Kadıköy Şükrü Saraçoğlu Stadyumu’nda 2012 yılı Mayıs ayında oynanan Fenerbahçe-Galatasaray karşılaşması sonrasında saha dışında çıkan olaylarla ilgili 22 kişi hakkında, 10 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davanın karar duruşması görüldü.

Anadolu 30. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuksuz sanıklar katılmazken, sanıkları avukatları temsil etti.

HAKİM: “YAKALADIĞINIZ KİŞİLERİN BURADA YARGILANAN KİŞİLER OLDUĞUNU NEREDEN BİLECEĞİZ?”
Duruşmada tanık olarak dinlenilen ve olay günü Güven Timi’nde görevli polis memuru İbrahim Aydın, maç bitiminden sonra çıkan olaylarda taraftarların polis aracına ve sokak lambalarına zarar vermesi üzerine toplu gözaltı yaptıklarını belirtti. Bunun üzerine mahkeme hakimi Mustafa Can Korkarer, “O kadar genel bir tutanak tutmuşsunuz ki, ayrı ayrı neden tutanak tutmadınız? Sizin yakaladığınız kişilerin burada yargılanan kişiler olduğunu nereden bileceğiz” dedi. Polis memuru Aydın ise, “Ben yakaladığım kişilerin kimler olduğunu hatırlamıyorum. Görsem tanımam” diye konuştu.

POLİS: BİR ÇOK OLAYI GÖRMEDİM
Bir diğer polis memuru Gökmen Akın ise olay günü taraftarların taşlarla saldırdığını ifade ederek, kimi yakalayabildilerse gözaltına aldıklarını söyledi.
Bu ifade üzerine hakim Mustafa Can Korkarer, “Bunların hepsi olaya dahil olmuştur diye genel kalabalıktan mı gözaltı yaptınız” diye sordu. Polis memuru Akın ise arabalara tekme atarak yürüyen kişileri gözaltına aldıklarını beyan etti. Hakim Korkarer, “Gözaltına aldığınız kişiler hakkında ayrıca bir tutanak tutmanız gerekmez miydi” diye sordu. Tanık polis memuru Akın, “Ben şu an, bizzat zarar veren kişiler mi yakaladım bilmiyorum. Ayrı ayrı tutanak tutmamız gerektiği söylenmedi. Toplu olarak tutanak tutuldu. Tutanakta belirtilen birçok olayı görmedim” dedi.

TÜM SANIKLAR BERAAT ETTİ
Duruşma savcısı Hakan Günal, esas hakkındaki mütalaasını sundu. Savcı Günal, sanıkların atılı suçu işlediğine dair mahkumiyet kararı verilmesi yönünde yeterli delil bulunmadığını belirterek, beraatlarına karar verilmesini talep etti. Mahkeme, sanıkların cezalandırılmaları için “yeterli, kesin ve inandırıcı delil bulunmadığı” gerekçesiyle tüm sanıkların beraatına karar verdi.

OLAYIN GEÇMİŞİ
Fenerbahçe ve Galatasaray arasında 12 Mayıs 2012 yılında Kadıköy Şükrü Saraçoğlu Stadı’nda oynanan karşılaşma sonunda polis ve taraftarlar arasında olaylar çıkmış, olaylar stat dışında da sürmüştü. Olaylar sırasında ve sonrasında onlarca kişi gözaltına alınmış ve soruşturma kovuşturma süreci “saha içi olaylar” ve “saha dışı olaylar” şeklinde 2 ayrı davanın açılmasıyla sonuçlandı. Saha dışı olaylara karıştığı iddia edilen 22 sanık hakkında “görevi yaptırmamak için direnmek” ve “kamu malına zarar vermek” suçlardan toplam 1 yıl 8 aydan 10 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Saha içi olaylara karıştığı iddia edilen 10 sanığın yargılandığı dava ise Anadolu 21. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülmeye devam ediliyor.