AA - Galatasaray, üç farklı kulvarda mücadele verdiği 2013-2014 sezonunda beklentilerin altında bir performans sergilemesine karşın, konulan hedeflerin önemli bir bölümüne ulaştı.

Üst üste iki sezonda Spor Toto Süper Lig şampiyonluğunu kazanan sarı-kırmızılılar, bu kulvarda 2013-2014 sezonunda oldukça istikrarsız sonuçlara imza atarak taraftarlarını mutlu edemedi ve şampiyonluğu ezeli rakibi Fenerbahçe'ye kaptırdı.

Ligin henüz başından itibaren yaşadığı puan kayıplarıyla şampiyonluk yarışında yara almayan başlayan Galatasaray, ilk yarı sonunda 41 puanlı lider Fenerbahçe'nin 8 puan gerisinde kalırken, sezonun ikinci yarısında da rakibiyle arasındaki puan farkının açılmasına engel olamayarak ikincilikle yetindi.

Terim gönderildi, Mancini geldi

Galatasaray'da başkan Ünal Aysal'la yaşadığı sorunlar nedeniyle teknik direktör Fatih Terim'in görevine son verilmesi, tamamlanan sezonda Galatasaray adına yaşanan en önemli değişiklik oldu.

Fatih Terim'in A Milli Futbol Takımı'nda teknik direktör Abdullah Avcı'nın yerine geçici göreve başlamasıyla giderek artan Aysal-Terim sorunu, tecrübeli teknik adamın görevine son verilmesiyle noktalandı.

Aysal'ın başkanlığa seçilmesinin ardından ilk icraatlarından biri olarak göreve getirdiği Terim, ilk iki sezonunda hem Türkiye'de hem Avrupa'da önemli başarılar elde etmesine karşın, üçüncü sezonunun başında görevini noktalamak zorunda kaldı. 

Terim, Türkiye Futbol Federasyonu'yla uzun süreli bir mukavele imzalarken, Galatasaray'da ise teknik direktörlük görevine Roberto Mancini getirildi.

Fatih Terim, sezona Avrupa futbolunun en önemli özel turnuvalarından Emirates Kupası'nı evsahibi Arsenal'e karşı ve ardından TFF Süper Kupa'yı ezeli rakibi Fenerbahçe'ye karşı kazanarak başlasa da başkan Aysal'la yaşadığı gerilimin kurbanı oldu.

Mancini uyum sağlamaya çalıştı

Fatih Terim'in yerine göreve gelen İtalyan çalıştırıcı Roberto Mancini, sezonun genelinde ülkeye ve lige uyum sağlamaya çalışırken, kendi sistemini oturtma çabasına girdi.

İlk resmi maçına ayağının tozuyla UEFA Şampiyonlar Ligi'nde çıkan Mancini, Juventus deplasmanında alınan 2-2'lik beraberlikle iyi bir başlangıç yaparken, ligdeki ilk resmi maçında ise 7. haftada Akhisar Belediyespor'a rakip sahada 2-1 yenildi. Bu yenilgisi sarı-kırmızılı ekibin ligde ilk mağlubiyeti de oldu.

Sezon içinde takımın performansı, oyuncu tercihleri ve sistemiyle sık sık eleştirilerin hedefi olan Mancini, sezonun son bölümünde alınan iyi sonuçların ardından yönetimin gözüne girmeyi bildi.

Şampiyonluk deplasmanda kaybedildi

Sarı-kırmızılı ekibin özellikle deplasman maçlarında sergilediği kötü performans, bu sezon kaybedilen şampiyonluğun anahtar faktörü oldu.

Dış saha maçlarında istenilen performans grafiğini bir türlü yakalamayan "Cim Bom", yaptığı 17 deplasman karşılaşmasının sadece 5'ini kazanabildi.

Rakip sahalarda oynadığı maçlarda 9 beraberlik, 3 de yenilgi yaşayan sarı-kırmızılılar, 27 puan kaybını deplasmanda yaşamaktan kurtulamadı.

Şampiyonlar Ligi'nde hedef tutturuldu

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde sezonun ilk maçını, Fatih Terim yönetiminde Real Madrid'e karşı 6-1 gibi farklı bir skorla Türk Telekom Arena'da yitiren Galatasaray, ardından Mancini yönetiminde toparlanarak gruptan çıkmayı başardı.

