(Resmin tam boyutunu görmek için üzerine tıklayın)

Lille’in 2 sene önceki şampiyonluğunun Cabaye, Hazard, Gervinho ve Sow gibi oyuncularla mimarı olmuştu. Galatasaray’ın, Fransa’nın son yıllarda gördüğü en iyi stoperlerden birisini bünyesine katmak üzere olduğunu rahatlıkla sözleyebiliriz.
Aurelien Chedjou kariyerine 2002’de o zamanlar 3. Lig’de olan Villareal’de başladı. Daha fazla süre almak için bir sene sonra Fransa’nın 3. Ligi’nde oynayan Pau’ya transfer oldu. Uzun süre üçüncü ve dördüncü liglerde mücadele ettikten sonra 2007’de, yani 22 yaşında Lille’in B takımına transfer oldu. Altı aylık Lille B serüveninde sonra A takıma çıktı ve kariyeri geç de olsa çıkışa geçti. Tıpkı Adil Rami gibi, Chedjou da 22-23 yaşından sonra alt liglerden gelip Lille’de forma şansı bulup önemli bir stoper haline geldi. 2008’de Kamerun’la Olimpiyatlara katılan Chedjou, o zamanlar şu açıklamada bulunmuştu :

Ben ofansif orta sahayım. Lille’e imza attığım gün Claude Puel (zamanın Lille Teknik Direktörü) beni ön liberodan çok ofansif orta sahada tercih edeceğini söyledi.

pilier-de-la-defense-lilloise-depuis-5-ans-aurelien-chedjou-impressionne-chaque-semaine-de-par-ses-performances_57350_w460Pinbahis 0px 0px; padding: 0px 0px 10px; border: 0px; vertical-align: baseline; max-width: 100%; height: auto; float: left;" />Zamanla ofansif orta sahadan ön liberoya, oradan da stopere geçen Chedjou, bu değişimi çok kolayca başardı. 2011’de hem ligi hem de kupayı kazanan LOSC’da Rami ile inanılmaz bir ikili oldular. Çok konuşulan Hazard-Sow-Gervinho üçlüsü kadar önemli bir rol oynayan Rami-Chedjou tandemi, o dönem Lille’in oynadığı güzel futbolun vazgeçilmezleriydi. Geride oyun kurmada üstün gayret gösteren Chedjou, ondan daha sert ve atletik olan Rami’ye rakibi karşılama görevini bırakıyordu. Rami’nin takımdan ayrılmasıyla Chedjou’un rolü de değişti. Geçen seneden beri beraber oynadığı Marko Basa, Rami’ye göre daha yumuşak ve pis işlere girmeyi sevmeyen bir oyuncu. Bu partner değişimine kendini adapte eden Chedjou, daha agresif, daha adam adama oynamaya başladı. Daha sert, daha mücadeleci bir Chedjou izleyen Lille taraftarı ona “The Rock”, yani “Kaya” lakabını taktı. Mevki değiştirme olsun, savunmada farklı profilde partnerle oynamak olsun daima kendini adapte edebilme başarısı gösteren Chedjou’nun, ligimizin kurallarına ve oyun anlayışına da adapte olacağından emin olabiliriz.

Pas kalitesi ve oyun zekasi bir stoper için oldukça yüksek olan Chedjou, atletik ve fiziki açıdan ligimizin en üst düzey stoperlerden biri olacak. Kariyerinin başlarında orta sahada oyamış olmanın verdiği oyun kurma becerisini bazen aşırı dereceden kullanmak isteyen Chedjou, geriden oyun kurarken top kaybetme hatasında bulunuyor. Bunu sık sık dile getiren Teknik Direktörü Rudi Garcia, “ondan risk almasını istiyoruz çünkü bizim oyun anlayışımızda geriden topu temiz çıkartmak vazgeçilmez. Hata yapsa da oyun yapısını değiştirmemesi için tembih ediyorum” diyordu.

cameroun-1Süper Lig’de stoper mevkisinde oynayan oyuncuların Avrupa’dan çok daha geride olduğu rahatlıkla gözlemlenebiliyor. Kıyaslamak gerekirse, Türkiye’de parlayan Dany Nounkeu’nın Toulouse’da 3. stoper olduğunu hatırlatalım. Aynı şekilde Türkiye’de yıllar boyunca üstün performans sergileyen Diego Lugano, PSG’ye transferinden sonra zamanla takımın 4. stoperi oldu ve oynadığı ender maçlarda da çok kötü performanslar sergiledi. Bu kıyaslamalar Chedjou’un başarılı olacağının göstergesi. Futbolda hiçbir zaman kesin konuşmamak lazım keza adaptasyon süreci, farklı oyun anlayışları, sakatlıklar, kulüp baskısı gibi konular ne kadar iyi olursa olsun bir futbolcunun performansını negatif yönde etkileyebiliyor. Chedjou’nun geçmişi, profesyonelliği, takım içinde daima sevilen biri olması, hep sempatik ve bir o kadar da akıllı, seviyeli konuşmalarda bulunması Galatasaray’a adaptasyon sürecini kısaltacaktır. Kötü oynadıkları maçlardan sonra bile sorumluluk alıp medya karşısına çıkma erdemliğini gösteren Chedjou, saha içi olduğu kadar saha dışında da örnek bir futbolcu olduğunu yıllardır kanıtladı. Bu durumun Galatasaray kariyerinde değişeceğini de hiç zannetmiyorum.

yarisaha.com  - Ceyhun Kaplan