Hürriyet Gazetesi yazarlarından Uğur Meleke, Galatasaray'ın yeni transferlerinden Emrah Başsan'ın durumunu değerlendirdi ve "Emrah ümitlerin yıldızıydı ama yeni bir ispat şart" başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Meleke, Sinan Gümüş için "Riekerink onu santrforda kullanmayı başarırsa sadece Galatasaray değil, milli takım da bir 9 numara alternatifi kazanmış olacak." dedi.

İşte Uğur Meleke'nin kaleme aldığı yazı;

Emrah Başsan, iki sene öncesinin Salih Uçan, Atınç Nukan, Okay Yokuşlu, Enes Ünal ve Muhammed Demirci'li Ümit Milli Takımı'nın yıldızlarındandı. Ama o da her ümit yıldız gibi, kulübünde düzenli oynayamadığı için sıkıntılar yaşadı. Bugün de durumu belirsiz.

Küçük yaşlarda milli formayı giymeye başlayan birçok yetenekli genç, Ümit Milli Takım serüvenleri bittiğinde boşluğa düşüyorlar. Ümit Milli için yaşları dolmuş, A Milli’ye çıkacak kadar iyi değiller, Süper Lig takımlarında yedekler. 7-8 yıldır büyük yıldız olmak için sıra bekleyen Emrah Başsan’ın da durumu benzer. 2014’te Ümit Milli Takım’da kaptan olan Emrah, bugün oynayacak dakikaya muhtaç. Ve kendini tekrar tekrar ispat etmek zorunda.

KENDiLERiNi YILDIZ SANIYORLAR

9 Eylül 2014’te Avrupa Şampiyonası elemelerinde İsveç karşısına çıkan ümitlerin 18’i o gün için yıldız adaylarıyla dolu. Ya da her biri kendilerini birer yıldız adayı addediyorlar o sırada: Hakan Çinemre, Salih Uçan, Alpaslan Öztürk, Emrah Başsan, Okay Yokuşlu, Enes Ünal, Kerim Frei, Muhammed Demirci...

- Sonrasında hepsinin kaderi benzer gidiyor. Ümit Milli Takım için yaşları doluyor. Kulüplerinde de düzenli oynayamadıkları için A Milli’nin havuzunda da değiller. Yıllarca kendilerini yıldız zannettikten sonra da kulüplerinde kendilerini ispat etme zorunluluğuna adapte olamıyorlar çoğu.

- Emrah da 22’sinde bu krizi yaşayanlardan. Geçen sezon Antalya’da Yusuf Şimşek onu sağ açıkta kullanıyordu, ama Eto’o-Morais döneminde gözden düştü. Eylül 2014’te Ümit Milli, Eylül 2015’te A2 milli olmuş bir oyuncunun Eylül 2016’da G.Saray kadrosunda yer alıp almayacağını bilmemesi kötü bir psikoloji olmalı. Niceleri de bu Emrah ümitlerin yıldızıydı ama yeni bir ispat şart

SOL BEKTE KALABİLİR ÖN LİBERODA DENENEBİLİR

Galatasaray’ın hücumda çizgi rotasyonu bu sene bir miktar daha genişledi: Sinan, Yasin, Podolski, Bruma, Olcan, hatta Endoğan bile Riekerink’in rotasyonunda Emrah’ın önünde görünüyor. O yüzden de Riekerink, Emrah’ı sol bek alternatifi olarak kullanmayı düşünmüş. Ki bence çok da mantıklı bir düşünce bu. ? Emrah daha önce Pendik’te sol bek oynamış. Oynamamış da olsa bence çok önemli değil; 24 yaşında bir oyuncu hâlâ yeni pozisyonlar için kodlanmaya açıktır. Hollandalı teknik adam Emrah’ı sol bekte, hatta ön liberoda da oynamaya zorlamalı. Emrah büyük takımda kalıcı olmak istiyorsa, nerede ihtiyaç varsa oranın şeklini almalı. Oldum değil, olacağım demeli.


