Valencia ve Unics Kazan arasında oynanan EuroCup final serisi ilk maçından önce gazetecilerin karşısına çıkan EuroLeague Başkanı ve CEO’su Jordi Bertomeu, A Lisansı ile ilgili önemli soruları yanıtladı.

Valencia’da oynanan ve İspanyol gazetecilerin A Lisansı ile ilgili soruları ile karşılaşan Bertomeu, yeni bir sistem üzerinde çalıştıklarını belirtti.

İspanyol gazetecilerin A Lisansı hakkındaki ısrarlı sorularının sebebi ise Valencia. Bu sezon EuroCup finali oynatan Valencia’nın A Lisansı bulunmuyor ve seneye EuroLeague’de mücadele etmesi ligde final oynamasına veya EuroCup’ı kazanmasına bağlı. İspanya’nın dört A Lisanslı takımı var ve Valencia da aynı hakkı almak için çalışıyor. Ancak EuroLeague yönetimi İspanya’dan 5 takıma bu istisnayı vermek istemiyor. Bertomeu buna yönelik verdiği cevaplarda gelecek dönemde A Lisansı ile ilgili düzenlemeyi değiştirmek için ciddi hazırlıkları olduğunu da belirtti.

Türkiye’de Galatasaray Liv Hospital A Lisansı almak için şu sıralarda ciddi çalışmalar yürütüyor. Bu sezon EuroLeague’de Top 8’e yükselen Galatasaray’ın gelecek sezon Devler Ligi’nde yer alması için Beko Basketbol Ligi’ni şampiyon olarak tamamlaması gerekiyor. Türkiye’den şu anda Anadolu Efes ve Fenerbahçe Ülker’in A Lisansı bulunuyor.

Bertomeu’nun yaptığı açıklamalardan Galatasaray Liv Hospital’ın da A Lisansı sürecini ilgilendiren satır başları şu şekilde:

“Fazla olmasa da bazı ülkeler de şampiyon ve finalist takımların lisansı mevcut. Şu anda lisans sistemini yeniden gözden geçiriyoruz. Sistemin pek çok olumlu noktası var ama bası hataları düzeltmemiz gerek. Önümüze bakmalı ve kısa vadede sistemin işlerliğini düzeltmeliyiz. Bu anlamda daha avantajlı olan İspanya örneğinde olduğu gibi lisans sistemini esneklik kazanmak için yeniden modifiye etmekten söz ediyoruz. İspanya’nın avantajını kullanabilen başka bir ülke yok. Bu, henüz EuroLeague Yönetim Kurulu’na sunmadığımız bir fikir ama bunu yapmak ve 2015-16 sezonunda uygulamak istiyoruz.”

“Esnek olmak esas fikir – bunu size yanlış anlamayı ortadan kaldırmak için standart bir örnekle anlatayım. Mevcut sistemin B Lisansı ve A Lisansı anlamında bazı ülkelerde soruna neden olduğu ortada. Eğer A Lisansı olan bir takım yerel liginde şampiyon olursa, onun yeri bir sonraki ülkeye geçiyor, liginden bir sonraki takıma değil. 2009 yılından beri bu sistemi uyguluyoruz ve böylece daha fazla ülkeyi EuroLeague’e katma şansımız oldu ki bunun olumlu bir şey olduğunu düşünüyoruz. Kötü tarafı ise bazı takımlar sıralama belli olana kadar gelecek sezon EuroLeague oynayıp oynayamayacağını bilmiyor. Bu bizim sistemimizin düzeltmek istediğimiz bir işlevsizliği, bugünden Temmuz’a kadar işimiz bunun üzerinde çalışmak olacak.”

ERGİN ATAMAN ÇAĞRI YAPMIŞTI