AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Türkiye Basketbol Ligi'nin 1954-1955 sezonunun şampiyonunu belirleyecek maçta Galatasaray ile Fenerbahçe karşı karşıya geldi. Sarı-lacivertliler, maçı kazanması durumunda Türkiye şampiyonu olacaktı. Galatasaray ise ancak 7 sayı farkla galip gelebilirse kupayı kaldırabilecekti.

Ligde 25 Nisan günü oynanan maçta Galatasaray, ezeli rakibi Fenerbahçe karşısında saat son 44 saniyeyi gösterirken 40-27 öndeydi ancak karşılaşma Fenerbahçeli bir yönetici tarafından durduruldu ve skor sarı-kırmızılı ekip lehine 13 sayı farkı gösterirken sarı-lacivertliler sahadan çekildi.

Fenerbahçe Basketbol Takımının "sahadan çekilme" kararı sonrasında Galatasaray, Fenerbahçe'yi o zamanki kurallar gereği hükmen 3 sayı farkla (3-0) yenmiş kabul edildi ve İstanbul'un diğer temsilcisi Modaspor'a şampiyonluk kapısı açıldı.

Ancak, İstanbul Valisi Fahrettin Kerim Gökay ve Sportif Oyunlar Federasyonu, bu durumun sarı-kırmızılılara haksızlık olacağı yönünde bir karar alarak, kupayı Galatasaray ve Modaspor müzelerine gönderilmek üzere ortadan ikiye böldü.