Süper Lig’de yabancı sınırı kalkarken, yerlilerin dönemi başladı... 2018-2019 sezonu, sadece iki yabancı teknik direktörle start alacak. Bunlardan biri Akhisarspor’un başına geçen Saffet Susic. Ancak Boşnak hocanın Türkiye’de en az 10 yıllık deneyimi var. Yani sadece pasaportu yabancı! Asıl sınavı, kurtlar sofrasına düşen Phillip Cocu verecek. Fenerbahçe’nin Hollandalı antrenörü, belki de kariyerinin en zorlu sezonunu yaşayacak. Çünkü karşısında Fatih Terimve Şenol Güneş gibi, Türkiye’nin en deneyimli, en başarılı teknik adamları olacak.

Son yabancı şampiyon Zico

Üstelik Cocu’nun, Fenerbahçe’deki hedefine ulaşabilmesi için yıkması gereken büyük bir yerli hegemonyası var. Öyle ki, üst üste tam11 sezondur Türk teknik direktörler lig şampiyonluğunu hiçbir yabancıya bırakmadı. Bu gururu yaşayan son isim; 2006-2007 sezonunda Fenerbahçe ile mutlu sona ulaşan Zico’ydu. Bir sonraki sezon son 6 haftaya kadar takımını yarışta tutan Feldkamp’ın gönderilmesiyle başa geçen Cevat Güler, Galatasaray’ı şampiyonluğa taşımıştı.

Rijkaard, Hiddink, Cuper...

Cevat Güler’den sonra Mustafa Denizli Beşiktaş’ı, Ertuğrul SağlamBursaspor’u, Aykut Kocaman da Fenerbahçe’yi şampiyon yaptı. Bu üçlüyü, 2 yıl üst üste Galatasaray’ı 1 numara yapan Fatih Terim, sonrasında Ersun Yanal, ardından Hamza Hamzaoğlu izledi. Şenol Güneş de 2 yıl üst üste Beşiktaş’ı şampiyonluğa taşıdıktan sonra, sezon ortasında Galatasaray’ı devralan Fatih Terimbir kez daha bu kupayı kaldırdı. Ayrıca bu hocaların karşısında Rijkaard, Hiddink, Cuper, Advocaat gibi hep kariyerli yabancılar vardı, sonucu değiştirebilen olmadı.

Ligde 3 şampiyon hoca görev yapıyor

Bu sezon Süper Lig’de görev yapan hocalar arasında, Türkiye’de şampiyonluğu bulunan 3 isim var. Fatih Terim’in Galatasaray’la 7, Şenol Güneş’in Beşiktaş’la 2, şimdi Kayserispor’un başında olan Ertuğrul Sağlam’ın da Bursaspor’la 1 şampiyonluğu bulunuyor. Phillip Cocu ise PSV’nin başında 3 Hollanda Ligi şampiyonluğu yaşadı.

En son 4’le başlayıp sıfırla tamamlandı!

Geçen sezon lig 4 yabancıyla başlamıştı. Alanya’da Susic, Bursa’da Le Guen, Galatasaray’da Tudor, Kayseri’de de Sumudica görev yapıyordu. Rotasyonla birlikte Süper Lig’de 7 yabancı hoca çalışırken, son haftada 18 takımın başında da yerli antrenörler sahaya çıkmıştı.

Sadece 7 kulüpte hoca değişmemişti

35 farklı teknik direktörün görev yaptığı 2017-2018 sezonunu; sadece 7 takım değişiklik yapmadan tamamlayabilmişti. Fenerbahçe’de Aykut Kocaman, Beşiktaş’ta Şenol Güneş, Başakşehir’de Abdullah Avcı, Akhisar’da Okan Buruk, Göztepe’de Tamer Tuna, Sivas’ta Samet Aybaba, Kasımpaşa’da ise Kemal Özdeş, ligi başladığı gibi bitirmişti.

Fanatik