7 milyondan fazla çalışanı ilgilendiren asgari ücret görüşmeleri son dakikalarına geldi. Kısa zaman içinde 2020 yılı asgari ücreti belli olacak. Vatandaşların merakla beklediği asgari ücrette, son toplantı Aile, Çalışma ve  Sosyal Politikalar Bakanlığında başladı. Toplantı sonrası 2020 yılında uygulanacak asgari ücret açıklanacak. Zam oranının ve yeni asgari ücretin ne kadar olacağı çalışanlar tarafından büyük merak konusu.  İşçi kesimi yeni asgari ücretin 2 bin 578 lira olmasını istiyor.

2020 yılı asgari ücret brüt 2.943 TL, net 2.324 TL olarak belirlendi.

2020 ASGARİ ÜCRET BELLİ OLDU

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, 558 lira "zam beklediklerini" söylemişti. Asgari ücretin belirlenmesine ilişkin devam eden görüşmelerde 3 sendika Türk-İş, Hak-İş ve DİSK, 2 bin 578 TL'den geri atmayacaklarını açıkladılar.

TÜİK İLK RAKAMLARI PAYLAŞMIŞTI

TÜİK temsilcileri, asgari ücret tespitinde dikkate alınan, bir işçinin aylık gıda harcama tutarını Asgari Ücret Tespit Komisyonu'yla üçüncü toplantıda paylaştı.Buna göre, bir işçinin aylık gıda harcaması, ağır statüdeki işlerde 2 bin 331 TL, orta statüde 2 bin 86 TL, hafif statüde bin 940 TL olarak hesaplandı.

İŞVEREN ASGARİ ÜCRETTE DESTEK BEKLİYOR

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu pazarlıklar süresince herhangi bir rakam telaffuz etmedi. TİSK tarafından yapılan açıklamada, "Yeni asgari ücret işsize iş sağlayacak düzeyde olmalı" denildi.

Asgari ücret desteğinin 200 lira olmasını ve tüm işverenleri kapsamasını isteyen işveren tarafının diğer talepleri şöyle: "%2 olan İşsizlik Sigortası İşveren Payı'nın 2020 için alınmaması, SGK İşveren Desteği'nin yüzde 5'ten 6'ya yükseltilmesi ve bu oranın toplu iş sözleşmeli işyerlerinde yüzde 7 olarak uygulanması."

Kaynak: Bölge Gündem