Sarı-kırmızılı kulübün, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilen olağan mali genel kurul toplantısında konuşan Aysal, büyük sorumluluklara ve önemli meselelere sahip olduklarını belirterek, "Olağan dışı bir dönemden bu noktaya geldik. Meselelerimiz bazı arkadaşlarımızın düşündüğünden çok farklı noktada ama henüz bitmedi. Bir arkadaşımız 'çivi bile çakmadınız' diye demeç vermişti geçtiğimiz günlerde. Ben marangozluk için değil, itfaiyecilik için bu göreve geldiğimi sanıyordum. Herhalde yanılmışım. Bu vesileyle çakılan çivileri bir bir anlatmak da görevim" diye konuştu.

Galatasaray'ın sadece bir spor kulübü olmadığını dile getiren başkan Aysal, "Galatasaray bir misyondur. Ben yaklaşık 3 yıl önce bir spor kulübünün başkanı olmak için bu göreve talip olmamıştım. Bir misyonu gerçekleştirme yolunda önemli bir adım atabilmemizi sağlamak, Galatasaray değerlerine katkıda bulunmak için bu göreve geldim. Beni bu göreve sizler getirdiniz. Tekrar teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Ünal Aysal, göreve geldikleri 2011 yılında kendilerine 3 etapta 4 temel hedef koyduklarını anlatarak; "Sportif başarı, ekonomik güçlenme, idari yeniden yapılanma ve nihayet marka değerimizi ulusal ve uluslararası alanda güçlendirmek. Bu hedeflerin tümüne doğru yola çıkarken, hiç olmadığımız şekilde içimizin buruk, moralimizin bozuk olduğu o günlerde, camiamız için sportif  başarı anahtar rolüne sahipti. Ancak koyduğumuz başarı hedefimizi sürdürebilir kılabilmek için sözünü ettiğim diğer üç cephede de aynı başarıyı sağlamak gerekliydi. Bunlar hepimizin benimsediği  ortak hedeflerimizdi. Bugün gelmiş olduğumuz nokta itibarıyla sizlere güvenle söyleyebilirim ki artık bizim için büyük ve hayati riskler taşıyan sıkıntılı günler geride kalmış ve Galatasarayımızın geleceğine ve başarılarının sürekliliğine odaklayacak yeni bir evreye gelmiş durumdayız. Bugün artık günü kurtarma döneminin geride kaldığını, onun yerine Avrupa futbolunun gelir bakımından 16. büyük kulübü olarak yarınlarımızı inşa etmek için gereken, uzun vadeli projelerin kurgulanabileceği daha huzurlu bir döneme girdiğimizi söyleyebiliriz" şeklinde konuştu.

"2013 YILI BÜTÇESİNİ CİDDİ GELİR FAZLASI ÜRETEREK KAPATTIK"
Ünal Aysal, sarı-kırmızılı kulübün bütçesinin uzun bir aradan sonra 2013 yılında ciddi bir gelir fazlası üretilerek kapandığını anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu durum büyük bir gayret sayesinde olmuştur. Böylelikle sadece Türkiye'nin gelir bakımından en büyük kulübü olmayı başarmakla kalmamış, gerek ekonomik gerekse sportif bakımdan Avrupa'nın devleri arasına girmiş bulunuyoruz. Yine biliyoruz ki hiçbir gayrimenkulu en sıkışık olduğumuz dönemde dahi elden çıkarmadan, baştan sona yeni bir takım kurmayı ve iki yıl üst üste şampiyon olup, Şampiyonlar Ligi'nde tarihinde ilk defa iki kez üst üste gruptan çıkma başarısını da göstermiş bulunuyoruz. Yine aynı şekilde başta erkek basketbol takımımız olmak üzere amatör branşlarımızın hemen hepsinde ülkemizi Avrupa'da en üst düzeyde temsil etme başarısını da elde ettik. Basketbolda yaklaşık çeyrek asırdan sonra yenilmez armada olduğumuzu kanıtladık ve şampiyon olduk. Sadece 2012-2013 yılı içinde 83 kupa ve 100'ün üzerinde madalya ile müzemizi genişlettik."

"'BATTIK BİTTİK' ELEŞTİRİLERİNİ HAK ETMİYORUZ"
Gelirlerine paralel olarak giderlerinde de artış olduğunu dile getiren Aysal;

"Bugün geriye baktığımızda seçim ve transfer gibi istediğimiz verimi elde edemediğimiz bazı yatırım ve gider kalemlerinden de söz etmek mümkündür. Herhalde bu gelir artışı ve gelinen ekonomik nokta itibarıyla yönetim olarak bazı arkadaşlarımızın 'battık, bittik' eleştirilerini hiç mi hiç hak etmiyoruz. Kaybedilen bir kaç puan veya bir kaç maç sonrasında Florya'ya isim vererek kimi atayacağımıza kadar varan tavsiyelerin de bizleri ileri götürmediğini ve Galatasaray gelenekleriyle örtüşmediğini bu vesileyle belirtmek istiyorum" ifadelerini kullandı. 

"BORÇ ALACAK FARKI 260 MİLYON DOLAR"
Ünal Aysal, kulübün konsolide borç alacak farkının 260 milyon dolar olduğunu ifade etti.

Kendilerinin borç yapmadığını, 10 yılı aşkın süre içinde biriken borçları, gemiyi karaya oturtmadan yönetmek ve azaltmak üzere devraldıklarını belirten Aysal: "Faaliyet raporunda borç alacak farkının 260 milyon dolar olduğunu göreceksiniz. Ancak bugün itibarıyla henüz faturalanmamış ve gelecek 4 yıla yayılmış toplam 130 milyon dolarlık kati alacaklarımız ve nakde dönüşebilecek 15 milyon dolarlık stoklarımız olduğu da düşünüldüğünde toplam konsolide ödeme riskimizin 115 milyon dolar seviyesinde olduğunu söyleyebiliriz. Bu tablo benim ve yönetimdeki arkadaşlarımın hedeflediği rakamların gerisindedir. Bu konuda daha da iyi bir tablo oluşmamasının temel nedeni Galatasaray'ın özellikle son sermaye arttırımı sürecinde maruz kaldığı bazı alışılmamış uygulamalardır. Zira sermaye arttırımı süreci normal, yani olması gerektiği gibi gerçekleşseydi, bugün sizlere sunacağımız tablolarda 140 milyon liralık bir iyileşme daha görebilecektiniz" dedi.

"4 BÜYÜK KULÜP ARASINDA EN SAĞLIKLI YAPIYA SAHİBİZ"
Ünal Aysal, özkaynaklarının eksi 248 milyon liradan yaklaşık 3 yıl aradan sonra şubat 2014 itibarıyla eksi 49 milyon seviyesine geldiğini ve risklerin kontrol altına alındığını vurgulayarak, "Gelinen bu seviye bizleri tatmin etmemiş olmasına rağmen gene de dört büyük kulüp içinde en sağlıklı yapıya sahip kulübün Galatasaray olduğu çok açık ve net ortadadır" diye konuştu.

Başkan Aysal ayrıca, Ali Sami Yen Spor Kompleksi Türk Telekom Arena, Riva ve Mecidiyeköy'deki araziler, Florya, Büyükçekmece, Küçükçekmece, Kalamış ve Taç Spor Tesisleri ile Galatasaray Adası ilgili yaptıkları çalışmalar ve projeler hakkında da üyelere geniş bilgi verdi.

Ntvspor