Spor Toto Süper Lig'in 22. haftası yarın İstanbul'da  derbi maça sahne olacak.

Lig lideri Fenerbahçe'nin takipçilerinden ikinci sıradaki Beşiktaş ile  üçüncü Galatasaray, 2014'ün ilk derbisinde karşı karşıya gelecek.

Türk Telekom Arena'da saat 19.00'da başlayacak dev maçı, kariyerinde  16. derbisine çıkacak FIFA kokartlı hakem Cüneyt Çakır yönetecek. Çakır'ın  yardımcılıklarını Bahattin Duran ile Tarık Ongun yapacak. Müsabakanın dördüncü  hakemi olarak Süleyman Özay, ilave yardımcı hakemleri olarak da Süleyman Abay ile  Hakan Ceylan görev yapacak.

İki takım hazırlıklarını akşam yapacakları basına kapalı idmanlarla  tamamlayacak.

Kulüpler arasındaki anlaşma uyarınca yarınki derbiyi konuk Beşiktaş'ın  taraftarları statta izleyemeyecek.

Zirve takibi

Lider Fenerbahçe'nin takipçileri Beşiktaş ile Galatasaray, yarınki  randevuda zirve yarışından kopmamak için mücadele edecek. 47 puanla 22. haftaya lider giren Fenerbahçe'nin ardından ikinci  sıradaki Beşiktaş'ın 42, üçüncü Galatasaray'ın ise 41 puanı bulunuyor.

334. RANDEVU

Galatasaray ile Beşiktaş, Spor Toto Süper Lig'de yarın yapacakları yılın ilk derbisiyle birlikte 334. kez karşı karşıya gelecek.

Taksim Stadı'nda 22 Ağustos 1924 tarihinde Beşiktaş'ın 2-0 galibiyetiyle başlayan 90 yıllık rekabette, bugüne dek yapılan 333 maçın 117'sini Galatasaray, 105'ini Beşiktaş kazandı, 111 karşılaşma da beraberlikle sonuçlandı.

Sarı-kırmızılıların toplam 471 golüne, siyah-beyazlılar 441 golle karşılık verdi.

- Ligde de Galatasaray önde

Galatasaray ile Beşiktaş arasında ligde yapılan 111 karşılaşmada ise genel toplamda olduğu gibi sarı-kırmızılı takımın üstünlüğü bulunuyor.

İki takım ligde şimdiye kadar 111 kez karşı karşıya geldi, Galatasaray 40, Beşiktaş ise 30 kez sahadan galip ayrıldı. Taraflar 41 maçta da eşitliği bozamazken, ''Cim Bom''un 138 golüne, ''Kara Kartallar'' 118 golle karşılık verdi.

- Beşiktaş 7 maçtır kazanamıyor

Beşiktaş, Galatasaray ile yaptığı tamamı Süper Lig'e dahil son 7 maçı da kazanamadı.

Rakibi karşısında son galibiyetini 30 Nisan 2011 tarihinde BJK İnönü Stadı'nda 2-0'lık sonuçla alan siyah-beyazlılar, daha sonraki 7 maçta 4 kez yenildi, 3 kez de berabere kaldı, taraftarlarına 3 puan hediye edemedi.

- Son maç yarıda kaldı

Beşiktaş ile Galatasaray arasında yapılan son maç saha olayları nedeniyle yarıda kaldı.

Spor Toto Süper Lig'in 5. haftasında Atatürk Olimpiyat Stadı'nda 22 Eylül 2013 tarihinde Beşiktaş'ın evsahipliğinde yapılan maçta siyah-beyazlılar 18. dakikada Hugo Almeida'nın attığı golle devreyi 1-0 önde kapattı. Galatasaray 59 ve 72. dakikalarda Didier Drogba'nın golleriyle derbide öne geçti. Maçta kaybolan süre oynanırken, Galatasaraylı Melo'nun 90 artı 2. dakikada gördüğü kırmızı kartın ardından sahaya çok sayıda taraftar girdi. Bunun üzerine maçın hakemi Fırat Aydınus, kalan 2 dakikayı oynatmadan soyunma odasına gitti ve maçı tatil etti. Türkiye Futbol Federasyonu, derbiyi 3-0 hükmen Galatasaray lehine tescil etti.

- Son 6 maçta 23 gol

Beşiktaş ile Galatasaray arasındaki son lig maçları oldukça gollü geçiyor.

İki takım arasında yapılan son 6 lig maçında futbolseverler toplam 23 gol izledi, maç başına gol ortalaması 3,83 oldu. Son 6 maçta Galatasaray 15, Beşiktaş ise 8 gol attı.

Son randevuda Galatasaray 2-1 öndeyken yarıda kalan maç hükmen 3-0 Galatasaray lenihe tescil edildi.

