Galatasaray'ın Mayıs ayında yapılacak kongresinde sürpriz bir şekilde aday olan Mustafa Cengiz ilginç açıklamalarda bulundu. Mustafa Cengiz Galatasaray'ın bu kongrede statükoyu aşıp, devrim yapacak bir yönetim anlayışını tercih etmesi gerektiğini söyledi.

Mustafa Cengiz'in GSTV'ye yaptığı birbirinden ilginç ve iddialı görüşleri şöyle:

"ŞEFFAF YAPI"

"Kendimi bildim bileli Galatasaray'ın içinde, armanın peşimde bir insanım. Şimdiye kadar yönetimlerde görev yapmadım ama, taraftarın sesi, sessiz çoğunluğun sesi olarak ortaya çıktım. Galatasaray'da bu kemikleşmiş maslahatçı zihniyete karşı, bir alternatif olarak çıkma amacındayız. Samimi, şeffaf, açık, makul, konuşulabilir, interaktif bir Galatasaray ve zarar etmeyen bir mali yapı oluşturmak için adayım. Kendi paranızı rahatça harcayabilirsiniz ama başka birinin, kurumun parasını harcayacaksınız, kılı kırk yarmalısınız. Har vurup, harman savurmadan kulübün parasını kontrol etmenin bekçisiyiz."

"GALATASARAY DEVLETLE DAVALARINDAN KURTULMALI"

"Galatasaray'a karşı açılmış 134 dava var. Bunların 20'si devlet tarafından bize açılmış. Teknik direktörlerle, çalışan profesyonellerle birçok kişi ve kurum ile davalık olmuşuz. Makul olup, anlaşma yolunu bulmalı ve anlaşılabilir olmak zorundayız.

Ben devletten geldim. Çalışma ömrümün büyük bir bölümü devlete ve halka hizmetle geçti. Devlet ile kavga edemezsiniz. Devlet stadın bize kabulünü yapmadı. Açılan her davanın bize maliyeti var. Bu stat protokolünü yeniden düzenlemeliyiz. Devlet 49 yılda 650 milyon Dolar'ı bizden almak amacında ve bunu sağlamak için davalar açtı. Özhan Canaydın döneminde yapılan bir protokol var. Bu protokolde 49 yıllığına bedelsiz devredilmiş durumda. Ama sonra öyle gelişmeler oldu ki, 650 milyon stat için 49 yılda ödemek zorundayız. Bunu devlet ile oturup, uzlaşmak gerek. Bu konuda samimi bir çaba gösterildiğini sanmıyorum. 

"PARAYI ÖDER STADI ALIRIM YOKSA YENİ STAD YAPARIM"

"Yıllardır bedava stada kondunuz diye rakiplerimiz tarafından seslendiriliyor. Bu stadın maliyeti 191 milyon TL. Ben bunu devlete 49 yılda öderim stadın sahibi olurum. Yoksa başka yerde kendi stadımı yaparım. Bu konumda Galatasaray stadına sahip çıkamamaktadır. Bu Galatasaray'ın ilk hedefi değil ama uzun vadede stratejik hedeftir.  Ana hedef stadı satın almaktır. Birçok belediye Galatasaray'a bu konuda yardımcı olmak için beklemekte. Bedelini ödeyip stada sahip olmak uzun vadeli ana hedefimiz."

"BAŞKAN OLURSAM YATAĞI ALİ SAMİ YEN'E SERECEĞİM"

"Radikal kararlarımız şeffaf olmak, doğru olmak. Mali ve icrai kanal Sportif A.Ş'dir. Sportif A.Ş'nin bütün hesaplarını 3 ayda bir halka taraftara açıklarım. Galatasaray'a başkan olursam yatağı Ali Sami Yen'e sermem gerek. Galatasaray idari, ve mali radikal kararlarla 2-3 yılda sorunlarını aşabilir. Galatasaray Adası'nın bize yıllık getirisi 500 bin Dolar. Geçen yıl adanın zararı 70 bin TL. Kalamış Adası'ndaki tesisten zarar ediyoruz. Bu değerleri çok daha gelir getirici bir duruma getirebiliriz. Gayrimenkulleri değerlendirmek gerek. Otel projesi var mesela. Otelden yılda 5 milyon Dolar gelir tahmin ediliyor. Ben bunu 30 yıllığına işletmesini veririm al sana 150 milyon Dolar. "

"RİVA YILDA 1,5 MİLYON RUHSAT ZARARI VERİYOR"

"Kendi özümüze dönmeliyiz. Riva var ama inanarak gerçek proje üretmeliyiz. Riva yıllarca duruyor. Riva'da ne yapılacaksa Selahattin Beyazıt ismi verilmelidir. Riva orta vadede Galatasaray'ın sorunlarını çözer. Karşımızda bankalar var. Bankaların başındaki insanlarla makul anlaşmalar yapılır. Riva'yı satmadan ortak projeler üretilir. Her sene Riva için 1,5 milyon TL ruhsat parası veriyoruz. Bunu işletmedikten sonra kulübe zarar bile ettiriyor."

