31 Aralık 2014 itibarıyla 831 milyon lira borcu bulunan Sarı-Kırmızılı kulüp, 2015’in geride kalan 3 ayında kullanılan kredilerle bu rakamı daha da yükseltti. Son mali tablolara göre Galatasaray Kulübü’nün şu anda varolmayan bir maddi kaynağı yaratıp kasasına koyup UEFA’ya bildirmesi gerekiyor. Ancak bu rakamın 50 milyon Avro’yu bulması Sarı-Kırmızılı yönetimin işinin bir hayli zor olduğunu gözler önüne seriyor.

Rakamlar tehlikeli boyutta 

Geçen sezon Finansal Fair - Play kurallarında yaşanan sorun yüzünden UEFA’dan 200 bin Avro ceza ve uyarı alan Galatasaray için 2016-2017 sezonu öncesi risk büyük. Çünkü kulübün raporlarına göre, 2013’te 135.5 milyon lira olan dönem zararı, 2014’te 188.1 milyon liraya yükseldi. Bununla birlekte Sarı-Kırmızılıların 31 Aralık 2014 itibarıyla borç ve yükümlülükleri 1 milyar 434.1 milyon lirayı buldu. Galatasaray’ın 1 yıl içinde borcunun 276 milyon lira artması, gelirlerinin ise aynı sürede 38.1 milyon lira düşmesi kulübün belini büken bir başka unsur olarak duruyor. Başka bir deyişle Galatasaray’ın mali zararı devam ediyor. 

Tren kaçmak üzere 

UEFA, kulüplerin Finansal Fair-Play kriterlerine uygunluğunu 2 senelik periyotlar halinde gerçekleştiriyor. Bu doğrultuda Galatasaray’ın mali açıdan zarar etmesi ve gelirlerinin düşmesine bağlı olarak 2016-2017’ye Avrupa vizesi alması adına bu sezon büyük önem taşıyor. UEFA’nın mali kriterlere uygunluk için belirlediği tarihin yaklaştığı ve Sarı-Kırmızılı yönetimin kaynak arayışında olduğu öğrenildi. Galatasaray ya futbolun içinde olduğu Sportif AŞ’ye ya da kulübün dernek statüsünde olan bölümüne 50 milyon Avro’luk gelir-kaynak yaratıp; bu durumu UEFA’ya belgelemek zorunda. Bu hamlenin gecikmesi halinde, UEFA ile diyalog kurup sorunun çözülmesinde sıkıntılar yaşanacağı belirtildi. 

Tek çare şampiyonluk

Galatasaray’ın Avrupa yolunda vize alabilmesi için bu sezonu şampiyon bitirmesi büyük önem taşıyor. Sarı-Kırmızılı yönetim, 4. yıldızı takıp TFF’den alacağı başarı primi ve naklen yayından gelecek payla 50 milyon Avro’luk kaynağın temelini oluşturmayı hesaplıyor. Şampiyonlukla birlikte gelecek sezon Şampiyonlar Ligi’ne direkt katılınacak olunması da yüklü bir parayı Galatasaray’ın kasasına koymasını sağlayacak. 

Kaynak: Cumhuriyet Gazetesi