Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim, teknik adamın yaptığı işte fark yaratabilmesi için öncelikle felsefeye sahip olması gerektiğini söyledi.

Haliç Kongre Merkezi'nde başlayan 23. Uluslararası Antrenör Gelişim Semineri'nin ilk oturumunda, "Çağdaş Futbolda Takım Yönetimi" konulu bir sunum yapan Fatih Terim, katılımcılara hitap etti.

Konuşmasına, Türkiye Futbol Federasyonu tarafından gelecek sezondan itibaren uygulanacağı açıklanan yabancı oyuncu kuralıyla ilgili, kulüp başkanlarının kendisine ve yaptığı çalışmaya verdiği desteğe teşekkür ederek başlayan Terim, tecrübelerinden örnekler vererek önerilerde bulundu.

Terim, kendisinin teknik adamlığa başladığı dönemden bugüne kadar çok şeyin değiştiğini ve önemli başarılarda ön palanda bulunduğunu aktardı. Terim, "Bu dönemde Avrupa'ya 20'ye yakın oyuncu göndermişiz. O zaman 200 civarı yetenek bulmuştuk ve 30-40 tane üst düzey oyuncu çıktı. Ülkemizin tüm önemli başarıları bu döneme denk gelmiş. Demek ki biz ortaya bir felsefe koymuşuz. Benim ve arkadaşlarımın bir felsefesi varmış. Teknik adamın önce bir felsefesi olur. Kendisine yardım edecek ekibini de bu felsefeyle seçer" ifadelerini kullandı.

Milli takım ve kulüp takımlarında çok önemli kadrolarla mücadele vermelerine rağmen, uluslararası alanda yenilgilere engel olamadıklarını ve bunun de kendisini bir değişime götürdüğünü aktaran Terim, "10 kişi savunma yaptık yine yenemedik. O zaman, 'hücum ederek yenilelim' dedik" diye konuştu.

Terim, şunları söyledi:

'Hücum anlayışını kafama koyduğumda, 'yenilmek kolay, yenmek olay' diye bir lafım vardı. Ben ilk olarak 1998 yılında, bu sistemi değiştireceğimi söyledim. Yardımcım Bülent Ünder, 'İki sene şampiyon olduk ve şimdi de öndeyiz. Neden değişim?' dedi. Ona cevabım ise, 'Burası için yeter ama Avrupa için yetmeyebilir' olmuştu. O günden bu yana bulunduğum tüm takımlarda, Galatasaray'da, Fiorentina'da, Milan'da, A Milli Takım'da bu dediğimden vazgeçmedim. Hücum adına gelişimler sağladım. Eğer inanıyorsanız, denemekten, geliştirmekten vazgeçmeyin. Hep başarılarla geçmedi hayatımız. Tatsız zamanlarımız da oldu ama hiç fikrimizden geriye düşmedik."

Türk teknik adamların sürekli kendilerini geliştirmek için çaba sarf etmesi gerektiğine dikkati çeken Terim, "Bugün Süper Lig'deki 18 takımın 16'sının başında yerli teknik adam var. Demek ki Türk antrenörlüğü bu süreci iyi geçirmiş. Artık bizlere güvenilir olunmuş. Kendimizi geliştirmekten geri durmamalıyız. Bugün futbol, 15-16 sene öncesine göre çok daha hızlı değişiyor. Adapte olmalıyız. Kaçırırsanız, bir daha yakalamak zor olur" diye konuştu.

"Oynamayı amaçlayın"

Fatih Terim, teknik adamlardan takımlarını oynatmamaya yönelik değil, oynamaya yönelik eğitmelerini isterken, kazananın her zaman hücum etmeyi isteyen taraf olacağını söyledi.

İyi bir teknik adamın, hangi kategoride olursa olsun küçük dokunuşlarla takımından maksimum verimi alabileceğini ve eğer felsefesi var ise o ekibi kendi takımı haline getirebileceğini aktaran Terim, "Bazı takımların nasıl şekil değiştirdiğini görüyoruz. Bundan korkmamanızı öğütlüyorum. Oynamayı amaçlayın. Mutlaka bir gün kazanacaksınız. Oynayan kazanıyor. Futbol değişiyor. Siz kafa yormalısınız" değerlendirmesinde bulundu.

"Çalışma disiplinimiz yok"

Dünya futbolunda artık çok yönlü oyuncuların ön palana çıktığına değinen Terim, şöyle konuştu:

"İnanın bana, 'O burada oynayamaz' devri kapanmıştır. Eğer böyle bir zaaf ortaya çıkarsa, bu oyuncunun zaafı değil, antrenörün zaafıdır. Gerçek budur. Kimse annesinin karnından o mevkinin oyuncusu olarak doğmadı. İhtiyaç olduğunda herkes her mevkide oynayacaktır. Sizlerin de araştırmanız gereken bir konudur. Türk teknik adamının kimseden aşağı kalır yanı yoktur. Becerikliyiz, kabiliyetliyiz, esneğiz ama çalışmaya gelince, o disiplinde değiliz. Türk teknik adamlar olarak dünyanın her takımına karşı çıkabiliriz, çıktık da. Bu da bilgilerinizi her saniye tazeleyerek, değişimleri takip ederek olur."

"Antrenörlerle ilgili birçok tasarrufumuz var"

Terim, Türkiye Futbol Federasyonu olarak bir yola çıktıklarını dile getirerek, "Antrenörlerle ilgili bir çok tasarrufumuz var. Yakın zamanda Türkiye'nin her tarafını gezmek istiyoruz" dedi.

Federasyonun altyapılara yönelik, birer çim ve suni çim zeminden oluşan ve soyunma odalarının da yer aldığı 100'e yakın tesis yapımına destek olma kararı bulunduğunu anlatan Terim, "Buradan tembih de etmek istiyorum. Özellikle altyapılarımızda B lisans, hatta A lisans, gerekirse teknik direktör diploması bile yetmeyebilir. Orada bile Pro Lisans isteyebiliriz" ifadelerini kullandı.

Terim, Türkiye'deki lisanslı antrenör sayısının 20 bine yaklaştığını ve 127 profesyonel kulüp bulunduğunu belirtti. Terim, şunları kaydetti:

"Gözümüzü oyacağımıza, arkadan dolanacağımıza, dedikodu yapacağımıza, haddini aşan beyanlar vereceğimize, olayı, literatürü, futbolu, bilgiyi, birikimi takip edip, nasıl faydalı olabiliriz diye çalışmak en doğrusu. Çünkü bazı şeyleri zorlaştıracağız. Ben kurslara ders vermeye gidiyorum ve görüyorum. Arkadaşlar, iyi ile kötüyü aynı kefeye koyamayız. Çok acımasız bir rekabet içindeyiz. Bu kadar kaygan zeminde hep güçlü, bilgili, birikimli olmalısınız."

Terim, teknik adamlara yönelik, "Kendinizin farkına varmanızı istiyorum. Sizler önemli insanlarsınız. Hepimizin meziyetleri var. Bizler sadece düdük ağzında, oyuncuya 'çalışın' diyen insanlar değiliz" diyerek sözlerini tamamladı.