Juventus maçı sadece ligde sancılı günler geçiren Cim-Bom’un Avrupa’da yoluna devam edip etmemesi anlamına gelmiyor. Zira olası bir kötü sonucun yansımaları her anlamda çok fazla hissedilecek. Ağır Real Madrid yenilgisiyle sarsılan Aslan’ın bu kritik sınavının hangi anlamlar içerdiğini Milliyet olarak araştırdık...

1-RİSK BÜYÜK

Galatasaray geçen yıl Şampiyonlar Ligi’nde çeyrek finale kalırken önemli bir gelir elde etmişti. Sarı-kırmızılıların performansa dayalı gelirleri 20 milyon euroydu. Geçen sezon gruplarda 10 puan toplanmış ve ikinci turun gelmesiyle beraber 3.5 milyon euroluk ekstra bir gelir kasaya girmişti. Bu sene son maç öncesi toplanan puan 4. Bu 1.5 milyon euro demek. Galatasaray 3 milyon euroluk ayak bastı parası ile beraber şu ana kadar 4.5 milyon euro performansa dayalı gelir sağladı. İkinci tur gelmezse geçen sezona oranla sadece bu kalemdeki kayıp 15 milyon euro olacak.
 
2-DENGE BOZULDU

Cim-Bom geçen sezon adını son 8’e yazdırırken havuz geliri olarak 15 milyon euro bekliyordu. Ancak 5 milyon alabildi. Bunun nedeni Mart 2012’de yapılan ihalede Türkiye’deki yayıncı kuruluşun çok düşük bir bedelle Şampiyonlar Ligi maçlarını almasıydı. Bu rakama gerekçe olarak 3 Temmuz süreci gösteriliyor. Galatasaray geçen yılki başarıya rağmen beklediğinden 10 milyon euro az kazanırken bu sene 2. tur bileti alınamazsa kasasına 2-3 milyon euro girecek. Yayın gelirlerinin Türkiye için Avrupa Ligi ile denk olması Galatasaray Yönetimi’ni isyan ettiriyor. Geçen sezon Fenerbahçe’nin Avrupa’da hem de bir alt kademede yayın gelirlerinde Galatasaray’ı geçmesi dikkat çekmişti. Oysa diğer Avrupa ülkelerinde Şampiyonlar Ligi yayın gelirleri Avrupa Ligi’nden 2-3 kat daha fazla.
 
3-AYSAL ZORDA

Sportif başarıya odaklandığını her fırsatta söyleyen Başkan Ünal Aysal sıkıntılı günler geçiriyor.

Avrupa’ya erken veda ve ligdeki tablo hem mali hem de prestij bakımından yönetimi sıkıntaya sokacak. Galatasaray hedeflerinden erken koparsa bundan transfer politikası da etkilenecek. Yılllık 100 milyon dolar maliyeti olan futbol takımının başarısız olması planları bozacak. Çilek mevsimi erken kapanacak ve Galatasaray ara transferde istediği hamleleri yapamayacak. İlk planda ise Sneijder’i satacak. Aysal ve kurmayları en kötü olasılıkla Avrupa Ligi’nde devam ederek prestijin korunmasını istiyor.

4-MANCİNİ MASAYA

İtalyan hoca, Fatih Terim’le kıyaslanmaya ilk günden başladı. Hedeflenen neticelerin gelmemesi Mancini tartışmalarını alevlendirecek. Devre arasında sözleşmesinin uzatılması düşünülen Didier Drogba için ise yönetim sezon sonunu bekleyecek.

Milliyet