Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen mali kongrede, 2015 yılının ilk 5 aylık bölüm için eski başkan Duygun Yarsuvat, geride kalan 7 ay için mevcut başkan Dursun Özbek sunum yaptı.

Açılış konuşmasını yapan Özbek, sarı-kırmızılı kulübün borç alacak farkının 330 milyon dolar civarında olduğunu belirterek, "Galatasaray'ın mali sorunları üst seviyede mevcuttur. Bu sorunlar, Galatasaray'ın büyüklüğü yanında, iyi yönetilir, tedbirler alınırsa çok da büyük gözükmemektedir. Galatasaray'ın borç alacak farkı yaklaşık 330 milyon ABD doları seviyesindedir. Bu fark 2006'da 100 milyon dolar seviyesindeydi. Banka borçlarımız, 230 milyon ABD doları seviyesindedir. Bunlarla ilgili verilen teminatlar, 1 milyar 700 milyon lira seviyesindedir." diye konuştu.

Kulübe kaynak oluşturacak yeni projeler üzerinde çalıştıklarını anlatan Özbek, "Galatasaray'ın ileri dönük sportif başarı seviyesini yukarı çekmek için mutlaka yeni kaynaklar yaratma zorunluluğu var. Çalışmaları bu yönde yapıyoruz. Galatasaray'a yeni kaynak oluşturmak için geniş proje çalışmalarımız var" ifadelerini kullandı.

Galatasaray'ın UEFA turnuvalarından bir yıllığına men edildiğini hatırlatan Özbek, genel kurul üyelerine UEFA soruşturmasının detaylarını anlattı. UEFA'nın mali disiplinle ilgili önerilerini dile getiren Özbek, aldıkları cezayı da Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesine (CAS) taşıdıklarını aktardı. 

"Amatör branşlar her sene 30 milyon dolar açık veriyor"

Amatör branşların yıllık yaklaşık 30 milyon dolar zarar ettiğini anlatan Dursun Özbek, şöyle devam etti:

"Galatasaray Kulübü, yıllık yaklaşık 120 milyon avroluk bütçeyle dönmektedir. Başarı odaklı olursak, gelirlerimiz, başa baş noktasını yakalama şansı var. Fakat, amatör şubeler aynı kaynaktan besleniyor. Amatör şubelerde harcamalarımız 40 milyon dolar seviyesinde. Getirisi ise 10 milyon dolar. Her sene 30 milyon dolar açık veriyoruz. Bunun kaynağı, futboldan elde edilen gelirlerin, belli seviyede buraya aktarılmasından geliyor. Amatör sporlardaki faaliyetlerin çok iyi projelendirilmesi gerektiğini vurgulamak istiyorum."

"Futbolda başarı çizgimiz düştü"

Başkan Dursun Özbek, Galatasaray Futbol Takımı'nın başarı çizgisinin düştüğünü söyledi.

Teknik ekip konusunda yeni bir yapılanmaya gittiklerini kaydeden Özbek, şu ifadeleri kullandı:

"Futbolda başarı çizgimiz düştü fakat bir yapılanma içindeyiz. A takıma bir teknik direktör geliyor, yanında ekibini de getiriyor. Bir şeyler oluyor, Galatasaray ile ilişkiler kesiliyor ve takım halinde boşaltıyorlar. Bunu değiştireceğiz, değiştirmemiz gerekiyor. Galatasaray'ın altyapı hocaları, yardımcı antrenörleri, scout ekibi, kondisyonerleri, kendi kontratlı çalışanları olmak zorunda. A takımı yönetecek teknik direktör, bir yardımcısıyla gelebilir. Bu ön şartımız."

"Başladığım işi bitirme odaklı bir insanım"

Galatasaray Kulübünün gayrimenkulleri üzerinde yapılacak projelerle ilgili video izleten Dursun Özbek, "Başladığım işi bitirmek odaklı bir insanım. Size ne söz verirsem, onu yerine getirmek için elinden ne gerekiyorsa yapan bir başkanım. Ben ve yönetim kurundaki arkadaşlarım, Galatasaray'a fayda üretmekten hiçbir zaman geri durmayacağız." dedi.

Başkan Özbek'ten sonra Galatasaray Kulübü Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi İsmail Sarıkaya, mali faaliyet raporu hakkında sunum yaptı.

Yarsuvat: 7 ay içinde  Türkiye'deki tüm kupaları aldık

"Başarıyı yakalamak için tüm varlığımızla çalıştık" ifadesini kullanan eski başkan Duygun Yarsuvat, şunları söyledi:

"Elimizde sihirli bir değnek yoktu. Sadece Galatasaray sevgimiz vardı. Bir enerji yaratarak bu başarıyı sağlamaya çalıştık. Çor zor günler geçirdik ama bu sevgiyi aşılayabildik. Sporcularımız yaptıkları işten zevk almaya başladılar. Bunu bir oyun olduğunu anladılar. Görevlerini gülerek, eğlenerek yerine getirdiler. Toplam 7 ay içinde, Türkiye'de hiçbir kulübe nasip olmamıştır, Türkiye'deki tüm kupaları aldık. Üç ayrı kupanın sahibi olduk. Sadece 3 kupayı kazanmadık, Türkiye'de ilk defa 20. şampiyonluğu ilan edip, dördüncü yıldızı ilk defa taktık. Bu başarılar bize mali imkanlar olarak döndü. Toplam 170 milyon lira gelir elde ettik. Bu gelir ilk 6 ay içinde gelmedi ama haziran ayından itibaren Galatasaray'ın kasasına girdi. Bu nedenledir ki Galatasaray Kulübünün temel meselesi başarılı olmaktır."

"Şimdi kim kimin alnını karışlayacak?"

Duygun Yarsuvat, kulüp genel sekreteri Fatih İşbecer'in bir röportajında kullandığı, "Mustafa Denizli'yi istemeyecek yöneticinin alnını karışlarım" sözünü hatırlatarak, sert eleştiriler yöneltti.

Son dönemde yine bir kavgayı medyadan takip ettiğini anlatan Yarsuvat, "Sonrasında divan kurulu toplantısında bir konuşma yapıp, Galatasaraylıların birbirlerine karşı daha saygılı olması gerektiğini söyledim. Sonra bir genç yönetici, herhalde çocuk, şöyle bir beyanda bulunmuş. 'Mustafa Denizli'yi istemeyecek yöneticinin alnını karışlarım' demiş. Hiçbir Galatasaraylı, hiçbir Galatasaraylının alnını karışlayamaz. Akla şöyle bir soru geliyor. Şimdi kim kimin alnını karışlayacak? Bunun cevabını vermek çok güç." değerlendirmesinde bulundu.

Ayrıca, konuşmasının sonunda, beraber çalıştığı dönemin yöneticilerinin isimlerini tek tek sayarak alkışlatan Yarsuvat, şampiyonluk kutlaması sırasında elinde taşıdığı ve dördüncü yıldızı temsil eden bir yıldız figürünü de genel kurul divanına teslim ederek, "İşte bu dördüncü yıldız. Alkışlarınızla bunu divan başkanına veriyorum. Galatasaray'ın arşivine girsin. Ama dikkat edilsin, sözleşmeler gibi kaybolmasın." diyerek sözlerini tamamladı.