Tarih hep bu tip organizasyonları ve kurgulanan sistemlerle alınan kesin zaferleri yazar coşkuyla. Şimdi yazacaklarım kesin bir Zafer'in adımları olacak.

KESİN ZAFER...

Galatasaray Futbol takımı 2022-2023 sezonunu 4 Haziran günü oynanan Fenerbahçe derbisi ile Şampiyon bitirmişti. Sonra neredeyse tatil yapmadan 25 haziran günü sezon hazırlıklarına başladı, çünkü Avrupa kupalarında 3 ön eleme oynayacaktı. Daha sezon başlamadan tüm ön elemeleri geçmesi durumunda 6 maç demekti bu. Haliyle çok erken açtı sezonu. Gelen transferler, Okan hocanın istediği isimler oyun yapısının planlanması derken sezon geldi çattı. Tüm elemeleri geçen Galatasaray 6 maç sonunda Şampiyonlar Ligi gruplarına kalmayı başardı. Tabi ki bu kırıcı 6 maç daha demekti.

REKORLAR SENESİ

Geçen sene birçok alanda rekor kırıldı ama sanıyorum ki Okan hocaya az gelmiş hepsi. Hocanın Galatasaray'da oynattığı tempo baskı pres oyunu Avrupa standartlarında. Ön alan baskısı oyunu 30 metrede oynama, derine savunma arkasına adam kaçırma, bek kullanımı, topu geri kazanma süresi en düşük takım, maç başına rakip ceza sahasına en çok giren takım, 17 galibiyet ile lig tarihinde üst üste en çok kazanan takım, 102 puanla lig tarihinde bir sezonda en çok puan alan takım, 2,68 ile maç başına en çok puan ortalaması tutturan takım, Kalesinde verdiği gol beklentisine göre en az gol yiyen takım. Ligde en az gol yiyen takım, İnanılmaz bir seviye bu aslında. Oyunun en net şekilde sahaya yansıdığını görebiliyoruz aslında. Bu da Okan hocanın Pres baskı ve tempolu oyunda ne kadar kendisini geliştirdiğini gösteriyor. Ve bu oyunu sadece ligde değil Şampiyonlar liginde de oynamayı başardı. Bayern maçlarını hepimiz hatırlıyoruz, özellikle İstanbul'da olanı.

ZOR KADRO

Galatasaray kadro yapısı itibariyle hayli zor özellikleri olan oyuncu grubuyla kurgulandı sene başında. Zaha, Ndombele, Ziyech, Angelino, Oliveira, Mertens, Kerem Berkan İcardi. kontrol edilmesi zor bir oyuncu grubu aslında. Bu oyuncu grubu ile geçen senenin oyun yapısını devam ettirdi bir süre. Baskı pres, ön alanda hareketlilik, Alanyaspor deplasmanına kadar geldik. Sonra bir esneklik gördük saha içinde. Daha kontrollü daha sakin kontrol - pas, daha az enerji harcayarak daha fazla sonuca gitme olayına döndü hoca ve Set oyunu yukarı çıktı. Bu zamana kadar Ön alan presi geçiş oyunu hareketlilik derken Alanya maçıyla set oyununa geçiş. Bireysel kalitenin çok yukarı çıktığı Barış - Mertens- Ziyech - İcardi dörtlüsüne geçti. Bunun için Kerem Aktürkoğlu gibi Zaha gibi Tete gibi oyuncuları dışarıda bıraktı. Ve kesin bir karardı bu. Bazı oyuncuları mutlu etmek için oyuna almak gibi bir maceraya da girişmedi. Mesaj netti aslında, gayret ederseniz formayı alırsınız. Ve bununla birlikte Üst üste farklı skorlar hocanın oyun olarak ne denli geniş yelpazesinin de olduğunun kanıtıydı aslında. Bu yapıyı egoları çok harika kontrol etti. Hiçbir şekilde taviz vermeden oyuncuyu da kırmadan yaptı bunu. Hem oyun anlamında verdiği kararlar, hem oyuncu grubu anlamında verdiği kararlar hem de sezon genelinde uyguladığı sistemle kesin bir zafer elde etti Okan Buruk.

Elias Jelert transferinde Johan Elmander detayı Elias Jelert transferinde Johan Elmander detayı

HAYAL EDİLMELİ

Sonuç olarak Galatasaray tarih boyunca unutulmayacak kesin bir zafer elde etti. Bir sezon boyunca sezonu erken açmasına rağmen, 6 tane kırıcı Şampiyonlar ligi maçlarına rağmen, sene ortasında Boey gibi en kritik oyunculardan birinin satılması, Angelino gibi bir oyuncunun katkı verememesinden dolayı gönderilmesi ve bazı pozisyonlara yama yaparak sezona devam etmesine rağmen 102 puan, inanılmaz bir hegemonya. Galatasaray kültürü ve kadro yapısı Avrupa başarıları için var. Bunun için önünde müthiş bir imkan var. 2 sene üst üste şampiyonluk ve şampiyonlar ligi serüveni ile bir imparatorluğun temelleri atılabilir. 2 senenin omurgası üzerine yapılacak akıllıca hamleler sonucu yeniden Avrupa kupası hayali kurdurabilir taraftarına. Tarih ne demektir deseler bana Hayal kurmaktır derim. Bir insan önce hayal etmeli, sonra o hayali üzerinde gerçekleştirmek için çaba sarf etmeli.  Şampiyonluk kutlamalarında neredeyse tüm oyuncular aynı şeyden bahsediyordu. Biz buraya kupa kazanmaya geldik. Bu hayali kuranlar Tarihi yazanlardır. Galatasaray'ın önünde yepyeni bir yöne evrilecek imkanı var. Sarı kırmızının var oluşunda gizli her şey. Tarih yazmak hayal kurmakla başlar. Hayal et...

Yazarı Twitter'dan takip edin: Gökhan Kılıç