Türk takımlarının Avrupa'daki maçlarının şifreli mi şifresiz kanallardan açık olarak mı yayınlanacağı konusu gündemi meşgul ediyor.

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), kanallarda şifresiz ve ücretsiz yayınlanmak zorunda olan 'önemli olaylar listesi'ni hazırladı.

Geçtiğimiz hafta "Avrupa kupalarında (futbol) Türk takımlarının oynadığı bütün maçlar ile yarı final ve final karşılaşmaları, UEFA Avrupa Ligi karşılaşmaları ve UEFA Şampiyonlar Ligi karşılaşmaları, UEFA süper kupa maçları" şeklinde basına yansıyan madde ise "UEFA Avrupa Ligi yarı final ve final karşılaşmaları, UEFA Şampiyonlar Ligi yarı final ve final karşılaşmaları ile UEFA Süper Kupa karşılaşması" resmi olarak bu şekliyle açıklandı.

Bu da Türk takımlarının maçlarının şifreli yayınlanacağı anlamına geliyor. Bir Türk takımı yarı final/final oynaması durumunda karşılaşmalar açık kanaldan yayınlanacak.

RTÜK'ün şifresiz yayınlanmak zorunda olduğu Radyo ve Televizyon Üst Kurulu güncel önemli olaylar listesi şu şekilde;

1) Yaz, Kış ve Paralimpik Olimpiyat Oyunları,
2) FIFA Dünya Kupası yarı final ve final karşılaşmaları,
3) FIBA Dünya Kupası yarı final ve final karşılaşmaları,
4) Türk milli futbol Pinbahis takımlarının eleme ve final karşılaşmaları,
5) Türkiye Kupası (Futbol, Basketbol, Voleybol, Hentbol) karşılaşmaları,
6) UEFA Avrupa Ligi yarı final ve final karşılaşmaları, UEFA Şampiyonlar Ligi yarı final ve final karşılaşmaları ile UEFA Süper Kupa karşılaşması,
7) Dünya Şampiyonaları (her branşta) yarı final ve final karşılaşmaları,
8) Avrupa Şampiyonaları (her branşta) yarı final ve final karşılaşmaları,
9) Türkiye’de yapılan uluslararası tenis organizasyonları,
10) Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu,
11) Akdeniz Oyunları,
12) Avrasya Maratonu,
13) İslam Dayanışma Oyunları,
14) Kırkpınar Yağlı Güreşleri,
15) Mevlana anma törenleri (Şeb-i Arus),
16) Yunus Emre şenlikleri,
17) Hacı Bektaşi Veli anma törenleri,
18) Nevruz etkinlikleri,
19) Boğaziçi kıtalararası yarışmaları."

RTÜK'ün açıklaması:

"Bilindiği üzere, Türkiye’nin de taraf olduğu Avrupa Konseyi Sınır Ötesi Televizyon Sözleşmesinin 9a maddesi ile 6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanunun 17. Maddesi, "Kamunun Önemli Olaylara Erişimi" konusunu düzenlemektedir.

6112 Sayılı Kanunun "Kamunun Önemli Olaylara Erişimi" başlıklı 17/1 maddesine göre; “Üst Kurul, toplum için büyük önem arz eden ulusal ve uluslararası olayları; ülke geneline şifresiz ve ücretsiz yayın yapan televizyon kanallarından canlı veya banttan yayınlanmasını temin etmek amacıyla, konuyla ilgili diğer kurumların görüşlerini de almak suretiyle bir önemli olaylar listesi hazırlayarak ilân eder. Önemli olaylar listesi Üst Kurulca aynı usulle güncellenebilir.”

Avrupa Konseyi Sınır Ötesi Televizyon Sözleşmesinin 9a maddesi ile 6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanunun 17/1 maddesi kapsamında, Üst Kurul’un 23 Temmuz 2013 tarihli toplantısında, aşağıda yer alan “Güncel Önemli Olaylar Listesi”nin kabulüne ve kamuya duyurulmasına karar verilmiştir."

Sporx