Tugay Kerimoğlu… Galatasaray ve Türk futbolunun efsane ismi… 25 yıllık futbol hayatının tam 10 senesinde Premier Lig’de forma giymiş ve yeşil sahalara veda ettiği maçta 10 binlerce İngiliz’in ayakta alkışladığı isim…

- Türk futbolunun iyi bir yerde olmadığı kesin. Bunun aksini söyleyen yalan söyler. Neyi, nasıl düzeltebiliriz araştırıp kendimizi eğitmemiz gerekli. Suçlu aramak, birbirini karalamak futbolumuzun hayrına değil. Örneğin; Biz ne zaman Türkiye’den beğenmeyerek birilerini kovsak, ya Dünya Kupası’nı kaldırdı ya da büyük başarılar elde etti.

‘KİMİ KOVSAK BAŞARILI OLUYOR’

Löw, Aragones, Del Bosque… Her kovduğumuz başarılı oluyor, bizde olmuyor. Bugün bakıldığında Fatih Terim… Bu ülkede hangi teknik adam UEFA Kupası’nı almış? Futbolumuzda bu düzeyde başarı var mı? Fatih Hoca gitmiş Türk antrenörlerine yol açıp Milan’da, Fiorentina’da çalışmış. Büyük başarılar ile Türk futboluna hizmet etmiş. Sonucunda buyurun. Bugün Fatih Hoca’ya yapılanlara bakın. Kendi insanımızı, değerimizi de yerden yere vuruyoruz. Kimi nasıl yetiştireceksin bu ülkede?

Futbolcu da insan. Hep aynı performansta olamaz. Bu Volkan, Gökhan Gönül, Burak için de geçerli. Bunları nasıl kurtarırız diye düşünmeliyiz.

‘TÜRKİYE’DE OLSAM 29’DA BİTMİŞTİM’

Zaten bir futbolcunun oynama süresi 10-15 sene… Yurt dışına gitmek 40 yaşında bıraktırıyor insana… Sen ülkende daha 30 yaşında bitiyorsun. Bakış açısı, profesyonelce yaşam. En önemlisi orada sizi rahat bırakıyorlar. Sahada Yüzde yüzünü verdikten sonra adam seni alkışlayarak gönderiyor. Açık söyleyeyim, Türkiye’de kalsam 29 yaşında bitmiştim.

SABRi’Yi GÖNDEREN MANCINI DEĞiL

Sabri’nin Roberto Mancini’ye saygısızlık yaptığını görmedim. O içeride hocalarına en fazla yardımcı olan futbolcudur. Biz Sabri Sarıoğlu’na en kritik zamanlarda  forma verdik ve o da görevini en iyi şekilde yaptı. Özetle Sabri’nin kadro dışı kalması Roberto Mancini ile alakalı değil.

MANCINI, ‘KADIKOY’E GiDEBiLiR MiYiM’ DEDi

Mancini, Türkiye’deki yaşam tarzını, düzeni öğrenmişti. Rakipleri, değerleri, Türkiye hakkında her şeyi çözmüştü. Onun sezonu kalsa bu yıl olacaktı. Mancini ile her akşam yemeğe çıkardık. Şöyle bir anım var. Roberto Mancini, Bir akşam “Tugay, ben Kadıköy’e geçebilir miyim? Orayı görmedim” dedi. Ben de “Tabii ki gidebilirsiniz. Orası da İstanbul” dedim.

- Galatasaray'ın geçen sezonun devre arasında aldığı dokuz futbolcu çok konuşuldu. Bu oyuncular için ne diyeceksiniz?

Mancini, scout ekibi ile birlikte videolar izliyordu ve onlarla fikir alışverişinde bulunuyordu. İçeride ne konuşulduğunu çok fazla bilmiyorum. Ama ben hocaya her zaman "Konuşacaksanız Galatasaray Kulübü Başkanı ile bire bir görüşün” demiştim. Bu transferlerle alakalı verilen listeler içinde oyuncuların sıralamasına bakarsanız, ancak oradan çözersiniz. 9 futbolcuyu getirdiklerinde bizim istediklerimiz var mıydı acaba içinde? Asıl sorun bu..
 
- Mancini döneminde kadroya karışmadığınız eleştirisi yapıldı?

Olur mu öyle şey? İkinci isim olarak fikirlerinizi paylaşırsınız ancak son kararı verecek olan 1 numaralı isimdir. Mancini ile gece 02.00’lere kadar oturur, konuşurdum. Bu işin patronu kulübün başındaki teknik direktördür.
- Mancini'nin fazla rotasyon ısrarı sizi de şaşırtıyor muydu?
- Olabilir.. O maçlar bende kalsın. O kadarına girmem. Çünkü o zaman hocamı satmış olurum.

Röportaj: Ali Naci Küçük