AA - UEFA Şampiyonlar Ligi'nde üst üste 16 olmak üzere 18. kez boy gösterecek Arsenal, turnuvanın en tecrübeli takımları arasında yer almasına karşın kupa kazanamadı.

1886 yılında kurulan ve "Topçular" olarak bilinen kulüp, son değerlendirmeye göre UEFA sıralamasında 10. gösterildi.

İngiliz temsilcisi, 1993-1994 sezonunda Avrupa Kupa Galipleri Kupası'nda İtalya temsilcisi Parma'yı finalde 1-0 yenerek şampiyon oldu. Kırmızı-beyazlılar, 1969-1970 sezonunda ise şimdiki UEFA Avrupa Ligi'nin yerine oynanan Fuar Şehirleri Kupası'nda Belçika'nın Anderlecht takımını mağlup ederek kupaya uzandı.

Galatasaray'ın D Grubu'ndaki rakibi, UEFA Şampiyonlar Ligi'nde 178 maçta 89 galibiyet, 40 beraberlik ve 49 yenilgi aldı. Kupa Galipleri Kupası'nda 27 maça çıkan Arsenal, 15 galibiyet, 10 beraberlik ve 2 yenilgi alırken, UEFA Avrupa Ligi'nde ise 25 karşılaşmada 12 galibiyet, 4 beraberlik aldı, 9 kez yenildi.

Arsenal, sahasındaki maçları 60 bin 338 kişi kapasiteli Emirates Stadı'nda oynuyor.

Wenger uzun yıllardır takımın başında

Arsenal'da teknik direktör Arsene Wenger, uzun zamandır takımın başında bulunuyor. İngiliz ekibinde 19. sezonuna başlayan Fransız teknik adam, 1996 yılında "Topçular"ın başına geçti.

Londra temsilcisi ile 3 şampiyonluk yaşayan Wenger, takımını Premier Lig'de 1997-1998, 2001-2002, 2003-2004 sezonlarında mutlu sona ulaştırdı. Arsenal, Wenger yönetiminde Premier Lig'de 3 şampiyonluğunun yanı sıra 5 kez ikinci, 4 kez üçüncü ve 6 defa da dördüncü oldu.

İngiliz ekibi, geçen sezon ligi dördüncü sırada bitirerek UEFA Şampiyonlar Ligi'nde play-off turundan mücadele etme hakkı elde etti.

Bu arada Arsene Wenger, Avrupa kupalarında takımına 2 kez final oynatmasına rağmen kupayı kazanamadı. Wenger, 2000 yılında Galatasaray'a UEFA Kupası finalinde, 2006'da ise Barcelona'ya UEFA Şampiyonlar Ligi finalinde kaybetti.

Ligde 13 kez şampiyon oldu

İngiliz ekibi, kendi liginde 13 kez mutlu sona ulaştı.

Ligdeki son şampiyonluğunu 2004 yılında alan Arsenal, geçen sezon kazandığı FA Cup'ı ise toplamda 11 kez müzesine götürdü. "Topçular", Lig Kupası'nı ise 2 kez kazandı.

Sezona kupayla başladı

İngiltere Community Shield Kupası'nda Manchester City'yi 3-0 yenen Arsenal, sezona kupayla giriş yaptı.

"Topçular", Wembley Stadı'nda geçen sezonun şampiyonu Manchester City'yi devirerek tarihinde 13. kez Community Shield Kupası'nı müzesine götürdü.

Premier Lig'de namağlup

Arsenal, Premier Lig'de şu ana kadar oynadığı 6 maçta yenilgi yüzü görmedi.

Sezona sahasında aldığı 2-1'lik Crystal Palace galibiyetiyle başlayan Arsene Wenger'in öğrencileri, daha sonra üst üste üç beraberlik elde etti. Everton ve Manchester City karşısında sahadan 2-2'lik eşitlikle ayrılan Arsenal, Leicester City ile 1-1 berabere kaldı. Aston Villa'yı deplasmanda 3-0 ile geçen Arsenal, 6. haftada ise Tottenham Hotspur önünde 1-1'lik eşitliğe razı oldu.

Altı hafta sonunda 10 puan toplayan Arsenal, lider Chelsea'nin 6 puan gerisinde 4. sırada bulunuyor.

İlk maçta Borussia Dortmund'a boyun eğdi

Play-off eleme turunda Beşiktaş'ı saf dışı bırakarak Şampiyonlar Ligi bileti alan Arsenal, gruplara mağlubiyetle başladı.

