Bu çalışma, transfer bedellerindeki enflasyon artışının devam ettiğini gösterirken, bir dönem Kayserispor ve Galatasaray formalarını da giyen Nordin Amrabat da ‘fazla ödenenler’ listesinde yer aldı.

Football Observatory adlı internet sitesi, ara transfer döneminde beş büyük ligde yapılan transferlerin analizini çıkardı ve ödenen bonservis bedellerini değerlendirdi. CIES Football Observatory’nin belirlediği algoritmayla yapılan çalışmaya göre transfer ücretlerindeki enflasyon artışı devam ediyor.

Transfer enflasyonu: %28

İncelenen 49 transferlerin 34’ünde analiz edilen değerler ile ödenen değerler arasındaki fark 2 milyon euro bandında sınırlı kaldı. Tahmin edilen ve ödenen ücretler arasındaki %76’lık korelasyon kullanılan algoritmanın başarısını kanıtlıyor.

Çalışma, benzer karakterdeki oyunculara geçmiştekine göre daha fazla para ödendiğini gösteriyor. Geçtiğimiz 11 transfer dönemiyle kıyaslandığında ise bu transfer dönemindeki enflasyon %28 olarak hesaplandı.

‘Fazla ödenenler’de Martinez 1., Amrabat 11.

Araştırmaya göre, ödenen transfer bedeli  hesaplanan bedele göre en yüksek olan oyuncu Atletico Madrid’den Çin’e giden Jackson Martinez. Kolombiyalı forvetin değeri 18,2 milyon euro hesaplanmasına rağmen, oyuncuya 42 milyon euro bonservis bedeli ödendi. (+23,8 milyon euro) ‘Fazla ödenenler’ listesinin ilk 5’ini oluşturan diğer isimler ise; Çin Ligi’nin bir diğer yeni transferi Ramires (+10,8 milyon euro) ile İngiltere Premier Lig’de yapılan üç transfer Lewis Grabban (+7,8 milyon euro), Timm Klose (+7,5 milyon euro) ve Andros Townsend (+7 milyon euro) oldu. Bir dönem Kayserispor ve Galatasaray’da da forma giyen Nordin Amrabat ise hesaplanandan 3,1 milyon euro fazla bonservis bedeliyle İngiliz ekibi Watford’a transfer olarak, listeye 11. sıradan girdi.

Newcastle Shelvey’i ucuza kaptı

‘Az ödenenler’ listesinde ise 3 isim 2 milyon euro’luk bandın dışına çıkmış ve algoritmayı yanıltmış durumda. Bu isimlerde ilk sırayı Jonjo Shelvey aldı. İngiliz oyuncu için beklenen değer 30,9 milyon euro iken, Newcastle United oyuncuyu 16 milyon euro’ya kadrosuna kattı (-14.9 milyon euro). Listedeki diğer iki isim ise Watford’un yolunu tutan Mario Suarez ve Atletico Madrid’in yeni transferi Augusto Fernandez oldu.

İşte listedeki isimler ve hesaplanan-ödenen bonservis bedelleri arasındaki fark:

transferler Bonservisine fazla ödenmiş

Kaynak: Sporcope