LUCAS LEİVA DÜŞÜK MALİYETLE DOĞRU HEDEF

- Geçen yıl Beşiktaş’ın transferiyle çok uğraştığı Lucas Leiva’nın bu yıl da Galatasaray’ın gündemine gelmesi bir Türkiye klasiği. Türk medyasında bir oyuncu yazılıyorsa, er ya da geç muhakkak bir takıma satılıyor o adam! Dikkatli okuyucular hatırlayacaklar; Diego, Beşiktaş-Fenerbahçe, Neustadter de Galatasaray-Fenerbahçe rotası izlediler transferleri öncesi.

- Lucas Leiva, 2015 Ağustosu’nda Beşiktaş’ın gündemine geldiğinde Liverpool 18’ine dahi alınmayan zayıf bir alternatifti. Lakin 24 Ağustos akşamı Arsenal önünde hem Henderson hem Lallana eksik olunca, Brendan Rodgers bir anda Leiva’nın varlığını hatırladı ve 11’e koydu Brezilyalıyı. Leiva, o akşam iyi oynayınca kalmış oldu Liverpool’da.

- Leiva şimdi de Klopp’un yeni sezon planları içinde yok. Onu geçen sezonun sonunda ön liberonun ve savunma göbeğinin alternatifi olarak kullandı, ama gelecek planları içinde düşünmüyor. Ve markette değerlendirmek istiyorlar doğal olarak. Leiva, ön libero pozisyonunda seçeneği çok az olan Galatasaray için kötü bir hedef değil. Sezon içi ve maç içi devamlılığı olan bir oyuncu.

- Ancak Liverpool’un sezon öncesi Premier Lig yönetimine sunacağı 25 kişilik kadroda büyük ihtimalle Leiva olmayacak ve belki de son gün bedelsiz kiralayacaklar onu. O yüzden de G.Saray yüksek bir bonservis bedeli ödememeli bu oyuncuya...

MAÇ KADROLARI 23’E ÇIKARILSIN

Süper Lig ve PTT 1. Lig’de ilk 18’de 3, ilk 11’de de 1 tane 23 yaş altı oyuncuya yer verme zorunluluğu olsa bu çocuklar belki kaybolup gitmeyecek. Onları hayatta tutmanın diğer yolu da, 18 kişilik maç kadrolarının 23’e çıkarılması. Serie A’da 2 yıldır kadrolar 23 kişilik ve kulüpler bundan ciddi biçimde faydalanıyorlar. Maç kadroları 18 kişiden oluşsa muhtemelen Salih Uçan, bir sezonda yalnızca 2-3 kez Roma’yla sahaya çıkabilecekken, 23 kişilik esame listesi kullanıldığı için hemen her maç çim kokusunu aldı.

SİNAN GÜMÜŞ SANTRFOR DÜŞÜNÜLMELi



Galatasaray’ın santrfor arkası üç pozisyon için zengin bir havuzu var: Sneijder, Yasin, Podolski, Olcan, Bruma, Emrah, Oğuzhan ve Endoğan. Hatta İsviçre Milli Takımı’nda on numara oynayan Dzemaili de sayılabilir bu listede. Ama en uçta oynatacak gerçek bir santrfora hâlâ muhtaçlar. Her geçen yıl gerileyen Umut’un hazırlık maçları görüntüsü önceki sezondan farklı değil.

Galatasaray’ın mali sorunları göz önüne alındığında o pozisyonda Sinan’ı düşünmeleri gayet makul görünüyor. Sinan’ın U21 takımında bolca santrafor oynamışlığı var, son vuruşları iyi ve bu pozisyon için kodlanacak kadar genç. Bence Riekerink onu santrforda kullanmayı başarırsa sadece Galatasaray değil, milli takım da bir 9 numara alternatifi kazanmış olacak.