Takımımızın kaptanı Selçuk İnan, Florya Metin Oktay Tesisleri'nde Galatasaray Futbol Akademisi'nde forma giyen ufak meslektaşları ile bir araya geldi.

Kendisine yöneltilen soruları da yanıtlayan Selçuk İnan, genç meslektaşlarının yaşında futbola başladığını söyledi ve "Nasıl buralara geldiğimi, hangi yollardan geçtiğimi anlatacağım" diyerek sözlerine başladı.
 
Kaptan'ın genç meslektaşlarının sorularına verdiği cevaplar şu şekilde:
 
"ÇALIŞA ÇALIŞA BUGÜNLERE GELDİM"
 
Futbola doğduğum yer olan İskenderun'da 8 yaşında başladım. 10 yaşında ilk lisansımı aldım. 14 yaşında da Çanakkale'ye transfer oldum. Orada tesislerde kalıyordum. Çalışa çalışa bugünlere geldim
 
"ŞARTLAR DEĞİL NE İSTEDİĞİNİZ ÖNEMLİ"
 
Siz bize göre daha şanslısınız. Bunu iyi değerlendirmelisiniz. Çanakkale'ye 1999-2000 sezonunda gitmiştim. Çanakkale o dönem en iyi altyapılardan birine sahipti. Buna rağmen çok zordu. Bir odada altı kişi kaldığımız da oldu. Saha şartları şimdiki gibi değildi. Nerede ya da hangi şartlarda olduğunuz değil sizin ne istediğiniz önemli. Ben hep böyle davrandım. Çok zorluklarla karşılaştım fakat üstesinden geldim.
 
"BÜYÜK HAYALLER KURUP PEŞİNDEN GİTTİM"
 
Futbola başladığımdan beri hep orta saha oynadım. Belki de bu avantaj oldu. Hiç mevki değiştirmedim. Hep kendimi burada geliştirdim. Hedefinizi gerçekleştirmek için hayaller kurmanız gerekiyor. Benim hayalim Türkiye'nin en iyi oyunculardan biri olup büyük takımlarda, özellikle de Galatasaray'da oynamaktı. Büyük hayaller kurup peşinden gittim. Giderken de ne gerekiyorsa yaptım.
 
"ALTYAPIDA OYNAMAK PROFESYONEL OYNAMAKTAN DAHA ZOR"
 
İlk profesyonel maçıma Konyaspor'un sahasında çıktım. 17 yaşındaydım... Çok heyecanlıydım. 'Artık futbolcu oldum, büyük bir futbolcu da olacağım' diye ilk adımımı atmıştım. Sizin bulunduğunuz durum daha zor. Altyapıda olmak burada maça çıkmak daha zor. Dişinizi sıkıp kendinizi iyi geliştirmelisiniz. Profesyonel olup ilk maçınıza çıktığınızda çok rahat edeceksiniz. Heyecanlıydım ama çok rahat geçmişti.
 
"ORTA SAHA AYNI ZAMANDA OYUN KURUCUDUR"
 
Bir orta saha oyuncusu aynı zamanda oyun kurucudur. Aynı zamanda oyunu yönlendirendir. Bu yüzden eğer bir orta sahaysanız top kontrolünüzün ve hakimiyetinizin iyi olması gerekiyor. Top gelmeden düşünmeniz gerekiyor çünkü sahanın merkezinde oluyorsunuz. Boş alan bulmakta zorlanabiliyorsunuz. Çabuk düşünmelisiniz. Çevre kontrolünü geliştirmeli ve koşu kapasitesini arttırmalısınız.
 
"ZIDANE HAYRANIYIM"
 
Örnek aldığım pek çok oyuncu vardı. Bu isimlerden bir şeyler kapmak çok önemli. Zidane hayranıyım. Çok önemli bir isimdi benim için. Onu izler, yaptıklarını denerdim. Bana ilham verirdi. Hep onu örnek aldım.
 
"KAPTAN OLUNCA SORUMLULUK SİZDE"
 
Kaptanlık yapmak gerçekten zor. Bütün takım arkadaşlarınızdan sorumlusunuz. Bunun dışında bulunduğunuz camianın sorumluluğu da sizin omuzlarınızda oluyor... Davranışlarınıza dikkat etmeli ve herkese saygılı olmanız gerekiyor. Saha içinde arkadaşlarınızla bazı şeyleri paylaşabilmeli gerektiği zaman ise sözünüzü dinletebilmelisiniz. Bunları yapabilmek için de öncelikle takım arkadaşlarınızın saygısını kazanmalısınız.
 
"UNUTAMADIĞIM MAÇ..."
 
Unutamadığım maç Türkiye-İzlanda karşılaşması. Sonunda Avrupa Şampiyonası'nda gitmiştik.
 
"ANTRENMAN SONRASI ÇALIŞMALISINIZ"
 
Özellikle sizin yaşlarınızda her antrenman sonrası özel çalışıyordum. Serbest vuruş çalışmaları yapıyordum... Hocalarım eksiklerimi söylüyordu. Ben de bunların üstüne gidiyordum. Bunlar çok önemli. Kendinizi eksik gördüğünüz yerleri kapatmak için antrenman sonrası çalışabilirsiniz.
 
"İŞLETME OKURDUM..."
 
Daha önce sorduklarında 'futbolcu olmasaydım yine futbolcu olurum' demiştim. Eğer futbolcu olmasaydım büyük ihtimalle işletme okurdum. Derslerim de iyiydi. Sizin de okulu ihmal etmemesi çok önemli.
 