"DÜNYA YILDIZI TRANSFERİNE YÖNELECEĞİZ"

"Yönetim kurulum şu anda hazır değil. Değerli bir ekip oluşturma yolunda yürüyoruz. Yeni yüzlere fırsat verilmesinden yanayım. Ali Dürüst ve Abdürrahim Albayrak gibi isimler bizimle değil. Şu andaki mevcut yönetime ve Hamza Hocamıza teşekkür etmemiz adil olur. Galatasaray'da başkanlık yapmış bütün isimlerden kendi işleri geri gitti. Benim adaylığım da camia beni algılayacak mı? Yani bir devrim yapacak anlayışı ma destek verecek, yoksa statükoya mı? G.Saray artık bir Dünya takımı, ben keşkeleri hiç sevmem. Hamza Hoca Anderdlmecht maçından önce gelseydi belki şu an UEFA Kupası'nda devam ediyor olabilirdik. Galatasaray İbrahimoviç gibi isimlere yönelmeli. Her dönem bir dünya yıldızını getirmek mecburiyetindeyiz. İbrahimoviç'i getiririm diye sallamam ama uğraşırım. Hulk'u getiririm. Çünkü dünya markası bir kulübüz. Macar takımına 3 gol attık diye 25 yıl sevindik. Galatasaray bu küçük zaferleri aştı, gözleri açtı. Drogba'ya 1-2 milyon vermeyim diye anlaşma yapmadınız, forma satışından 14 milyon zarar ettiniz. Chelsea gibi bir kulüp yeniden aldı. Galatasaray forma satışı için ve markasını güçlendirmek için yıldız oyuncular transfer etmek zorunda."

"SPONSOR GELİRİNİ ARTIRACAĞIZ"

"Türkiye'de toplam sponsor geliri 50 milyon Dolar. Türk sporu son yıllarda üst üste aldığı darbelerle sponsor kaybına uğradı. Ben kendime inanıyorum ve sponsoru da inandırırım. 25-30 milyon taraftar diyoruz. Bu dinamiği harekete geçirmeliyiz. Yönetimi bir Arap şeyhi ya da Rus oligarkı getirirseniz, taraftar taşın altına elini sokmaz."

"HAMZA HAMZAOĞLU BİRLİKTELİĞİNİ BOZAN GALATASARAY'A İHANET EDER"

"Ben Hamza Hamzaoğlu'nu çok eskiden tanırdım. Önceden de aklımıza gelmezdi. Hatta Dünya Kupası'nda Sneijder'e laf söylediği için de eleştirmiştik. Ama şimdi onu getiren Ali Dürüst ve Abdürrahim Albayrak'a teşekkür ederim.

Fatih Terim'i de eleştirebilirsiniz ama hizmetleri inkar edilebilir mi? Böyle değerlerimiz ile vefalı bir şekilde ayrılmalıyız. Hamzaoğlu başarı olduğu sürece kesinlikle devam edilir. Çok iyi bir insan değerli bir hoca. Bu birlikteliği de şu an bozan Galatasaray'a ihanet eder. Hamza hoca mütevazi kişiliği ile elindeki dar kadroyu yürüttü. Kesinlikle Hamza hoca ile devam etme kararındayım."

"METRO YAPIMINI RAKİPLER Mİ ENGELLİYOR BELEDİYE AÇIKLASIN"

"Bu metroyu anlamıyorum. Metroda hazine mi buldular? Neden açılmıyor. Abdürrahim Albayrak bazı girişimlerde bulundu. Maalesef birileri bir yerde buna engel oluyor. Rakiplerimizden birileri mi engel oluyor bunu tam bilemiyorum. Galatasaray'ın siyaset ve politika ile işi yok. Ve politika yoluyla Galatasaray'ı ezmeye kalkmasınlar. Metro işini mutlaka halletmemiz lazım. Bu sene bize zararı 20 milyon Dolar. Bunu konuşup, uğraşmak lazım. İstanbul Belediyesi dünyanın en büyük belediyelerinden biri. Bunu nasıl çözemez."