Mali yapıdaki bozukluklar nedeniyle sarı-kırmızılılar transferde temkinli davranırken UEFA’nın sopasını da hep hissediyor. Avrupa futbolunun patronu mali fair play için G.Saray’ı yakın takibini sürdürürken sarı-kırmızılılar bu kıskaçtan kurtulabilmek için yaptıkları düzenlemeleri UEFA’ya göndererek biraz daha esneklik istiyor. 

İşte bu dönemde, TL’nin değer kaybetmesi ile birlikte dövizde büyük bir artış yaşanırken G.Saray ise büyük bir zararın kıyısından döndü ve eski başkan Ünal Aysal ile dönemin Sportif AŞ Genel Koordinatörü ve İcra Kurulu Başkan Vekili Faruk Işık tarafından yapılan düzenlemenin yararı şimdi ortaya çıktı. 

2014 yılının mayıs ayında G.Saray’ın mali yapısını düzeltmek isteyen Aysal ve Faruk Işık, borçlar için Denizbank ile masaya otururken yüzde 77’si dolar, yüzde 23’ü TL üzerinden olan borçları tam tersine çevirerek yüzde 77’lik döviz borcunu TL’ye çevirdi. 5 Mayıs 2014’te 1 dolar, 2.0966 TL’ye eşitken yapılan bu anlaşma sonrasında 129 milyon dolar olan borcun TL olarak ödenmesi için el sıkışıldı ve 270 milyon 461 bin TL olarak çevrildi. Bu rakamın yüzde 35’i bir yıl içinde ödenirken kalanın yüzde 65’i ise bir yıldan daha uzun bir vadede ödenmek üzere banka ile anlaşma yapıldı. İlk yapıldığı günde G.Saray 4.3 milyon Euro fark öderken Aysal ve ekibi bu operasyonun uzun dönemde G.Saray’ın büyük yararına olacağının altını defalarca çizdi.

Ünal Aysal’ın olaylı bir şekilde başkanlığa veda etmesinin ardından önce Duygun Yarsuvat sonra ise Dursun Özbek göreve gelirken, TL’nin değer kaybının hızlanması ile birlikte ortaya çıkan yeni rakamlarla G.Saray’ın uçurumun kıyısından döndüğü görüldü. 

BORCUN %35’İ ÖDENDİ BİLE

Bu anlaşma yapılmasaydı 129 milyon dolarlık borç şu anda 377 milyon 337 bin TL’ye ulaşmış olacaktı. 2014 Mayıs’ında yapılan bu anlaşma sayesinde sarı-kırmızılı kulüp dün itibari ile yaklaşık 106 milyon TL’lik bir zarardan kurtuldu. Yüzde 35’lik kısmı bir yılda ödenen paranın yüzde 65’i ise uzun döneme yayılırken G.Saray’ın 69 milyon TL’lik bir döviz farkı borcu olacaktı. ‘Zarardan kâr’ olarak Aslan’ı yükten kurtaran bu anlaşma Dursun ve yönetimini de rahatlattı.