"SAVUNMA DAHA KOLAY ÖĞRENİLECEK BİR ŞEY"
 
Önemli olan yetenekli olmak. Hücum yapabiliyorsan defansı öğrenebilirsin. Hocaların zaten çalıştırıyordur. Onlara sorabilirsin... Defans yapmak kolay. Arkadaşlarına yardım etmelisin. Topu kaybettiğinizde arkadaşların ne kadar koşup mücadele ediyorsa en az sen de o kadar yapmalısın.
 
"İLK BAŞTA ANNEM İZİN VERMEMİŞTİ"
 
Ailemin benle ilgili başka hayalleri vardı. Futbolcu olmak için çok uzak bir yere gitmek zorunda kaldım. Aslında annem de izin vermiyordu. Dediğim gibi hayallerinizin peşinden gitmeniz gerekiyor. Ben de böyle yaptım. Aileme karşı çıkmadım yanlış anlaşılmasın... İkna etmesini bildim.
 
"İYİ OLSANIZ DA ÇALIŞMALISINIZ"
 
Yeteneğiniz olabilir ama yine de çok çalışmanız gerekiyor. Neyi iyi yaparsanız yapın geliştirmek için çalışmalısınız. Birinden daha üstün olmak için ondan daha çok çalışmalısınız. İyi serbest vuruş kullandığımı biliyordum ama her antrenman sonrası bu konuda çalıştım.
 
"ÖNEMLİ OLAN ANTRENMAN SONRASI"
 
Antrenmanlarımız sabah oluyor. İki saat önce KAHVALTI yapıyorum. Antrenman sonrası ekstra çalışmam gerekiyorsa çalışıyorum. Önemli olan sonrası. Masaj olup yemek yedikten sonra ne olursa olsun 2 saat uyuyorum. Ondan sonra evde kitap okurum, televizyon seyrederim. Varsa maç izlemeyi çok seviyorum. Gece de 12 olmadan uyurum. Bunları yapmazsanız vücudunuz zorlanabilir. Sakatlanabilir ya da istediğiniz performansı sahaya yansıtamazsınız.
 
"HER TEKNİK DİREKTÖRÜN İSTEKLERİ FARKLI OLUYOR"
 
Çok önemli teknik direktörlerle çalıştım. Bu isimler hem Türkiye'de hem Avrupa'da çok önemli... Psikolojinizi her hocaya göre ayarlamak zorundasınız. Bütün hocaların sizden istedikleri hem mental hem de fiziksel açıdan farklı olabiliyor. Ben hep onların istediklerini yapmaya çalıştım. Bunu yaparken de saygımı korudum.
 
"TECRÜBEYLE TARAFTAR BASKISI KALKIYOR"
 
Gençken büyük takımlara karşı oynarken zorlanıyordum. Taraftarlar futbolcuyu etkileyebilir. Bu nedenle onlara itici güç diyoruz. Belli zaman geçip bu tip maçları çok oynadıktan sonra tecrübeniz artıyor. Kendinizi saha içinde koruyabiliyorsunuz. İlk zamanlar heyecan normal ama artık olmuyor...
 
"KÖTÜ MAÇ SONRASI DÜŞMEYİN"
 
Kötü oynadığım çok maç vardır. Futbolda böyle şeyler var. Kötü oynadığınız zamanlar olacak... Kendini çok kötü hissettiğiniz zamanlar da gelecek. Fakat bu sizde ben kötü futbolcuyum hep böyle olacak algısı olmasın. Saha içi performansı değişkenlik gösterebiliyor. Kendinizi düşürmeyin. Daha çok çalışın. Bunlar olabilecek şeyler...
 
SELÇUK İNAN'DAN KISA KISA
 
"Forvet oynamak isterdim. Gol atmak çok güzel."
 
"15 yaşında ilk kez genç milli takımda maça çıktım. İsviçre olması gerekiyor... Hayatımda en heyecanlandığım maç olabilir. O karşılaşmada yedektim. 35'te oyuna girdim 70'te tekrar çıktım. Heyecandan çok kötü oynamıştım."
 
"Çok kupa kazandım ama en güzeli Fenerbahçe Stadı'nda kaldırdığımız kupaydı. Unutulmazdı..."
 
"Çocukken en çok matematik ve beden eğitimi dersini severdim. Sınıfta çok kaldığımda sıkılıyordum. Dersleri seviyordum ama dışarıda oynamayı da seviyordum."
 
"Kişi olarak hatırlamıyorum. Oynadığım mevki itibariyle birebir oynadığım isimler olmuyor. Sürekli değişiyor ama Şampiyonlar Ligi'nde çok zorladığım futbolcular oldu."
 
"A Milli Takım başka bir duygu. Orada sahaya çıktığınızda bütün ülkenin sizin desteklediğini düşünüyorsunuz. Hayallerimden biri de milli takımdı. Onu da gerçekleştirdim. Umarım bir gün siz de benim oturduğum yerde oturursunuz. Ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız."
 
"Küçükken hiç Galatasaray maçı izleyemedim çünkü İstanbul'da değildim."
 
"Takımda herkesle iyi anlaşıyorum."
 
"İlk milli maçımda 21 yaşındaydım. Moldova maçında oynamıştım..."
 
"Küçük kardeşlerimle beraber olmak çok güzel. Onların oturdukları sıralarda ben de oturmuştum. Merak ettiklerini cevaplamak eğlenceliydi. İyi ki varlar. Bulundukları yerin kıymetini bilmeliler. Bundan sonra diğer takım arkadaşlarım da sizle bu sohbetleri yapacaktır. Buraya geldiğiniz için teşekkürler. Hedeflerin peşinden koşmaya devam..."