Bu yıl Paskalya kutlamaları, Corona virüsü tedbirleri nedeniyle aile arasında yapılacak. Peki, tam olarak Paskalya Bayramı nedir ve neden kutlanır? 

Paskalya Hristiyanlıktaki en eski ve en önemli bayram olarak biliniyor. Bayramda İsa'nın çarmıha gerildikten sonra 3. günde dirilişi kutlanır. Doğu ve Batı kiliseleri arasında farklılıklar olmakla beraber, Paskalya dönemi yaklaşık olarak Mart sonundan Nisan sonuna kadar olan dönemdir. Her sene sabit bir tarihte gerçekleşmeyen ve dünya kiliselerinin çoğunda Pazar günü kutlanan Paskalya Günü ise, Kıyam Yortusu, Diriliş Pazarı ya da Diriliş Günü olarak da adlandırılır.

PASKALYA NE ZAMAN?

2020 yılında Paskalya 12 Nisan 2020 Pazar gününe denk gelecek. Renkli yumurtalarla sembolleşen Paskalya süresince Hristiyan alemi kutlamalarını gerçekleştirecek.

PASKALYA GELENEKLERİ NELER?

Paskalya tüm Hristiyanlar tarafından kutlanır. Yaygın olarak kiliselerde düzenlenen ayinlerin dışında, kutlandığı ülkeye göre değişik gelenekler vardır. Bunlar arasında en yaygını şahısların birbirine genellikle çikolatadan yapılan Paskalya tavşanı ve Paskalya yumurtası hediye etmesidir.

Paskalya Yumurtası nasıl yapılır;

Paskalya, perhizle geçen beş haftalık (Büyük Perhiz) bir hazırlık dönemi ile son haftayı (Kutsal Hafta) kapsar. Paskalya Günü'nde (Diriliş Günü) sona erer.

Paskalya Günü için evlerde özel çörekler (Paskalya çöreği) yapılır, haşlanmış yumurtalar boyanır, mumlar yakılır, dualar okunur.