Fransız gazete L’Equipe de transfer döneminde şu ana kadar Çin Ligi’nde bir kulüple anlaşan oyunculardan ideal bir takım oluşturdu. Galatasaray’dan ayrılan Burak Yılmaz ise kadroya girmeyi başaramadı.

Bu transfer dönemi Çin futbolunun dünya genelinde adını duyurmasına yardımcı oldu. Lig takımları kadrolarını özellikle tanınmış Brezilyalı oyuncularla güçlendirirken, Lavezzi ve Ronaldinho gibi isimlerin transferleri resmen açıklanmasa da Çin yolunda oldukları söyleniyor.

Fransız gazete L’Equipe de bu transfer döneminde şu ana kadar Çin’e giden oyunculardan ideal bir takım belirledi. Ersan Gülüm ve Stephane Mbia kadroda yer bulurken, Burak Yılmaz yedeklerde yer aldı.

Son dönemde sıklıkla Çin futbolunun yükselişte olduğu konuşulsa da, bu haberler dünya genelinde büyük bir yankı oluşturmamıştı. Ancak bu büyümeye dair en büyük sinyali dünya çapında futbolcuların bu ülkenin yolunu tutması verdi.

Yaya Toure ve Lavezzi yolda

2015’te Goulart, Tardelli, Cahill, Paulinho, Robinho, Demba Ba, Momo Sissoko, Asamoah Gan gibi futbolcularla başlayan Çinlilerin transfer çılgınlığı, 2016 başında bambaşka bir boyut kazandı. Milyonlarca euro harcanıp lige kazandırılan yıldızlarla Çin Süper Ligi takımları bilinir hale geldi. Hatta Yaya Toure ve Lavezzi gibi yıldızların da kariyerlerine bu ligde devam edecekleri söyleniyor.

Burak Çin’de yedek kaldı

Yayın hakları önünü açtı

En önemli detaylardan biri de Çinlilerin bu harcamaları gelirleriyle tutarlı bir şekilde yapması. Yayın hakları geçtiğimiz Kasım ayında değişti ve de gelirler 20 katına yükseldi. Bu da lig takımlarının transferde daha rahat davranmasına imkan tanıdı.

Kaleci: Yabancıya izin yok!

Çin Futbol Federasyonu, genç Çinli kalecilerin yetişmesine imkan tanımak için, takımların yabancı file bekçisi transferine yasak getirdi. Bu nedenle ligde yalnızca Çin Halk Cumhuriyeti vatandaşı kaleciler oynayabiliyor.

Defans: Mbia ve Gil ile güçlendi

Defans hattının en pahalı ismi Corinthians’tan gelen 28 yaşındaki savunmacı Gil. Brezilyalı, 10 milyon euro’ya Shandong Luneng takımına transfer oldu. İkinci sırayı ise 7 milyon euro’luk transfer bedeli ile Beşiktaş’tan Hebei China Fortune’ye giden Ersan Gülüm aldı. Defans hattının son halkası da bir başka eski Süper Lig oyuncusu Stephane Mbia oldu. Mbia, 4 milyon euro’luk bir bedelle Ersan’ın takım arkadaşı oldu.

Orta Saha: Süperstar Ramires

Brezilya Ligi takımlarından Corinthians, tabir-i caizse Çinlilerin saldırısına uğradı ve orta saha oyuncuları Ralf ve Renato Augusto’yu Beijing Guoan’a kaptırdı. Augusto bu transfer döneminde Schalke 04 ile anlaşmak üzere olsa da, Beijing antrenörü Alberto Zaccheroni devreye girdi ve oyuncuyu ikna etmeyi başardı. Bu dönemde Fransız Gael Kakuta ve Kolombiyalı Fredy Guarin de Çin Ligi’nin yolunu tutsa da, en dikkat çeken isim eski Chelseali Ramires oldu. 28 yaşındaki oyuncu, 42 milyon euro bedelle bir dönem Chelsea’de de forma giyen Dan Petrescu’nun çalıştırdığı Jiangsu Suning’e gitti.

Forvet: Teixeira yarışının galibi Çinliler

Forvet hattında ‘en iyi takım’a seçilen 3 ismin toplam transfer bedeli 110 milyon euro. Gervinho, 18 milyon euro karşılığında Roma’dan ayrıldı. Kolombiyalı forvet Jackson Martinez ise 42 milyon euro’luk bir bedelle Luis Felipe Scolari’nin Guangzhou Evergrande’sine transfer oldu. Forvet hattının en önemli ismi ise Asya transfer rekorunu kıran Alex Teixeira oldu. Liverpool’un transferi için büyük bir efor sarfettiği Teixeira, 50 milyon euro’luk rekor bir bedelle Shakhtar Donetsk’ten Jiangsu Suning’e geçti. Teixeira transferi, Çin Ligi’nin Avrupa’nın büyük kulüplerini dize getirebileceğini herkese gösterdi.


En iyi takım (3-4-3)

Defans: Ersan Gülüm (Hebei Fortune), Gil (Shandong Luneng), Stephane Mbia (Hebei Fortune)

Orta Saha: Renato Augusto (Beijing Guoan), Ramires (Chelsea), Gael Kakuta (Hebei Fortune), Fredy Guarin (Shanghai Greenland Shenhua)

Forvet: Alex Teixeira (Jiangsu Suning), Jackson Martinez (Guangzhou Evergrande), Gervinho (Hebei Fortune)

Yedekler: Burak Yılmaz, Jo, Ralf, Fredy Montero, Ibrahima Traore, Luis Fabiano, Jadson, Geuvanio

Kaynak: Sporcope