Maske dağıtım süreci ile ilgili Hürriyet Akdeniz’e konuşan Antalya Eczacı Odası Başkanı Mehmet Ertekin, “Sağlık Bakanlığı ile Türk Eczacıları Birliği’nin yaptığı görüşmeler sonucunda, vatandaşlara ücretsiz maske dağıtımının en hızlı ve güvenli şekilde eczanelerimiz üzerinden yapılması kararı alındı. İlk uygulama İstanbul’da başladı. Antalya’da çıkacak kararı bekliyoruz” dedi.

‘REÇETEM’ SİSTEMİNE İŞLENECEK

İstanbul ve Ankara’daki eczanelerin bir depo üzerinden maske talebinde bulunabildikleri bilgisini veren Ertekin, şunları söyledi: “Talepler Bakanlık tarafından takip ediliyor. 20-65 yaş arasındaki vatandaşların her birine 10 gün için 5 maske veriliyor. Sağlık Bakanlığı tarafından cep telefonlarına gönderilecek mesajlardaki kodu eczanelerde çalışanlara bildiren herkes maske alabilecek. Eczacılarımız, bu kodu Reçetem sisteminde açılmış olan yeni butona girecek.”

TELEFONUNUZA MESAJ BEKLEYİN

Dağıtım için lojistik alanında tüm hazırlıkların yapıldığını duyuran Ertekin, uygulama başladığında Sağlık Bakanlığı’ndan gelen talepler doğrultusunda her eczaneye kararda belirtilen miktarlarda maske gönderileceğini açıkladı. Ertekin, “Ecza depoları bizim lojistiğimizi sağlıyor. Her depo maskeleri bölgesindeki eczanelere ulaştıracak. Daha sonra hastalara maskelerinin hangi eczaneden alabileceklerine ilişkin bilgilendirme mesajları gitmeye başlayacak. Sağlık Bakanlığı yeterli sayıda maske desteği sağladığında ve maskeler depolar kanalıyla bize ulaştığında mesajlar Antalya’da geniş kitlelere ulaştırılacak” diye konuştu.

SMS KODU İÇİN MESAJLAR NASIL GELECEK?

İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Zafer Cenap Sarıalioğlu, ücretsiz maske dağıtımının eczaneler üzerinden yapılması kararıyla ilgili açıklama yaptı. SÖZCÜ’ye konuşan Zafer Cenap Sarıalioğlu, “Eczanelerden ne zaman maske alınabilecek?” sorusuna şu yanıtı verdi: Şöyle bir önlemimiz var, Sağlık Bakanlığı o 20-65 yaş arası gruba toplu mesaj atmayacak. Kademeli bir şekilde mesaj atacak. Mesajı gelen vatandaşımız eczaneye gelecek. Diyelim yarın 50-65 yaş arasına mesaj gelecek, belki 3 saat sonra 30-50 yaş arasına mesaj gelecek. Yığılmayı bu şekilde önlemeyi planlıyoruz. 10 gün için kişi başı beş maske verilecek. Bu maskeler günlük, normal cerrahi maskeler.

ÜCRETSİZ MASKE NASIL ALINACAK?

Tüm dünyada etkisini artırarak sürdüren corona virüsü salgınına karşı tedbirler alınmaya devam ediliyor. Bu tedbirler kapsamında Sağlık Bakanlığı'nın hayata geçirdiği uygulama ile 20-65 yaş arası vatandaşlara ücretsiz maske dağıtılması kararlaştırılmıştı. Ücretsiz maskelerini almak isteyen vatandaşların eczanelere gidip T.C. kimlik numaralarını ve cep telefon numaralarını sisteme kaydettirmeleri gerekiyor. Bu bilgileri veren vatandaş cep telefonlarına gelen doğrulama kodunun ardından ücretsiz maskelerini alacak.

VİDEO / AKSU HABER