Kulüp Başkanı Ünal Aysal ile Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş tarafından imzalanan anlaşmanın ardından, Galatasaray Sportif AŞ Genel Koordinatörü ve İcra Kurulu Başkan Vekili Faruk Işık, bir sunum eşliğinde futbol endüstrinsin durumunu ve anlaşmanın detaylarını anlattı.

Medya ve İletişim Direktörü Ali Kırca'nın açılış konuşması ile başlayan toplantıda ilk olarak Başkan Ünal Aysal söz aldı. Bu anlaşmanın, Türkiye'de ilk defa bir spor kulübünün imzaladığı uzun soluklu bir finansman anlaşması olduğunu ifade eden Başkan Ünal Aysal, "Bunu yapmak kolay olmadı. Hem Denizbank, hem Galatasaray teknik ekibi tarafından ciddi bir çalışma yapıldı. Büyük projeler, büyük kurumların eseri olur. Bu projeler uzun soluklu olursa önemlidir ve kalıcıdır. Bu projelerden bir tanesi de, bugün anlaşmasını imzaladığımız Galatasaray'ın finansal borçlarının yeniden yapılandırılmasıdır" diye konuştu.

Denizbank Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Ateş ise, bu anlaşmanın Türk sporunun 109 yıllık çınarı Galatasaray Spor Kulübü ile hayata geçirdikleri yeni işbirliği projesi olduğunu ifade ederek, "Galatasaray Spor Kulübü ile Denizbank'ın işbirliği 10 yılı aşkın devam ediyor ve bugün Galatasaray'ın sponsoru, reklamvereni olmaktan gururluyuz. Bu yeni işbirliği ile 165 milyon dolarlık bir limit tahsis edilmiş oluyor. Bu önemli işbirliğinin kurumlarımıza sinerji katmasını diliyorum. Finansman anlamında Galatasaray'ın ana bankası olma konumuna eriştik.

Denizbank olarak gerek sponsor gerek finansman konusunda kulüplerimizin yanındayız. Biz futbolu Türk sporunun dinamosu ve finansörü olarak görüyoruz. Ülkemiz diğer amatör ve olimpik branşlarda başa güreşmek için futbol ekonomisine muhtaçtır. Bu çok uzun süreli bir çalışma. Bu işi organize eden arkadaşlara teşekkür ediyorum. Galatasaray gibi bütün Türk sporuna Denizbank Finansal Hizmetler Grubunun kapısının açık olduğunu belirtiyorum" şeklinde konuştu.

Bu konuşmaların ardından Başkan Ünal Aysal ve Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş medya mensuplarını önünde anlaşmayı imzaladı. İmzaların ardından Galatasaray Sportif AŞ Genel Koordinatörü ve İcra Kurulu Başkan Vekili Faruk Işık, sunum eşliğinde anlaşmanın detaylarını anlattı.

Avrupa'da futbol endüstrisinin büyüklüğünün 20 milyar dolar olduğunu ifade eden Işık, 2013-14 sezonuna kadar büyümenin yüzde 6 civarında olduğunu belirtti. Futbolun dünya ekonomisinden daha hızlı büyüdüğünü söyleyen Işık, Avrupa liglerinin ekonomik durumları ile ilgili bilgi verdi. Türkiye Ligi'nin yüzde 7'lik bir büyümeye sahip olduğunu belirten Faruk Işık, İngiltere ve Almanya dışında karlılık sağlayan bir lig olmadığına dikkat çekti. Büyüme ile karlığın aynı oradan seyretmediğini ifade eden Işık, genel kaidenin iyi yönetim olduğunu belirtti.

Kulüplerin gelirleri ve giderleri hakkında bilgi veren Faruk Işık; yayın gelirleri, maç günü gelirleri, sponsorluk gelirleri ve ticari gelirlerin kulüplerin belli başlı gelirleri olduğunu söyledi. Işık, ayrıca bu kalemlerden bazılarının yönetim konusunda önem arz ettiğine dikkat çekerek; maç günü, sponsorluk ve ticari gelirlerini artışı için iyi yönetimin şart olduğunu söyledi.

Futbol endüstrisinde konumlandırma üzerine bilgi veren Faruk Işık, sahada elde edilen başarının mali başarıya çevrilmesi gerektiğini anlattı.

Galatasaray Sportif AŞ karşılaştırmalı durum analizi dahilinde Sportif AŞ'nin halka yaptığı arzlar hakkında bilgi veren Faruk Işık, yine Sportif AŞ'nin gelirlerinin dağılımı hakkında bilgilendirmede bulundu.

Uluslararası perspektifte Galatasaray'ın yerinin önemine de dikkat çeken Faruk Işık, Deloitte Money League'de ve Forbes'un son yayınladığı listede Galatasaray 16. sırada olduğunu söyledi.

Kredilerin yapılandırması hakkında da detaylı bilgi veren Işık, bunun kolay bir süreç olmadığının altını çizdi. Faruk Işık, gerek ulusal gerekse uluslararası ortama bağlı olarak zorlu bir süreç sonunda bu anlaşmaya yaptıklarını ifade etti. TL cinsi kredileri yüzde 70, dövizli kredileri ise yüzde 30'a çektiklerini belirten Işık, bu durumun Galatasaray'ı kur riskinden koruyacağını söyledi.

Faruk Işık, kredilerle ilgili olarak toplam kredilerin yüzde 35'inin bir yıl içinde vadeleneceğini, yüzde 65'inin ise bir yıldan uzun süreli vadeye sahip olduğunu söyledi. Gelecekteki alacaklarla kredi borçlarının bir araya getirildiğini söyleyen Işık, bu eşleştirme ile kredilerin ne zaman nasıl ödeneceğinin belli olduğunu ifade etti.



Financial Fair Play konusuna da değinen Faruk Işık, UEFA mali kriterlerinin dört kalem olduğunu belitti. Işık, bu kapsamada Galatasaray olarak sadece 4,3 milyon euro bir aşımının söz konusu olduğunu söyledi. Bu aşım için UEFA ile görüşme halinde olduklarını açıklayan Faruk Işık, "Bu konuyla ilgili yakın zamanda da iyi bir haberle karşınıza geleceğiz" dedi.

Galatasaray olarak sportif ve idari olarak operasyonel güçlendirme çalışmalarının devam ettiğini belirten Işık, Galatasaray'ı bölgesel rekabetçi konumundan bölgesel marka konumuna taşımak istediklerini belirtti.
DHA