Hamza hocanın gelişinin ardından yazdığım yazıda öne sürdüklerim gerçekleşmeye başlıyor. Galatasaray sportif anlamda son üç haftada büyük gelişme gösterdi. Sportif gelişmeler olumlu yönde olsa da hepimizi bekleyen büyük bir tehlike var; UEFA ve mali kriterleri. Sportif başarıyı göz önüne alırsak; “Ünal Aysal büyük ve iyi bir başkandı.” diyebiliriz. Mali açıdan bakacak olursak; Ünal Aysal ve yönetimi giderken Galatasaray kulübünü gözle görülebilir bir şekilde zora sokmuştur. Özellikle yapılan transferler için bu söylem tartışmaya açık değil, tamamen net bir söylemdir.
 
Tomas Ujfalusi: 2 Milyon € bonservis bedeli.
Emmanuel Eboue: 3,5 Milyon € bonservis bedeli. 
Yiğit Gökoğlan: 2,5 Milyon € bonservis bedeli. 
Albert Riera: 3 Milyon € bonservis bedeli.
Sercan Yıldırım: 3 Milyon € bonservis bedeli.
Didier Drogba: 4 Milyon € imza parası. 
Wesley Sneijder: 3,9 Milyon € imza parası ve 7,5 Milyon € bonservis bedeli. 
Nordin Amrabat: 8,6 Milyon € bonservis bedeli.
Dany Nounkeu: 3,3 Milyon € bonservis bedeli.
Hamit Altıntop: 3,5 Milyon € bonservis bedeli.
Armindo Bruma: 10 Milyon € bonservis bedeli.
Alex Telles: 6,15 Milyon € bonservis bedeli.
İzet Hajrovic: 3,5 Milyon € bonservis bedeli.
Lucas Ontivero: 2 Milyon € bonservis bedeli.
Aurelien Chedjou: 6,3 Milyon € bonservis bedeli.
Yasin Öztekin: 2,5 Milyon € bonservis bedeli. 
Olcan Adın: 4 Milyon € bonservis bedeli. 
Tarık Çamdal: 4,75 Milyon € bonservis bedeli.
Blerim Dzemaili: 2,35 Milyon € bonservis bedeli. 
Salih Dursun 2,75 Milyon € bonservis bedeli

Galatasaray'ın çokça fayfasını gördüğü; Umut, Burak, Muslera gibi oyuncuların bonservis bedelini hesaba katmıyorum. Gereksiz ufak transferleri hesaba katmıyorum. Sadece bu isimlerin gelişi imza paraları dahil yuvarlak hesap 60 Milyon €. Bakın söylemesi çok kolay; Altmış milyon euro. 

Kazanılanlara bakalım? 

Nordin Amrabat 1,3 Milyon € kira bedeli.
Johan Elmander 700 Bin € kira bedeli.
Furkan Özçal 100 Bin € kira bedeli
Sercan Yıldırım 250 Bin € kira bedeli.
Erman Kılıç 200 Bin € bonservis bedeli.
Colin Kazım 250 Bin € bonservis bedeli.
Bogdan Stancu 2,5 Milyon € bonservis bedeli.
Necati Ateş 400 Bin € bonservis bedeli.

Arda Turan ve Lorik Cana'nın satılması Aysal yönetiminin başarısı olmadığına göre yuvarlak hesap zararımız; 50 Milyon € üzeri. Yalnız ben zararlar kısmına verilen korkunç yıllık ücretleri yazmıyorum. Sayın Ünal Aysal hukukçu her hukukçu birazda olsa iktisat bilir. Kendisi Türkiye'nin en büyük şirketlerinde yeri geldi finansal olarak büyük işler yaptı. Eğer bu tablonun sorumlusu kendi yönetimi ise iktisat bunun neresinde? Finans bunun neresinde? Bu tablonun sahibinin kim olduğu taraftarlarca bilinmiyor. Galatasaray'ı böyle büyük bir yükün altına sokanlar nasıl rahat rahat uyuyabiliyorlar? 

Bu tablonun sahibi tamamiyle Ünal Aysal mı? Hayır. Nasıl futbol takım halinde olmadan oynanmıyorsa aynısı yönetim içinde geçerlidir. Duygun Yarsuvat'ı henüz tanıma şansımız olmadı. Galatasaray'ın menfaatleri doğrultusunda hareket eden son başkanı; Adnan Polat'tır. Galatasaraylı bir duruş sergilemiş, gönül verdiği renklerin bugününü değil, yarınını da düşünerek örnek olmuştur. 

Ünal Aysal yaptığı her transferden zarar etti diye bir şey de yok. Sneijder'e verilen paralar karşılık gördü, Drogba'ya verilen ücret karşılık buldu, Bruma transferinden zarar etmeyeceğimiz aşikar, Alex Telles başarılı bir hamle. Peki biz Amrabat her ne kadar kaliteli olsada Amrabat'tan 8 Milyon € gibi bir ücrete dair ne gördük? Salih Dursun 2,75 Milyon € bedeli hak etti mi? Bir sene oynayan Ujfalusi'ye neden 2 Milyon € bonservis bedeli verildi. Olcan Adın 4 Milyon € gibi bir bonservis bedelini taşıyabiliyor mu? Şampiyonlar Liginde yediğimiz gollerin yarısından Tarık'ı sorumlu tutsak haksız sayılmayız; Tarık 4,75 Milyon € bonservis veirlecek ne katkı sağladı? Dzemaili, Ontivero, maç oynamadan giden Hajrovic, Dany, Sercan Yıldırım ve Hamit gerçekten o bonservis bedellerine layık top oynuyorlar mı? 

Peki bundan sonra ne olmalı? Galatasaray'ın ne olursa olsun ocak ayında çok hareketli bir dönem geçirmesi lazım. Galatasaray zaten her transfer döneminde hareketli ancak bu sefer almak değil satmak konusunda hareket etmemiz lazım. Galatasarayın mevcut kadrodaki en başarılı futbolcularına gelecek olan teklifler bile Galatasaray'ın menfaatlerine uygun olacaksa değerlendirilmelidir. Özellikle şahsi fikrim; Dzemaili, Dany, Eboue, Pandev'in derhal gönderilmesi lazım. Galatasaray'ın ayakta durması lazım; biz Galatasaraylılar için Galatasaray'ın sadece bugünü değil, yarını da önemli olmalı. Basketbol şubesinin 7 kişi maça çıkmış olması Galatasaray tarihine sürülmüş kara bir lekedir. Umarım ki Duygun Yarsuvat gerekli hamleleri yapar ve sadece futbol için değil bütün şubeler için gerekli hamleleri yapar. 

Twitter: Bünyamin Mert Bürtek