Yabancı sınırlamasında değişiklik yapılmaması kararından en fazla etkilenen kulüplerden biri de Galatasaray..

Şu anda mevcut kadrosunda 10 yabancısı bulunan ve yabancı transferi yapması için kadrosundan oyuncu göndermesi gereken Galatasaray'ı ilerleyen dönemlerde büyük sıkıntılar bekliyor. Bu nedenle Galatasaray yönetimi, bu karardan sonra yerli oyunculara yönelerek kadrosunda alternatifler oluşturmayı planlıyor. Galatasaray'ın sırasıyla Hakan Balta, Gökhan Zan ve Engin Baytar ile sözleşme yenilemesi bir adım sayılabilir. Yabancı transferinde sınıra takılan Galatasaray, yerli transferinde de kulüplerin istediği yüksek bonservis bedellerinden dolayı çareyi içeriden çözmekte buldu. 

Özellikle doğrudan ilk 11 olmayan bazı futbolcular için yeni sezon hazırlıkları ve sonrasındaki sezon bir şans sayılabilir. En önemli örnek Colin Kazım'ın yeniden takıma katılması.. Kanat oyuncusu eksikliği ve kadro derinliği açısından Kazım, geçtiğimiz sezona nazaran iyi bir alternatif olacaktır. Ancak kendisinin de bazı hal ve davranışlarını değiştirmesi, Fatih Terim'in oyun anlayışına bağlı kalması gerekiyor. Yine benzer karakter yapısına sahip Engin Baytar da yeni sezonda neler yapabileceğini ispatlamalı. Zira geçen sezon maç kadrosuna dahi alınmadığı dönemler olmuştu. Bu isimler önlerine gelen bu fırsatı iyi değerlendirmeliler. 



Fatih Terim'in alt yapıya yönelik çalışmaları olduğunu biliyoruz ancak son 2-3 sezondur Emre Çolak ve Semih Kaya dışında A takıma yükselen oyuncusu neredeyse hiç yok. Hazırlık kamplarına götürülüp, beklentilerin altında kaldığı gerekçesiyle A takıma yükselemeyen oyuncular düşünüldüğünde Terim'in bu sezon vereceği bu kararları ince eleyip sık dokuması lazım. Terim'in bu sezon Mertan Caner Öztürk, Sadık Çiftpınar, Berk Yıldız, İsmail Berk Ünsal gibi potansiyeli yüksek oyunculardan mutlaka faydalanması ve takıma monte etmesi gerekmekte. Bu isimlerden bir ya da birkaçının kadroya girmesi yeni bir transferden daha önemli olacaktır. Bu sayede Galatasaray, hem yabancı transferini rafa kaldıracak hem de maliyeti yüksek yerli oyunculara yönelmekten kurtulacaktır.

Fatih Terim'in Yiğit Gökoğlan, Sercan Yıldırım ve Furkan Özçal gibi kadro alternatifi oluşturacak isimleri kamp kadrosuna almaması da ayrı bir eleştiri konusu.. Zira bu isimler doğrudan Terim'in isteğiyle olmasa da kendi teknik direktörlük döneminde Galatasaray'a imza atmış büyük beklentilerle transfer edilmişti. Ancak tecrübeli teknik adam bu isimlere yeni sezon öncesi bir şans dahi vermemesi olumlu karşılanacak bir durum değil.

Hem yeni sözleşme imzalayarak takımda kalan yerli futbolcular hem de A takıma çıkmak için mücadele eden geç futbolcular ellerine gelen bu fırsatı en faydalı şekilde kullanarak takımda kilit bir rol oynayabilir. 2010-2011 sezonunda Emre Çolak ve Semih Kaya ikilisinin gösterdiği sıra dışı performans buna en iyi örnek olarak gösterilebilir.