UEFA ile görüşmelerde bulunan isim o... Rapor krizinde başrolde o... Galatasaray Başkanı Dursun Özbek’in futboldaki kolu-kanadı o... Futbol Direktörü Cenk Ergün’den söz ediyoruz. Yıllardır sarı-kırmızılıların içerisinde yer almasına rağmen yeni yeni isminden söz ettiriyor. Çünkü Özbek, kurumsallaşma gereği birçok yükü Cenk Ergün’ün üzerine bıraktı.

Florya’da bir de Mehmet Özbek olduğuna göre ilk aklımıza gelen, Cenk Ergün’ün görev sınırının nerede başladığı, nerede bittiği...
- Futbol olarak bana verilen görev şu: Nasıl Hamza hoca teknik olarak oyuncu grubunun sevk ve idaresinden sorumluysa benim de idari kişi olarak bu işi üstlenmem istendi. Florya dediğimiz; takım, kamp, transfer, sözleşme sorumlusu olarak yönetim beni atadı.

Karar verici pozisyonuna geçtiniz bir bakıma...
- Daha önce idari menajerdim. Genelde uygulama kısmındaydı. Şimdi de karar alınması için tek yetkili değilim. Ben burada, karar alınması gereken hususları başkan ve yönetime sunan profesyonel kişiyim.

Nazar değmesin!

Mehmet Özbek’le uyumunuz nasıl?
- Sayın Mehmet Özbek, Sportif AŞ Yönetim Kurulu üyesi. Hamza Hamzaoğlu nasıl teknik açıdan sorumluysa, ben nasıl idari açıdan sorumluysam, Mehmet Özbek de finansal ve tesis altyapı konularından sorumlu. Birlikte mesai harcıyoruz. Bu yapıya üçlü sacayağı diyebiliriz. Sürekli birbirimizle istişare içerisindeyiz.

Hamza hocayla ilişkiniz nasıl?
- Allah nazardan korusun.

Astana maçından sonra rapor krizi patlak verdi. Olayı bir de sizden dinleyelim?
- Daha önceden alınmış bir karardı. Teknik ve idari tarafı var. Benim yazdığım idari rapor içerisinde oyuncuların oynamaları, aldıkları dakikalar vs. var. Muhasebe ve finansal açıdan önemli. Hukuksal tarafında ise bu oyuncu şu müsabakada şu sebepten dolayı kırmızı kart gördü gibi.. Hakem raporuyla sabittir. Federasyon şu cezayı vermiştir. Disiplin talimatına göre verilecek cezalar burada belirtilerek yönetime iletilir.

Başkan Florya’ya gelmeyi çok seviyor. Bu durum size nasıl yansıyor?
- Başkanın buraya gelmesi ve kendini göstermesi oyuncular üzerinde önemli bir şey... Ben sürekli gelebildiği kadar gelmesini istiyorum. Başkanımızın gelmesi beni mutlu ettiği kadar, oyuncularımızı ve teknik kadromuzu da mutlu ediyor. Başkanımız ‘O niye öyle, bu niye böyle’ diye sorgulayan tarzda biri değil. Geliyor, görüyor, dinliyor, değerlendiriyor. Güven telkin ediyor. Açılmamış kapılar varsa onların nasıl açılacağının yolunu gösteriyor. Çok çalışkan bir insan. Çalışması da geri dönüyor.

Takım yaşlı ama...

Futbolcularla ilişkileriniz nasıl? Mesela en iyi kiminle anlaşıyorsunuz?
- Aralarında ayrım yapmak istemem. Hepsiyle ayrı bir bağım var. Wesley ve Nando ile belki diğerlerinden çok daha sıcak bir ilişkimiz var. Diğerleri ile de ilişkimiz çok iyi. Yeni gelenlerle de... Yerlilerle yıllara dayanan bir hukukumuz var.

Podolski huzursuz bir görüntü çiziyor? Size göre neden ne?
- Takım değişti, mentalite değişti, kulüp değişti. Yeni bir ülke... Kendisiyle konuşmayı yaptık. Şu anda çok değerli ve daha da değerli olacak.

Takımın yaşlandığı eleştirilerine katılır mısınız?
- Doğru... Bu bir devir teslim ama bu değişim bir anda olmaz. Bu bir geçiş süreci içinde olmalı. Bu yaz çok ciddi bir operasyon oldu.