İLK GOLE DİKKAT

Spor Toto Süper Lig'de Galatasaray  ile  Beşiktaş arasında yarın yapılacak yılın ilk derbisi için geri sayım sürerken, iki  takım son dönemde aralarında oynadıkları karşılaşmalarda ilk golü attıkları lig  derbilerini kaybetmedi.

Sezonun ilk yarısında olaylar nedeniyle yarıda kalan ve Türkiye Futbol  Federasyonu tarafından 3-0 hükmen Galatasaray lehine tescil edilen derbinin  değerlendirmeye alınmadığı, iki takım arasında ligde yapılan ve en az bir golün  atıldığı son 15 maçtan 12'sinde ilk golü atan takım galip geldi, 3'ü berabere  sonuçlandı.

- Açılışlar Melo'dan

 Beşiktaş-Galatasaray rekabetinde, ilk yarıdaki yarıda kalan derbi  haricinde, son 4 maçın 3'ünde ilk golleri Galatasaraylı Felipe Melo attı.

Sarı-kırmızılı takımın Brezilyalı futbolcusu 2011-2012 sezonunda Süper  Final Şampiyonluk Grubu'nda BJK İnönü Stadı'nda 2-0 kazandıkları, Türk Telekom  Arena'da 2-2 biten maçlarda ilk gollere imza koydu. Melo, geçen sezon ise BJK  İnönü Stadı'nda 3-3 biten derbide bu kez kendi kalesine gol atma şanssızlığını  yaşadı.

- 9 kez Galatasaray, 6 kez Beşiktaş öne geçti

Galatasaray-Beşiktaş rekabetinde ilk golü atan takımın yenilmediği son  15 lig maçında 9 kez Galatasaray, 6 kez de Beşiktaş öne geçti.

Sarı-kırmızılı takım öne geçtiği bu 9 maçtan 7'sini kazandı, 2'sinde  berabere kaldı. Beşiktaş ise 1-0'ı yakaladığı 6 maçtan 5'ini kazandı, 1'inde  eşitliği bozamadı.

- İki gol kendi kalesine

İki takım arasındaki en az bir golün atıldığı son 15 lig maçında  (yarıda kalan son derbi hariç) taraflar 2 kez ilk golleri kendi futbolcularından  yedi.

BJK İnönü Stadı'nda 24 Mayıs 2009 tarihinde Beşiktaş'ın 2-1 kazandığı  maçta Galatasaraylı Mehmet Topal, aynı statta geçen sezonun ilk yarısında, 26  Ağustos 2012 tarihinde oynanan ve 3-3 biten derbide ise yine Galatasaray'dan Melo  ilk golleri kendi kalelerine attı.

BAŞKANLARIN DERBİ KARNESİ

Spor Toto Süper Lig'de Galatasaray ile Beşiktaş arasında yarın yapılacak 2014'ün ilk derbisi öncesinde her iki kulübün başkanı da takımlarının galibiyeti için adeta saatleri saymaya başladı.

Galatasaray, Ünal Aysal'ın kulüp başkanlığı döneminde oynadığı 16 derbide 8 galibiyet, 5 beraberlik aldı, 3 kez yenildi. Beşiktaş ise Fikret Orman'ın kulüp başkanlığında yaptığı 10 derbiden sadece 2'sini kazanabildi, 5 kez yenildi, 3 kez de berabere kaldı.

Galatasaray Kulübü'nün 14 Mayıs 2011 tarihinde yapılan olağanüstü kongresinde ilk kez başkanlığa seçilen Ünal Aysal döneminde sarı-kırmızılı futbol takımı Beşiktaş ve Fenerbahçe ile 16 derbide karşılaştı. Rakiplerini 8 kez yenen, 5 kez berabere kalan "Cim Bom", 3 kez kaybetti. Toplam 28 gol atıp, 20 gol yedi.

Ünal Aysal döneminde Beşiktaş ile 7 kez karşılaşan sarı-kırmızılı takım 4 kez sahadan galip ayrıldı, 3 kez berabere kaldı, hiç yenilmedi. Fenerbahçe ile de 9 maça çıkan "Cim Bom'', 4 kez galip geldi, 2 kez berabere kaldı, 3 kez puansız ayrıldı.

Beşiktaş Kulübü'nün 25 Mart 2012 tarihinde yapılan olağanüstü kongresinde ilk kez başkanlığa seçilen Fikret Orman döneminde siyah-beyazlı futbol takımı, Fenerbahçe ve Galatasaray ile 10 derbide karşılaştı. Rakiplerini sadece 2 kez yenen "Kara Kartallar", 3 kez berabere kaldı, 5 kez de puansız ayrıldı. Toplam 14 gol atıp, 22 gol yedi.

Fikret Orman döneminde Galatasaray ile 5 maç yapan siyah-beyazlılar 3 kez yenildi, 2 kez berabere kaldı. Fenerbahçe ile de 5 kez karşılaşan Beşiktaş, 2 galibiyet, 2 yenilgi, 1 beraberlik aldı.