Galatasaray, sezon sonunda sözleşmesi bitecek olan 32 yaşındaki Johan Elmander’i, Norwich City’ye kiralarken ortaya çıkan rakamlar kafa karıştırdı. Milliyet ilginç transfer öyküsünün detaylarını öğrendi.

Galatasaray’ın göndermek için üzerine para vermeyi kabul ettiği Elmander için İngiliz ekibinin 1 milyon 425 bin 429 (yaklaşık 4.4 milyon lira) sterlin ödeyeceği, KAP’a yapılan bildirimde yer alırken, için aslının farklı olduğu belirlendi.
Buna göre, Norwich City, Galatasaray’dan 1.8 milyon euro kazanan ve bu rakamdan az bir paraya gitmeyeceğini söyleyen İsveçli golcünün maliyetini düşürmek için kağıt üzerinde farklı bir operasyona imza attı. Transfer de olduğundan farklı yansıtıldı.
İngiltere’de yüzde 70’leri bulan yüksek vergi oranından dolayı Elmander’in artan maliyetinin uluslararası bir oyunun sahnelenmesine yol açtığı belirlendi. İngiliz ekibi vergiden kurtulmak için oyuncuyu kağıt üzerinde kiralamak istediğini iletirken, kontenjan açmak için oyuncudan kurtulmak isteyen Galatasaray da kendisi açısından herhangi bir sakınca görmedi.

Bir İngiliz taktiği!
Böylece aslında Galatasaray Kulübü, gitmesi için 200 bin euro vermeyi kabul ettiği Elmander’i İngiliz ekibine kiralamış gibi gözüktü. Oysa işin aslı başkaydı ve sadece vergiden kurtarmak için Norwich Kulübü, Johan Elmander’e ödeyeceği parayı, Galatasaray’a vermiş gibi gösterdi. Birçok İngiliz kulübünün de aynı yolu seçtiği belirtiliyor.

Yıldızlara fark yaptı

Johan Elmander, 1 milyon 425 bin sterlinlik kiralama bedeliyle Premier Lig’de top koşturan çok sayıda oyuncuyu geride bıraktı. Liverpool üç gün önce Fransız sol bek Aly Cissokho’yu, Valencia’dan 1 milyon euroya kiraladı. West Ham, İngiltere Milli Takımı’nın golcülerinden Andy Carroll’u geçen sezon Liverpool’dan 1 milyon 250 bin euroya kiralık olarak renklerine katmıştı. West Bromwich ise yine geçtiğimiz sezon “Yeni Drogba” denilen 20 yaşındaki Belçikalı golcü matadorbet Romelu Lukaku’yu kiralamak için Chelsea’ye hiçbir ücret ödemedi. Miroslav Stoch’u lig sonuna kadar PAOK’a kiralayan Fenerbahçe de Slovak yıldız için 1 milyon euro alacak.

Milliyet