Grupta İtalya'nın önemli kulüplerinden Juventus'u geçerek, Real Madrid'in ardından ikinci sırada kendisine yer bulan sarı-kırmızılı ekip, üst üste ikinci sezonda da "Devler Ligi"nde gruptan çıkma başarısı gösterse de bu kez Chelsea'ye elenerek çeyrek final biletini alamadı.

Kupada 8 sezon aradan sonra şampiyonluk geldi

Beklentilerin altında bir performans ortaya koyan Galatasaray, Ziraat Türkiye Kupası şampiyonluğuyla taraftarlarının yüzünü biraz olsun güldürdü.

Bu kulvarda son şampiyonluğunu, 2004-2005 sezonu finalinde Fenerbahçe'yi 5-1 yenerek elde eden sarı-kırızılı ekip, aradan geçen 8 sezonun ardından ilk defa finale kalırken, final maçında Eskişehirspor'u 1-0 yenerek kupayı tarihinde 15. kez müzesine götürdü.

Bu kupa, teknik direktör Roberto Mancini'nin Galatasaray'ın başında kazandığı ilk şampiyonluk oldu. 

"Devler Ligi" biletini lig ikincisi olarak kaptı  

Spor Toto Süper Lig'de şampiyonluğu Fenerbahçe'ye kaptıran sarı-kırmızılılar, lig ikinciliği için Beşiktaş ile girdiği rekabette gülen taraf oldu.

Fenerbahçe'nin UEFA tarafından 1 sezon daha Avrupa kupalarından men cezası bulunması nedeniyle, "Devler Ligi"ne doğrudan katılım bileti anlamına gelen lig ikinciliği için son haftalarda Beşiktaş ile önemli bir çekişme yaşayan "Cim Bom", rakibinin önünde sezonu ikinci olarak tamamlamayı başardı ve hedefine ulaştı.

Galatasaray, böylece 8,6 milyon avroluk UEFA Şampiyonlar Ligi'ne katılıp primini de kasasına koymayı garantiledi. Performans primleri ve yayın payıyla oldukça önemli bir gelir kalemi olan bu kulvarda yerini alan sarı-kırmızılı takım, yeni sezon öncesi hedeflerinden birini daha yakalamış oldu.

Sezon içinde alınan istikrarsız sonuçlara karşın "Cim Bom", UEFA Şampiyonlar Ligi'nde gruptan çıkmayı, Ziraat Türkiye Kupası'nda 8 sezon aradan sonra şampiyonluk kupasını kaldırmayı ve ligi ikinci bitirerek Fenerbahçe'nin cezalı olması nedeniyle UEFA Şampiyonlar Ligi'ne direkt katılmayı başararak, hedeflerinin önemli bir bölümünü tutturmuş oldu.

Yatırımı gençlere yaptı

Kadrosunda birçok yıldız isim bulunduran sarı-kırmızılı ekip, ara transfer döneminde kadrosuna kattığı genç oyuncularla dikkati çekti.

Ara transfer döneminde peş peşe yen isimleri kadrosuna dahil eden sarı-kırmızılı ekip, Grasshopper'dan İzet Hajrovic, Bucaspor'dan Umut Gündoğan, Kayserispor'dan Salih Dursun, Gremio'dan Alex Telles, Borussia Dortmund'dan Koray Günter, Manisaspor'dan Oğuzhan Kayar, Centro Atletico Felix'ten Lucas Ontivero ve Eskişehirspor'dan Veysel Sarı'yı alırken, Boca Juniors'dan Guillermo Burdisso'yu ise satın alma opsiyonuyla sezon sonuna kadar kiraladı.

Galatasaray'ın ara transfer döneminde imza attırdığı genç isimlerden yalnızca Alex Telles, İzet Hajrovic ve Veysel Sarı ön plana çıkmayı başarırken, diğer oyuncular fazla süre alamadılar.

Ayrıca, ödemelerinde yaşanan gecikme nedeniyle Boşnak futbolcu İzet Hajrovic'in kulübü FIFA'ya şikayet etmesi de sezonun sonuna damga vuran bir başka gelişme oldu. Galatasaray tarafından sonradan ödemeleri yapılan Hajrovic'in, şikayetini geri çekmemesi durumunda serbest kalması beklenirken, oyuncunun nasıl bir yol izleyeceği de merak konusu.

Diğer yandan, UEFA Finansal Fair-Play kuralları gereği mali konularda incelemeye tabi tutulan Galatasaray, bütçesindeki açıktan dolayı 200 bin avro ceza ile sorundan kurtuldu.