Brezilya 1. Futbol Ligi (Serie A) ekiplerinden Chapecoense'nin futbolcuları ve teknik ekibini taşıyan uçağın Kolombiya'da düşmesi, futbolda havada yaşanan önceki felaketleri hatırlattı.

Aralarında Chapecoense teknik ekibi ile futbolcularının da yer aldığı toplam 81 kişiyi taşıyan uçağın Kolombiya'nın Medellin kentinde düşmesi, spor dünyasını yasa boğdu.

Chapecoense kafilesi, Sudamericana Kupası finalinin ilk ayağında 1 Aralık Perşembe günü karşılaşacağı Atletico Nacional maçına gitmek için havalanmıştı. Yaşanan trajedinin ardından final mücadelesi de ertelendi.

Futbol dünyasında daha önce de buna benzer birçok uçak kazası yaşandı. İtalya'nın Torino, İngiltere'nin Manchester United, Şili'nin CD Green Cross, Bolivya'nın The Strongest, Peru'nun Alianza Lima, Özbekistan'ın Pahtakor Taşkent ile Danimarka ve Zambiya'nın milli takımları da benzer kazalar nedeniyle büyük acılar yaşadı.

Torino'yu uçak kazası vurdu

İtalya'nın Torino takımı, özellikle 1940'lı yıllarda gösterdiği performansla Avrupa'nın en formda takımları arasında yer alıyordu.

Takımın kaptanı Valentino Mazzola liderliğinde aynı dönemde 5 kez üst üste Serie A'da şampiyonluk sevinci yaşayan İtalya temsilcisi, trajik bir uçak kazası nedeniyle "altın çağı"na veda etmek zorunda kaldı.

Portekiz Milli Takımı'nın kaptanı Francisco Ferreira'nın jübilesi için Portekiz'in Benfica takımıyla dostluk maçına çıkan Torino, Lizbon'daki karşılaşmayı 4-2 kaybetti.

Dönüş yolculuğu sırasında takım kafilesini taşıyan uçak, kötü hava koşulları nedeniyle 4 Mayıs 1949'da Torino kentinin yakınlarındaki dağlara çarparak düşerken, aralarında İtalya Milli Futbol Takımı'nın iskeletini oluşturan 18 futbolcu ile teknik ekip ve gazetecilerin yer aldığı 31 kişi hayatını kaybetti.

Bu olayın ardından eski günlerine dönemeyen Torino, 1975-76 sezonunda bir kez daha şampiyonluk sevinci yaşamasına rağmen ekonomik zorluklar nedeniyle sonraki yıllarda alt lige düştü. Son olarak 2012-13 sezonunda yeniden Serie A'da mücadele etme hakkını elde eden İtalyan ekibi, bu sezon ise ligde 6. sırada bulunuyor.

Manchester Unitedlı 8 futbolcu öldü

İngiliz futbolunun en köklü kulüpleri arasında yer alan Manchester United, üst üste yaşadığı iki şampiyonluğun ardından 6 Şubat 1958 tarihinde gerçekleşen ve "Münih Felaketi" olarak tarihe geçen uçak kazasıyla büyük sarsıntı yaşadı.

Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası'nda Kızılyıldız ile çeyrek finalde karşılaşan Manchester United, evinde rakibini 2-1 mağlup etmişti. Deplasmanda 3-3 biten mücadelenin ardından yarı finale kalan İngiltere temsilcisinin sevinci ise yaşanan trajedinin ardından yarım kaldı.

Manchester United kafilesini taşıyan uçak, Belgrad'dan havalanmasının ardından Almanya'nın Münih kentindeki Riem Havaalanı'na yakıt ikmali için indi. Kalkış yapmak isteyen uçak, ilk iki denemesinde teknik aksaklıklar nedeniyle başarısız oldu.

Yoğun kar yağışının başlamasıyla o gün havaalanındaki tüm uçuşlar iptal edilmesine rağmen yoğun maç programı nedeniyle Manchester United'ın teknik ekibi, kafilede yer alan futbolcuların bir gün Münih'te geceleyerek ertesi gün Manchester'a uçmasına karşı çıktı.

Üçüncü kez havalanmak için hareketlenen uçak, yeterli hıza ulaşamayınca havavalanını çevreleyen bariyerlere çarptı. Mürettebattaki 44 kişiden 20'si kaza anında hayatını kaybetti. Münih'teki Rechts der Isar Hastanesi'ne kaldırılan ağır yaralı 3 kişi de tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayınca aralarında Manchester Unitedlı 8 futbolcu, teknik heyet ve idarecilerin yer aldığı toplam 23 kişi yaşamını yitirdi.

Avrupa'nın en iyi takımları arasında yer alan Manchester United'da kaptan Roger Byrne, Mark Jones, Eddie Colman, Tommy Taylor, Liam Whelan, David Pegg, Duncan Edwards ve Geoff Bent kazadan sağ kurtulamayan futbolcular arasında yer aldı.

