Geçen sezon yayınlardan 5.2 milyon euro alabilen sarı-kırmızılıları, bu sezon da aynı son bekliyor. Buna karşın, iki sezon önce aynı ligde yer alan Trabzon, 12 milyon 858 bin euroyu kasasına koymuştu.
Galatasaray gelir adaletsizliğine karşı isyan etti. Şampiyonlar Ligi’nde geçen sezon çeyrek final oynayarak Avrupa’da ses getiren ama pazar ve tv gelirlerinden oluşan yayın havuzundan sadece 5 milyon euro alabilen Cim-Bom, bu sezon da aynı durumla karşı karşıya kalınca tepkisini yüksek sesle dile getirmeye başladı.

Sarı-kırmızılılar, elde edilen başarılarına karşın, Avrupa’nın en üst düzey liginde en az para kazanan takımlar arasında yer alıyor. Bu durum da çelişkiyi gözler önüne serdi. Performans gelirlerinde belli bir noktaya gelmesine karşın, yayın gelirlerinde rakiplerinin çok gerisinde kalan Galatasaray kendisinden çok daha başarısız olan bir çok Avrupa takımından az para kazanıyor.

Geçen sezon Avrupa’da son 8’e kalan Cim-Bom, 24 milyon 782 bin euro kasasına koyarken, toplam gelirlerde 16. sırada kendine yer bulabildi. Sportif performans ve katılım bonusu sarı-kırmızılıların gelirlerinin yüzde 79’unu oluştururken, yüzde 21’lik kısım ise TV yayın ve pazarlama gelirlerinden oluştu.

Yerel yayıncı az ödeyince!

İlginç olan nokta ise bir önceki sene ülkemizi Şampiyonlar Ligi’nde temsil eden Trabzonspor’un TV yayın ve pazarlama gelirlerinde Galatasaray’ı katlayarak 12 milyon 858 bin euro kasasına koyması... Sadece 1 yıl geçmesine rağmen bu kalemden Galatasaray’ın kasasına 5 milyon 282 bin euro girdi. Bunun nedeni de, yerel yayıncı kuruluşun, yeni sözleşme döneminde daha az bir bedel ödeyecek olması...
Bu sene de Market Pool gelirleri, bu rakamdan çok farklı olmayacak. TV yayın ve pazarlama havuzundaki yüksek artışlara karşın sadece 5.2 milyon euro alabilen Galatasaray’ın son iki yılda bu kalemdeki kaybı 20 milyon euroyu geçecek gibi görünüyor.

Kaos parayı düşürdü

UZMAN GÖRÜŞÜ / TUĞRUL AKŞAR

Futbolumuzda yaşadığımız kaos, belirsizlik ve UEFA’nın olası cezai yaptırımları gibi benzeri sebepler nedeniyle, Türk futbolseverinin Şampiyonlar Ligi’ne ilgisinin giderek azalacağı, bu yüzden gelirlerin eskisi gibi yüksek oluşmayacağı düşüncesiyle, 2012 Mart’ın da yapılan ihaleye, rekabeti ve fiyatı artıracak şekilde daha fazla yayıncının iştirak etmemiş olabileceğini, bu nedenden dolayı da, “oluşan yeni pazar fiyatı”nın beklenenden düşük çıkmış olabileceğini tahmin ediyorum.

Bu beklentiye uygun oluşturulan stratejiye UEFA’nın da ikna olmasıyla, çok değerli bir “mal”, çok uygun fiyata üç yılığına ihaleye katılan yayıncılara UEFA tarafından satılmıştır. Bunun ticari ve hukuki olarak bir sakatlığı bulunmamakla birlikte, bu yeni durum iktisadi olarak kulüplerimizin aleyhine olmuştur. Havuza iştirak payının düşmesi, Türk takımlarının bu havuzdan önümüzdeki üç yıl içinde alacağı “Market Pool” gelirlerinde, geçmiş yıllara göre önemli bir düşüşe neden olmuştur ve olacaktır.

OLİMPİAKOS ÇIKAMADI BİLE!

Yayın gelirlerin bu kadar düşmesinde Mart 2012’de gerçekleşen yayın ihalesinin etkisi büyük oldu. Türkiye’nin UEFA Market Pool gelirleri içindeki payı 2011-12 sezonunda yaklaşık yüzde 3.5 ile yüzde 3.8 arasında değişirken, 2012-13 sezonu itibariyle bu oran yüzde 1.8 olarak gerçekleşti. Geçen sezon gruptan bile çıkamayan Yunan ekibi Olimpiakos, yayın gelirlerinden kasasına 11 milyon 646, Arsenal ise 15 milyon 823 bin euro,  Norveç temsilcisi Nordsjaelland 11 milyon 302 bin euro, Rus ekibi Zenit 6 milyon 74 bin euro, Lille 12.4 milyon euro kasasına koydu.





Milliyet