Trabzon ve Başakşehir maçlarında hakem hataları lehinize oldu. Bu ciddi eleştirileri de beraberinde getirdi.
- Futbolun içerisindeyiz. Yıllardır bunu görüyoruz. Nasıl teknik heyetin, sporcunun, benim, yönetimin hataları oluyorsa hakemlerin de bir takım hataları olabilir. Ben uzun vadede bu hataların birbirini dengelediğini düşünüyorum. Bazen tesadüfen üst üste geliyor. Başka taraflardan bakıp artniyet aramıyorum. Türk hakemliği çok değerli bir noktada. Genel seviyenin arttırılması için federasyon da çalışıyor. Bunun da farkındayız.

Fenerbahçe ile önümüzdeki günlerde bir derbi oynanacak. Hakemlerin gündeme getirilmesi sizi tedirgin ediyor mu?
- Ben hakemlerimizin etki altında kalabileceğine inanmıyorum. O derbiyi kim yönetecekse o dönemin en formda hakemi olacaktır.

Şampiyonluk şansınız için tahminde bulunabilir misiniz?
- Sezon uzun. Bir sene geriye sayarsak biz ekim sonu-kasım başı nasıl bir durumdaydık? Camiamız seçime girdi, çıktı, teknik heyetimiz değişti. Taraftarımızın beklentileri farklıydı. Buna rağmen takım sezonu şampiyon bitirdi. O nedenle şimdi bir yorum getirmek çok erken...

‘Sneijder’i tutmak daha mantıklıydı’

Şu anki mali tabloda Wesley Sneijder’a verilen paralar yüksek değil mi?
- Burada kalmak istiyordu. Başarıları da ortadaydı. Onun yerine bir oyuncu koymak için çok ciddi bir mali yükümlülüğün içine girmemiz gerekirdi. Sneijder’i tutmak ekonomik açıdan daha mantıklıydı. Wesley ayarında bir dünya yıldızını çok ciddi bonservis paralarına getirebiliriz.

İyi bir kadro mühendisi

Hamza Hamzaoğlu’nun kadro seçimini öven Cenk Ergün, “Birden fazla yerde oynayacak futbolcuları tercih etti” diye konuştu.

Cenk Ergün, transferdeki başarı yüzdesinin ne olduğu sorusunu şöyle yanıtladı:

Sahaya baktığımızda Denayer sahada ve oynuyor. Jason bizim performans analiz ve scouting ekibi ile teknik heyetimizin bana verdiği isimlerden biriydi. Yaz başında onunla irtibata geçtik ama Manchester City ile sözleşmesini yenileceğini ve kalacağını bildirdi. Lionel ha keza...

Şu anda Serie A’da oynayan bir solbekimiz var: Telles. Geri dönse bir sene Serie A tecrübesi yaşamış ve de takımı da tanıyan bir kanat oyuncusu... Satın alma opsiyonu gerçekleşirse para kazanılır. İki taraftan da başarilï bir operasyon.

Jose Rodriguez çok genç bir oyuncu... İspanya U21 Milli Takımı oyuncusu. Tecrübesi de var. Kendini de gösterdi. Kısa ve orta vadede kendini daha çok gösterecek. Hamza hocaya bu kadro mühendisliği açısından baktığımızda birden fazla yerde oynayabilecek futbolcuları tercih etmesindeki amaç buydu.

Carole de aynı şekilde... Orta sahada da oynayabiliyor. Gerekirse stopere de çekilebilir.

Bilal bonservis bedelsiz geldi, katkı veriyor. Podolski öyle... Bu kadar eleştiriye rağmen 4 golü var ligde.

Cenk tecrübeli bir kaleci. Şu an oynayabilecek durumda, hazır...

Grosskreutz bir joker. Sağ bek oynayabiliyor. Orta sahanın sağında da... Stoperde oynama yeteneği de var, orta sahanın göbeğinde forvet arkası olarak da... Sol kanatta ve bekte de oynayabiliyor. Temposu yüksek ve üst düzey koşu mesafeleri olan bir futbolcu.

Cenk Ergün kimdir?

1974 Bursa doğumlu... 1993 yılında Galatasaray Lisesi’nden mezun oldu. Koç Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi Bölümü’nde yüksek öğrenimini tamamladı. Kamera Reklamcılık ve Trabzonspor Sportif AŞ’de çalıştı. 2006’dan itibaren Galatasaray Sportif A.Ş.’de Özel Projeler Sorumlusu olarak görev aldı. Fransızca, İngilizce ve İtalyanca biliyor.