Temmuz ayında lig fikstürleri çekildiği zaman fikstürlerde bakılan ilk şeyler ilk hafta kiminle oynandığı, son hafta kiminle oynandığı ve Fenerbahçe derbisinin ne zaman olduğudur. Daha yaz ayından itibaren beklenen maçın yeni bir randevusunu dün yaşadık. Son yıllara nazaran bu sene daha sakin bir derbi öncesi yaşıyoruz diye düşünürken maça 48 saatten daha az zaman kala Aziz Yıldırım yine oluşturmak istediği savaş ortamının alt yapısını hazırladı. Galatasaray ile dost değilmiş beyefend  Neden? Çünkü Galatasaray Kadıköy'de şampiyon olduktan sonra orada kupa kaldırmış. Zevkini tatmış. Yıldırım zaten Galatasaray'ı hiç dostu olarak görmedi ki! Bulacak ya bir şey bunu buldu. Şampiyonluk maçından bir gün önce yapılan toplantıda Fenerbahçe'yi temsil edenler kupa maçtan sonra mı verilsin, daha sonra mı verilsin konusunda maçtan sonra kupanın verilmesi kararını onayladılar. Bunu herkes biliyor. Galatasaray'ın orada o kupayı kaldırmak hakkıydı ve bunu yaptı. O kupanın aslında oraya niye geldiğini de biliyoruz da neyse! Aynı sene sizin oyuncunuz Arena'da kazandığı maçtan sonra kangal köpeği taklidi yaparken ortada hiç ayıp falan yoktu! Günün en güzel tarafı oyuncular yine çok sert oynasalar bile Fenerbahçe taraftarı bu kışkırtmaya çok gelmedi. Hatta maçtan önceki koreografilerinde Türk Bayrağı ve Atatürk resmiyle de başkanlarının tam tersine birleştirici oldular.







Maçın başlangıcı iki takımın genel yapısını yansıttı. Fenerbahçe ilk 15-20 dakikaya genellikle hızlı bir giriş yaparken Galatasaray oyunun başını hep boşa geçiren bir görüntüdeydi ve dün yine öyle oldu. Topu direk hücum dörtlüsüne taşıyan Fenerbahçe bizim defansif olarak en zayıf bölgemiz olan savunma- ön libero bağlantısı olan bölümümüzde Nani gibi, Diego gibi teknik kapasitesi yüksek oyuncularıyla etkili oldu. Maçın genelinde Galatasaray topa daha çok sahipti ama topa sahip olmak tekrar maalesef aynı yere geliyoruz orta sahayı rahatlatacak bir santrafor olmayınca hiçbir anlam taşımıyor. Selçuk- Bilal yan pas yapıyor, geniş alan olmadığı için Yasin geri kaçıyor, Sneijder top almaya geri geliyor, Podolski dün hiç etkili değildi, Umut Bulut pas trafiğine katılan bir forvet tipi olmayınca top dönüyor geri Muslera'ya. Bir yarı böyle geçti. Sneijder'e top gelince zaten kasti fauller yapıldı kendisine. Bir pozisyonda neredeyse ayağı kırılıyordu sarı kart bile çıkmadı! Galatasaray şut atamadığı ve çok kötü oynadığı bir ilk yarıyı buna rağmen yardımcı hakem tarafından görülmeyen bir ofsayt golle geride kapattı. Bu kadar kötü geçen bir yarının 1-0 bitmesindeki etkenlerden birisi de Fenerbahçe tarafında Van Persie'nin ofsayt dışında hiç varlık gösterememesi. Gerçi girdikten sonra Fernandao'da bir şey yapamadı o da ayrı bir konu.





İkinci 45 dakikaya Fenerbahçe maçı koparma niyetiyle girdi. 2.golü bulmak için yüklendi fakat Muslera'nın kurtardığı top dışında çok net bir pozisyona giremedi. Bu dakikalar maçın seyri için önemliydi çünkü 65'ten sonra Fenerbahçe'nin kondisyonu bitti ve Galatasaray Burak'ın da Umut yerine oyuna girmesiyle yavaş yavaş etkisini arttırdı. Burada işte Galatasaray'ın biraz daha gaza basıp sonuç almayı zorlaması gerekirdi. Maç öyle bir hal aldı ki Galatasaray 1 gol bulsa galibiyet sayısını da bulacaktı. 2012'de normal sezonki derbide Galatasaray bunu yaptı. Oyunu tek kaleye çevirmişti ama orada da golü geç bulmuştu. Son saniyede Baros direğe takılmıştı. Böyle bir baskı omadığı için Fenerbahçe kalesinde de net bir aksiyon çıkmadı. Bu arada topsuz alanda atılan tekme falan görülmüyor tabi! Kale arkası hakemleri sanki orada heykel gibi dursun diye var! Galatasaray Fenerbahçe'nin kondisyon olarak bitmişliğinden faydalanamıyorken Pereira Galatasaray'ın işini kolaylaştırdı ve Meireles'i de maçı bitirme takviyesi olarak alarak tamamen oyun üstünlüğünü Galatasaray'a verdi. Bu dakikadan sonra ilk duran top Carole'un yerine oyuna giren Olcan ile gol getirdi. Golden sonra aynı baskı sürmedi. Az zaman kaldığı için iki takımda da bari kaybetmeyelim algısı oluştu. Sinan ile bir kontra şansı oldu bizim için ama Sinan bekleneni orada veremedi.







Gergin geçmesi beklenen derbi 2 takımın da puanları paylaştığı bir neticeyle sona erdi. Beraberlik golünün 10 dakika kadar önce gelmesi Galatasaray'a galibiyeti büyük ihtimalle getirecekti ama olmadı. Kötünün iyisi bir skorla Fenerbahçe deplasmanından evimize döndük.

-