"Topçular", Şampiyonlar Ligi gruplarındaki ilk maçında Alman ekibi Borussia Dortmund'a deplasmanda 2-0 mağlup oldu.

Sakat oyuncular can sıkıyor

Galatasaray karşılaşması öncesi Arsenal'da sakat oyuncuların çokluğu can sıkıyor.

Ligde oynanan Tottenham Hotspur maçında sakatlanan ve oyuna devam edemeyen orta saha oyuncuları Aaron Ramsey ve Mikel Arteta Galatasaray maçında oynayamayacak. 

Arsenal'da uzun süreli sakatlıkları bulunan Mathieu Debuchy ve Yaya Sanogo da Galatasaray'a karşı forma giyemeyecek. Bu isimlerin yanı sıra durumları şüpheli olan Nacho Monreal ve Theo Walcott ile sakatlığını atlatan ancak maç eksiği bulunan Abou Diaby'nin sarı-kırmızılılar karşısında sahaya çıkması beklenmiyor.

En önemli oyuncularından biri Mesut Özil

Arsenal'ın en önemli oyuncularından biri olarak, Türk asıllı Alman futbolcu Mesut Özil gösteriliyor.

Almanya Milli Takımı ile 2014 FIFA Dünya Kupası'nda şampiyonluk sevinci yaşayan Özil, geçen sezon başında İspanya'nın Real Madrid Kulübü'nden yaklaşık 45 milyon sterlin bonservis bedeliyle İngiliz ekibine transfer oldu.

Barcelona'dan Alexis Sanchez'i transfer ettiler

Arsene Wenger yönetimindeki Arsenal, yeni sezon öncesi en önemli transferini İspanyol ekibi Barcelona'dan Şilili futbolcu Alexis Sanchez'i alarak gerçekleştirdi.

İngiliz ekibi, Sanchez için Katalan kulübüne yaklaşık 35 milyon sterlin bonservis bedeli ödedi. Bu transferin yanı sıra Southampton'a genç savunmacı Calum Chambers için yaklaşık 16 milyon sterlin ödeyen "Topçular", Fransa'nın Nice takımından Kolombiyalı kaleci David Ospina'yı ve Newcastle United'dan Fransız savunmacı Mathieu Debuchy'yi transfer etti.

İngiliz ekibi Belçikalı kaptanı Thomas Vermaelen'i İspanya'nın Barcelona takımına gönderdi. Polonyalı kaleci Lukasz Fabianski, Swansea City'ye transfer olurken; Bacary Sagna Manchester City'ye, Marouane Chamakh Crystal Palace'a, Johan Djourou Hamburg'a, Nicklas Bendtner Wolfsburg'a geçti. Park Chu-Young'un serbest kaldığı Arsenal'da Carl Jenkinson ise West Ham United'a kiralandı.

Kadro

Arsenal'ın bu sezonki kadrosunda bulunan futbolcular şunlar:

Kaleci: Wojciech Szczesny (Polonya), David Ospina (Kolombiya), Emiliano Martinez (Arjantin), Ryan Huddart, Matt Macey, Josh Vickers (İngiltere)

Defans: Per Mertesacker (Almanya), Laurent Koscielny, Mathieu Debuchy (Fransa), Nacho Monreal, Hector Bellerin, Ignasi Miquel (İspanya), Kieran Gibbs, Calum Chambers, Isaac Hayden, Tafari Moore, Brandon Ormonde-Ottewill (İngiltere)

Orta saha: Mesut Özil, Gedion Zelalem, Serge Gnabry (Almanya), Tomas Rosicky (Çek Cumhuriyeti), Mikel Arteta, Santi Cazorla, Jon Toral (İspanya), Jack Wilshere Jack Jebb, Alex Oxlade-Chamberlain (İngiltere), Aaron Ramsey (Galler), Abou Diaby, Mathieu Flamini, Francis Coquelin (Fransa), Glen Kamara (Finlandiya), Kristoffer Olsson (İsveç)

Forvet: Alexis Sanchez (Şili), Lukas Podolski (Almanya), Olivier Giroud, Yaya Sanogo (Fransa), Theo Walcott, Chuba Akpom, Alex Iwobi (İngiltere), Joel Campbell (Kosta Rika), Ryo Miyaichi (Japonya)