Üç ayda bir çıkarılan Libero dergisine konuşan Atletico Madridli milli futbolcu Arda Turan, futbolculuk kariyerine nasıl başladığını ve İspanya'daki futbol hayatını anlattı.

Futbolu sokakta öğrendiğini ve aldığı kararlara ailesinin her zaman destek verdiğini belirten milli futbolcu, ''Hep dar sokaklarda maç yapıyorduk. İnsanların arasından topu geçirmek için çok hızlı pas vermen gerekiyor. Tekniği orada öğrendim. Ondan dolayı benim futbolum, sanki taşlardan yapılmış kalelerde, dar sokaklarda oynuyormuşum gibi. Hala Türkiye'de çocuklar sokakta futbol oynuyor. Bu yüzden Türkiye'deki futbol İspanya'daki gibi olamaz'' değerlendirmesinde bulundu.

Yeni idolü İniesta

Galatasaray'da oynadığı dönemdeki idolünün Emre Belözoğlu olduğunu, ancak artık Barcelonalı Andres İniesta'yı kendine idol seçtiğini belirten Turan, ''Sahada rakip olsak da ona hayranım ve ondan bir şeyler öğreniyorum ama Süper Kupa maçında onlardan daha iyi oynadık'' ifadelerini kullandı.


"Hagi'den topun değerini öğrendim"

George Hagi'den övgüyle söz eden milli futbolcu, "Hagi'den topun değerini bilmeyi, onu çabuk kaybetmemeyi öğrendim. Maçların 90 dakika olduğunu ve son anda bile koşmanız gerektiğini bu nedenle gücünüzü korumanız gerektiğini öğrendim" diye konuştu. 

"Terim" değil "Yanal" dedi

A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Fatih Terim'i, geçmiş röportajlarında olduğu gibi ''benim için bir baba gibi'' şeklinde tanımlayan Turan, ''Onunla çok şey paylaştım. Bazen baba, bazen arkadaşım oldu. Türk futbol tarihi ona çok şey borçlu'' dedi.

Arda Turan, Euro 2008'de Terim'in antrenörlüğünde oyun tarzının değişmesiyle kariyerinin en önemli çıkışını yaptığının hatırlatılması üzerine de "Oynadığım pozisyonu tam olarak Terim değiştirdi diyemem. Manisaspor'a kiralık gittiğimde şu anda Fenerbahçe Teknik Direktörü olan Ersun Yanal oradaydı. Bana çok şey öğretti. 3-5-2 oynadık ve beni sağ kanada koydu. Bütün oyun boyunca ileri geri. Kanat." cevabını verdi. 

"Milli takımda taktik disiplin eksik"

Başarılı futbolcu, Türk Milli Takımı'nın çok kaliteli olduğunu, korkusuzca oynadığını ancak ''taktik disiplininin eksik olduğunu" savundu.

''Simeone'nin hepimizden daha iyi fiziği var'' 

''Hepimizden daha iyi fiziği var'' dediği Atletico Madrid Teknik Direktörü Diego Simeone için de Turan, ''Onunla çok rahatım. Defansta üzerime düşen görevi yapıyorum, hücumda özgürüm. Bu zamana kadar Rijkaard, Terim ve Hiddink ile de çalıştım. En iyileri ve hepsinin kendine özgü stili var ama Simeone ile çok az sürede çok yoğun şeyler yaşadık. Antrenmanlar da Atletico Madrid gibi yoğun ve hızlı'' ifadelerini kullandı.

"Arda Turancılık" akımı

İspanyol futbolunda taraftarlar arasında ''Arda Turancılık'' diye adlandırılan bir akım başlağının hatırlatılması üzerine de milli futbolcu, "Bu yakıştırmayı duydum. Taraftarlar kaliteli bir futbol görünce Arda Turancılık diyorlar'' dedi.

Hiçbir zaman kendisini golcü gibi görmediğini, ''iyi futbolcu ve oyun kurucu'' görevini yaptığını ifade eden Arda Turan, ''Eğer futbolumda sahada benim için en önemlilerin sıralamasını yaparsanız, gol atmak en son sıradadır. Önceliğim değil'' şeklinde devam etti.

Özel ve futbol hayatında cömert ve yardımsever biri olduğunu belirten Turan, ''Bir maçta 5 gol atarsam özel bir memnuniyet duymam ama Real Madrid'e karşı Bernabeu'da kazanmak, tarih boyunca hatırlanacak bir şey. Önemli olan bu'' şeklinde sözlerini tamamladı.