İngiltere'nin en popüler gazetesi The Guardian, Galatasaray’ın scout ve performans sistemini özel olarak inceledi. Araştırma, video haber olarak gazetenin internet sitesinde ve Youtube’da geniş bir şekilde yayınlandı. 

Florya Metin Oktay Tesisleri’nde Sportif Direktör Cenk Ergün, Şef Analist Marco Fumagalli ve Scout Direktörü Emre Utkucan ile röportaj yapan gazete, takım kaptanı Selçuk İnan ve Chedjou ile de detaylı bir görüşme gerçekleştirdi. 

Scout sisteminin düzenli ve planlı işlediği belirtilirken, kulübün bu sayede yepyeni bir transfer politikası kazandığı vurgulandı. Sarı-kırmızılılarda güçlü bir bilgi ağının kurulduğu, birçok futbolcu profilinin özel olarak kayıt edildiği aktarıldı. Ayrıca mevcut kadrodaki oyuncuların da her maçtan sonra kayıt altına alınan görüntüleri izleyip, hatalarını gördükleri belirtildi. 

Her şeyin çok sistemli olduğu aktarılırken, scout ekibinin çalışmaları yaptığı, Cenk Ergün’ün transfer harekatına başladığı kaydedildi. 

'Mancini ile başladı'

Bu sistemin Roberto Mancini döneminde başladığına vurgu yapılırken, devre arasında, maç öncesi ve sonlarında videolu sistemin kullanıldığı gösterildi. Türk futbolundaki istikrarsızlığa rağmen Galatasaray’ın ileri görüşlü ve açık fikirli bir yapıya doğru gittiği aktarıldı. 

‘Hataları görüyoruz’

Galatasaray’da scout ve performans komitesinin hazırladığı sistemin futbolcular tarafından da benimsendiği gösterildi. Konuyla alakalı Guardian’a konuşan Selçuk İnan, “Bir sistem kuruldu. Her oyuncunun bir kullanıcı adı ve şifresi var. Burada oynamış olduğumuz maçlardaki istatistikleri görüyoruz. Hatalarımızı görüyoruz. Fizik ve taktik olarak eksi ve artılarımızı izliyoruz” dedi.