’de kurban kestim
Kurban Bayramı Türkiye’de nasıl geçiyor?

Bayramla birlikte kendimi çok mutlu hissediyorum. Sabah kalktım arkadaşlarımla beraber bayram namazına gitme şansı buldum ve burada beni mutlu kılan bütün caminin dolu olmasıydı. O yüzden sevincim daha da arttı. Namazdan sonra da döndüm eşimle bayramlaştım. Ailem burada olmadığı için telefon ve diğer görüntülü araçlarla hasret giderdim. İnsanın ailesi yanında olmadığında içi çok buruk oluyor bayram günlerinde.

Kurban kestin mi?

Rabbim kabul ederse üç yerde kestim. Hollanda’da, memleketim Fas’ta ve yurtdışına giden bir tanıdığım aracılığıyla Mali’de kestim Afrika’daki kardeşlerim için.

Zaman Gazetesi