Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA), İngiltere ve İskoçya arasında 11 Kasım'da oynanacak 2018 Dünya Kupası eleme maçında iki ekibin de gelincik çiçeği sembollü formalarla çıkmasını yasakladı.

Birinci Dünya Savaşı'nın bitiş gününe denk gelen Ateşkes Günü nedeniyle, hayatını kaybeden veya gazi olan tüm İngiliz askerlerin anısına Ada'da her 11 Kasım'da futbolcuların formalarında gelincik çiçeği taşıması bir gelenek olurken, FIFA uluslararası maçlarda takımların siyasi anlam taşıyan semboller giyemeyeceği gerekçesiyle iki ekibe bu iznin verilmeyeceğini iletti.

"Gerekirse ceza alalım"

İngiliz taraftarlar ve gaziler takımlarının bu kez yasağa boyun eğmemesi yönünde birleşti. Gazilere ve ailelerine destek veren İngiltere Kraliyet Lejyonu, "Politik bir sembol olmayan gelincik çiçeğinin niye yasaklandığını anlayabilmiş değiliz" açıklamasını yaparken, Falkland Savaşı gazilerinden Simon Weston, "İngiltere kendi askerlerinin onurunu ikinci kez çiğnemektense ceza almaa riskine girmelidir" ifadelerini kullandı.

Sosyal medyada ve gazetelerin internet sitelerinde yorum yapan pekçok taraftar iki takımın gerekirse maça çıkmamaları, hatta elemelerden çekilmesi gerektiğini beyan ettiler. İngiltere Futbol Federasyonu yetkilileri ise konu hakkında çalıştıklarını ve İngiliz askerlerini mutlaka bu maçta onurlandıracaklarını kaydettiler.

İngiltere beş yıl önce 'Anma Pazarı' arifesindeki İspanya maçına gelincik çiçekli formalarla çıkmak istemiş ancak FIFA reddetmişti. Dönemin başbakanı David Cameron'un çabaları da sonuç vermemiş ancak uzun görüşmelerin ardından FIFA, İngiliz futbolcuların maça gelincik çiçekli pazubantlarıyla çıkmasına razı gelmişti.