Manchester United, bu olayın ardından Şampiyon Kulüpler Kupası'nda yarı finalde Milan'a elendi. İngiltere temsilcisi, kaza öncesinde şampiyonluk mücadelesi verdiği ligde ise sadece bir maçı kazanabildi ve 9. sırada kaldı. Futbolcular Bobby Charlton, Johnny Berry, Jackie Blanchflower, Bill Foulkes, Harry Gregg, Kenny Morgans, Albert Scanlon, Dennis Viollet ve Ray Wood ile teknik direktör Matt Busby'nin yaralı olarak kurtulduğu kazanın ardından Manchester United, altın günlerine efsane teknik adam Alex Ferguson'la 90'lı yıllarda dönebildi.

Danimarka'nın futbol trajedisi

Danimarka futbolu en acı gününü 16 Temmuz 1960'da yaşadı. İtalya'nın Roma kentinde düzenlenen olimpiyatlara katılan Danimarka Milli Futbol Takımı finale yükseldi.

Danimarka Futbol Federasyonu, maçlarda yaşanan bazı sakatlıkların ardından futbol takımının kadrosuna takviye yapmak amacıyla uçak kiraladı. Kopenhag Havaalanı'ndan kalkan uçak, kötü hava koşulları nedeniyle Öresund Boğazı'nda düştü.

Mürettebatta yer alan 8 futbolcu da hayatını kaybederken, sadece pilot kazadan yaralı olarak kurtuldu. Danimarka ise finalde Yugoslavya'ya kaybederek gümüş madalya kazandı.

Enkazı 54 yıl sonra bulundu

Uçak kazaları, farklı kıtaların futbol takımlarında da derin izler bıraktı. 3 Nisan 1961'de Şili'nin köklü kulüplerinden CD Green Cross'un 8 futbolcusu ile teknik ekibinden iki kişiyi taşıyan uçak, And Dağları'nın üzerindeyken düştü.

Mürettebatta yer alan 24 kişinin de öldüğü uçağın enkazı, ancak geçen yıl şubat ayında And Dağları'na çıkan bir grup dağcı tarafından bulunabildi.

CD Green Cross, 1945'te Şili 1. Futbol Ligi'nde şampiyonluk yaşamasına rağmen kazanın ardından eski başarılı günlerine dönemedi ve 1985'de kapatıldı.

Kıtada benzer kazalar yaşandı

Güney Amerika futbolunda sonraki yıllarda da benzer trajediler yaşandı. Bolivya'nın en eski kulüpleri arasında yer alan The Strongest'ın kafilesini taşıyan uçak, hazırlık maçının ardından 26 Eylül 1969'da Bolivya'ya dönüş için havalandı.

Bolivya'da aynı gün askeri darbe yaşanırken, The Strongest takımını taşıyan uçağın ise kaybolduğu açıklandı. Ertesi gün ise uçağın Bolivya'daki Viloco kasabasına düştüğü ve 47 yolcu ile 9 görevlinin tamamının öldüğü duyuruldu.

8 Aralık 1987'de ise Peru temsilcisi Alianza Lima'nın kafilesini taşıyan uçak, Pasifik Okyanusu'na düştü.

Ligde Pucallpa ile oynayan Alianza Lima'nın dönüş yolculuğunda meydana gelen kazada, aralarında futbolcular, teknik ekip, yöneticiler ve taraftarların bulunduğu 43 kişi yaşama gözlerini yumdu.

İki uçak çarpıştı

Özbekistan futbolunun önde gelen temsilcilerinden Pahtakor Taşkent takımının futbolcularını taşıyan uçak ise 11 Ağustos 1979'da kaza yaparak düştü.

O dönem Sovyetler Birliği 1. Futbol Ligi'nde yer alan Pahtakor Taşkent takımı, Dinamo Minsk ile yapacağı lig maçı için Ukrayna'ya hareketlendi.

Kamianske kentinin üzerinde başka bir uçakla meydana gelen çarpışmanın ardından iki uçakta yer alan 178 kişinin tamamı yaşamını yitirdi.

Afrika kıtasını yasa boğan kaza

Yeşil sahalarda Afrika kıtasının en acı günü, 27 Nisan 1993'te Gabon'un Libreville şehrinde gerçekleşen uçak kazası ile yaşandı.

1994 Dünya Kupası'na katılmayı hedefleyen Zambiya Milli Takımı, Gabon ile deplasmanda oynayacağı maç için uçakla bu ülkeye doğru yola çıktı. Yolda bir kez yakıt ikmali yapan ve arızası olduğu anlaşılan uçak, yine de yoluna devam etmek istedi. İnişin yapılacağı havalimanına çok kısa bir mesafe kala uçak düştü.

Kazada 25 yolcu ve 5 uçuş görevlisi öldü. Pilot hatası nedeniyle gerçekleştiği tespit edilen kazada, Zambiya Milli Takımı'ndan 18 futbolcu (Efford Chabala, John Soko, Whiteson Changwe, Robert Watiyakeni, Eston Mulenga, Derby Makinka, Moses Chikwalakwala, Wisdom Mumba Chansa, Kelvin Mutale, Timothy Mwitwa, Numba Mwila, Richard Mwanza, Samuel Chomba, Moses Masuwa, Kenan Simambe, Godfrey Kangwa, Winter Mumba, Patrick Banda) ve teknik direktör Godfrey Chitalu yaşamını yitirdi.