Süper Lig'in zirvesini yeniden belirleyen Fenerbahçe-Galatasaray maçı sonrası son yılların en büyük tartışması yaşanmıştı. Sarı Lacivertli ekibin 1-0'lık üstünlüğüyle sona eren mücadelenin ilk kritik pozisyonu 11. dakikada yaşanmıştı. Umut Bulut'un pasına hareketlenen Burak Yılmaz, kaleci Volkan Demirel'le karşı karşıya kalmış ve aşırtma bir vuruş yapmıştı.

Meşin yuvarlak kale direğinin üzerinden auta çıkmış, Fenerbahçeliler derin bir nefes alırken, Galatasaraylılar kaçan pozisyonun üzüntüsünü yaşamıştı. Maç esnasında dikkat çekmeyen bir detay, 90 dakika bitiminde sosyal medyada çok fazla tartışılır hale gelmişti. Yayıncı kuruluş Lig TV, yaşanan tartışmalar sonrası pozisyonu tüm kameralardan tekrar tekrar verme gereği duymuş, hatta Maraton programının moderatörü, usta televizyoncu Şansal Büyüka konuyla ilgili bir açıklama yapmak zorunda kalmıştı.

Lig TV'nin görüntülerinde pozisyonla ilgili şüphe uyandıracak herhangi bir durum gözlenmemişti. Sosyal medyadaki iddialar ise kısa sürede çürümüştü. Bir iddiaya göre maç öncesi ve sonrası yapılan koreografi için kullanılan kalın tellerin topun yönünü değiştirdiği ileri sürülmüştü. Ancak koreografi diğer kale arkasında yapıldığı için bu iddia kısa sürede suya düşmüştü.

Kamera halatı değilmiş!

Bir başka iddia ise sahayı tamamen yukarıdan görüntüleyen aktüel kameranın hareketlerini sağlayan halatların topa engel olduğu yönündeydi. Ancak Lig TV derbide bu tür bir yayın yapmadığı için bu tez de çok kısa zamanda kaydadeğer olmaktan uzaklaştı.

Uzmanlar inceledi, yorumladı

Konunun çok fazla tartışılması üzerine sosyal medyadaki görüntüleri izleyen uzmanlar, meşin yuvarlağın hareketlerini inceledikten sonra kanıya vardı. Hem yayıncı kuruluşun görüntülerini hem de sosyal medyaya düşen görüntüleri detaylı şekilde inceleyen uzmanlar ortak kanıya vardı. O görüş ise şöyle: "Sosyal medyada paylaşılan görüntüde topun hareket halindeyken bir kırılma anı var. İnsanları yanıltan da bu nokta. Ancak meşin yuvarlağın hareketindeki bu kırılmanın sebebi herhangi bir dış etken değil. Sebep; slow motion (yavaş çekim) hızındaki farklılık. Maçlarda yavaş çekimlerin pozisyonun başında normal akışında verilmesi, pozisyonun finaline doğru ise aksiyonun bir miktar daha yavaşlatılması sıkça kullanılan bir yöntem. Sosyal medyaya düşen görüntü de çok kaliteli olmadığı için topun hızının kesildiği algısı oluşuyor. Ancak bunun sebebi, ağır çekim hızındaki yavaşlama. Nitekim, yayıncı kuruluşun ham görüntüleri izlendiğinde ve ağır çekim kullanılmadığında da topun olağan hızıyla ve olması gereken hareketiyle kale arkasına doğru düştüğü görülüyor. Özetle; olağan dışı bir durum yok."