Borsa İstanbul Yönetim Kurulu, 4 Eylül'de yaptığı toplantıda, Galatasaray ve Trabzonspor kulüplerinin finansal yapılarını düzeltmeleri için alınacak önlemleri 31 Aralık 2014'e kadar açıklamalarına karar vermişti. Bunun üzerine Galatasaray Sportif Sınai ve Ticari Yatırımları AŞ'den Borsa İstanbul'a gönderilen ve Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) da yayınlanan açıklamada, alınan tedbirler hakkında bilgi verildi.

Açıklamada, yakın zamanda sona erecek olan forma sponsorluğunun, belirgin bir seviyede artacak şekilde yenilenmesi için çalışmaların sürdürüldüğü vurgulandı.

Şirketin finansal yapısının iyileştirilmesi adına pek çok önemli tedbirin alındığını ve alınmaya devam ettiğinin vurgulandığı açıklamada, şirketin borçlarının vadeye yayılması, kur farkı zararlarının dengelenmesi adına finansal borçların para biriminin büyük bölümünün Türk Lirası'na döndürülmesi, yeni dönem oyuncu sözleşmelerinde kurların sabitlenmesi gibi mali sonuçlara olumlu yansıyacak önemli adımlar atıldığı kaydedildi.

Türk Telekom Arena'dan elde edilen yıllık yaklaşık 80 milyon liralık gelirin 1 Haziran 2014'ten itibaren şirkete ait gelir olarak kaydedilmeye başlandığı hatırlatıldı. Hazırlanan 5 yıllık stratejik plan çerçevesinde Galatasaray'ın Türkiye dışından gelir elde etmesi için kapsamlı bir analiz yapıldığı ve Türk Telekom Arena'da düzenlenecek etkinliklerle ilave gelir elde edilmesinin amaçlandığı aktarıldı.

Açıklamada, futbolda büyük kulüplerin kadrosunda altyapıdan çıkan oyuncu sayısının yüksek olduğundan bahsedilerek, özetle şu ifadeler kullanıldı.

"Sporcu maliyetlerinde sürdürülebilir bir yapıya kavuşmak adına, Türk sporu için devrim sayılabilecek iki önemli projemiz hayata geçme aşamasına gelmiştir. Bu konuda yaptığımız analiz ve incelemelerin neticesinde, altyapı reformunu stratejik bir öncelik olarak belirlemiş bulunmaktayız. Futbol branşındaki altyapımızı oluşturan Futbol Akademisi'nin, alanında dünyanın en önemli uzmanlarından oluşan bir ekip tarafından çok kapsamlı ve uzun bir analizinin yapılmasını takiben, uluslararası alanda en iyi model örnek alınarak tepeden tırnağa yeniden yapılandırılmasıdır. Uzun süredir devam eden ve tamamlanma safhasına gelmiş bu çalışmalar neticesinde, Galatasaray değerleri ve bilimsel temeller üzerine inşa edilmiş, yepyeni bir anlayışla faaliyet gösterecek futbol akademisine kavuşmak üzereyiz."

Altyapı çalışmaları kapsamında Almanya'da yapılan işbirlikleriyle Almanya'da yaşayan ve büyük potansiyel taşıyan Türk kökenli futbolcuların, Galatasaray'a erken yaşta ve daha makul maliyetlerle kazandırılması hem de Galatasaray'ın Almanya'da çok yüksek olan marka bilinirliğinin ilave gelire dönüştürülmesi hedeflendiği bildirilerek, şunlar kaydedildi:

"Altyapıya yönelik olarak gerçekleştirdiğimiz bu projelerden bağımsız olarak, futbolda mali sürdürülebilirliği belirleyen en önemli faktör olan, 'sporcu ve teknik kadro ücretlerinin toplam giderlere olan oranı' konusunda tedbirleri devreye sokmuş bulunmaktayız. Genel olarak futbol endüstrisinde bu oranın yüzde 50 ile yüzde 60 arasında olması tavsiye edilmekte, yüzde 60-70 arasının tedbir gerektirdiği düşünülmekte, yüzde 70'in üzerindeki bir oranın ise tehlike arz ettiği ifade edilmektedir. 2013 yılında şirketimiz için yüzde 61 olarak gerçekleşen bu oranın, önümüzdeki 5 yıl içinde yüzde 50 seviyesine çekilmesi hedeflenmektedir."

Borsa İstanbul'a "şirketler arasında ayırımcılık" tepkisi

Galatasaray Kulübü Başkanı Ünal Aysal ve kulübün genel koordinatörü Faruk Işık imzalı açıklamada, "Uyarıların sektördeki şirketler arasında ayırımcılık yapıldığını düşündürecek şekilde selektif olarak yapılması son derece düşündürücüdür" değerlendirmesinde bulunuldu.

Borsa İstanbul'a gönderilen açıklamada, Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş kulüplerinin  borsada işlem gören şirketlerinin mali verilerinden örnek gösterilerek, şu ifadeler kullanıldı:

"Şirketimiz, faaliyet göstermekte olduğumuz futbol sektöründeki diğer şirketlere göre her türlü objektif gösterge açısından en sağlam mali yapıya sahipken, ilgili yazınızda ifade edilen uyarıların sektördeki şirketler arasında ayırımcılık yapıldığını düşündürecek şekilde selektif olarak yapılması son derece düşündürücüdür.

Nitekim son yıllık mali tablolara bakıldığında şirketimizin öz kaynakları bir önceki yıla göre 55 milyon lira artışla negatif 15,5 milyon liraya erişirken, aynı sektörde faaliyet gösteren Fenerbahçe Futbol Yatırımları AŞ'nin öz kaynakları aynı dönemde 363 milyon lira azalarak negatif 240,5 milyon lira, Beşiktaş Futbol Yatırımları AŞ'nin öz kaynakları ise 144,2 milyon lira azalarak negatif 364,1 milyon liraya ulaşmıştır."

Borsa İstanbul'un yaptığı uyarının telafisi mümkün olmayacak sonuçlara yol açabileceği uyarısında bulunulduğu açıklama, şöyle tamamlandı:

"Objektif kriterlere göre şirketimizden çok daha önce uyarılması gereken şirketler belliyken, bu yapılmayıp şirketimiz hisse değerini düşürebilecek şekilde taraflı bir uyarı yapılması telafisi mümkün olmayan sonuçlara yol açabilecek olup, bu konuda sayın yönetim kurulunuzun sorumluluğunu bir kez daha hatırlatmak isteriz.

Şirketimizin, her sektörde olduğu gibi, futbol sektöründe de tüm düzenleyici kurum ve kuruluşların adil ve objektif hareket etmelerinin sağlıklı bir rekabet ortamının olmazsa olmaz koşulu olduğunun bilinciyle, tarihsel misyonunun ve vizyonunun gereğini yerine getirmek amacıyla, faaliyet gösterdiği sektörün en büyük ve en güçlü kurumu olarak, mali, idari ve sportif açılardan başarılarını kalıcı kılmak adına gerekli adımları atma kararlılığının bir kez daha altını çizeriz."