Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Yıldırım  Demirören, Spor Toto Süper Lig'de 2013-2014 sezonunda yabancı statüsünün, daha  önceden açıkladıkları gibi "6+0+4" olarak devam edeceğini, AB statüsü teklifini  de geri çevirdiklerini söyledi. 
 
TFF Yönetim Kurulu toplantısının ardından, yönetim kurulu üyeleriyle  beraber federasyonun İstinye'deki merkezinde basın toplantısı düzenleyen  Demirören,  Süper Lig'de yeni sezonda yabancı oyuncu kontenjanı konusunda daha  önceden açıkladıkları "6+0+4" statüsünde herhangi bir değişiklik yapılmayacağını  açıkladı. 
 
Demirören, geçen sene Kulüpler Birliği Vakfı ile yabancı oyuncu  statüsüyle ilgili konuştuklarını, hepsinin olurunu aldıklarını ve yabacı statüsü  kararını açıkladıklarını belirterek, "Geçen mali kongreden sonra kararımızın  aynen uygulanacağını statü olarak da açıkladık. Tabi, Kulüpler Birliği 17 kulüple  yabancı oyuncu sayısının değişmesi için bize müracaat etti.  Biz bunu yönetim  kurulu olarak değerlendirmek zorundaydık, ama gündeme almadık. Bunu  değerlendirdik. Bazı yöneticilerimiz olması tarafında ama çoğunlukla teknik  olarak statüyü tekrar değiştirme şansımız yok" diye konuştu. 
 
Demirören, yeni sezonda yabancı statüsünün önceden açıkladıkları gibi  devam edeceğini vurgulayarak, şöyle devam etti: 
 
"Bu sene 6 yabancı sahada veya kulübede, 4 yabancı tribünde devam  edecektir. Kulüplerimiz Avrupa'da zaten 10 yabancıyla oynayabiliyorlar. Bunun  için sorun yok. Geçen seneye baktığımızda çoğu kulübümüzün 4 oyuncusu yine  tribündeydi. Ancak bir gerçek var ki geçen sezon Türkiye Ligi ortalamasında  sahada süre olarak bulunan yabancı sayısı 4,6'dır. İkincisi, maalesef FIFA'da 289  dosyayla Türkiye, Avrupa'da dava bakımından birinci sıradadır. Yabancı sayısı ne  kadar fazla olursa olsun milli takıma başarılı yansımadığına inandığımızdan bu  kararımızın sonuna kadar arkasındayız." 
 
AB statüsü isteği de geri çevrildi 
 
Avrupa Birliği (AB) statüsündeki oyuncuların transferinin serbest  bırakılması teklifini de geri çevirdiklerini kaydeden Demirören, şu ifadeleri  kullandı: 
 
"Türkiye, AB ülkesi değil. AB üyesi, kendi ülkesine gelmiş bir  oyuncuyu AB statüsüne sokabilir. Ancak AB üyesi olmayan Türkiye, dışardan gelen  bir oyuncuyu AB statüsüne dahil edemez. Yarın Afrikalılar çıkar, müslüman ülkeler  çıkar 'Bize de bu hakkı tanıyın' der. AB statüsü teklifini geri çevirdik. Türk  futboluna hayırlı olsun. Aldığımız kararın sonuna kadar arkasında duracağız."

Mevcut statü 
 
TFF, bir süre önce açıkladığı ve internet sitesi aracılığıyla  yürürlüğe soktuğu 2013-2014 Sezonu Spor Toto Süper Lig Müsabakaları Statüsü'nün  "Futbolcuların Uygunluğu" başlıklı 2. maddesini, spor kamuoyunda "6+0+4" şeklinde  adlandırılan  "2013-2014 Sezonunda kulüpler, en fazla 10 yabancı futbolcuyu  tescil ettirebilirler ve 18 kişilik isim listesine bu futbolculardan en fazla  6'sını yazıp müsabakalarda oynatabilirler" şeklinde düzenlemişti. Statüye Dumanbet göre,  2014-2015 sezonunda ise kulüpler, en fazla 8 yabancı futbolcuyu tescil  ettirebilecek ve 18 kişilik isim listesine bu futbolculardan en fazla 5'ini  yazıp, müsabakalarda oynatabilecekler. 
 
TFF Yönetim Kurulu'nun bir yıl önce aldığı bu kararı yürürlüğe  sokmasına Fenerbahçe dışındaki kulüpler, başta Galatasaray olmak üzere tepki  göstermişti. 
 
Süper Lig kulüpleri geride kalan 2012-2013 sezonunda uygulanan statüye  göre istedikleri sayıda yabancı uyruklu futbolcuyla sözleşme imzalayabiliyor,  ancak müsabakalarda 8 yabancı oyuncuyu 18 kişilik müsabaka isim listesine yazıp,  aynı anda en fazla 6'sını oynatabiliyordu.

Skorer